Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Honden » Hondengedrag
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hondengedrag en krijg online een antwoord van de specialist in Hondengedrag

Zelf een vraag over Hondengedrag? Klik hier.
Meer vragen over Hondengedrag.
De huidige beheerder van de rubriek Hondengedrag:
Naam: Elaine
Bedrijf: 4footers for 2footers
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Elaine vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HondengedragVragen over Hondengedrag via RSS. Klik hier.
RSS over Hondengedrag op jouw website?Vragen over Hondengedrag op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HondengedragVragen over Hondengedrag via E-mail. Klik hier.

Grommen tegen volwassenen

[Gesteld op: 28-11-2010]

Toelichting:
Hallo, we hebben een straathondje(kruising) uit Bulgarije en is nu 3 weken bij ons. Gaat heelgoed alleen gromt erg tegen volwassenen tegen kinderen niet! (ons ook niet, gezin) ze heeft dus waarschijnlijk wel wat meegemaakt!
Dit gedrag is wel vervelend en ik hoop dat u mij advies hierover kunt geven, moeten wij afwachten omdat ze nog maar 3 weken bij ons is of dit gelijk aanpakken en zo ja hoe dan??
Antwoord:
Allereerst een schouderklopje van mij, voor de tweede kans die u dit hondje biedt. Helaas weet ik uit eigen ervaring, dat deze honden soms heel zwaar getraumatiseerd (kunnen) zijn. Het is dan ook altijd gissen hoe dit gedrag op te lossen. Soms wordt het erger, soms kan het er uit getraind worden met veel liefde en geduld. Een hond die gromt, laat weten iets niet leuk te vinden en waarschuwt, volgende stap is bijten. Ik geef u wat algemene informatie, maar schroom niet, om een gedragstherapeut in te schakelen als u hier niets mee kunt. Dit kunt u beter doen, dan maar wat uitproberen, want dat kan het hondje verder beschadigen. Ik wens u veel succes en plezier van uw hondje.

 
Angstige honden die gaan grommen of blaffen, merken vaak dat door hun geblaf hetgeen waar ze bang voor zijn weggaat.
Een hond die bang is voor mensen en gaat blaffen als hij ze tegenkomt, heeft altijd succes met zijn geblaf. De persoon loopt door of de baas loopt snel door. Bij de prullenbak waar de hond woest tegen blaft, loopt de eigenaar gauw verder. De hond leert: blaffen werkt!
Hierdoor kan een angstige hond steeds zekerder van zichzelf worden, het blaffen heeft effect, het nare gaat weg en de hond voelt weer controle over zijn omgeving.

Wat vooral niet te doen bij angst
Straf een angstige hond nooit als hij blaft of gromt, corrigeer hem niet met de lijn. Gebruik geen slip-kettingen of andere correcties waar pijn aan te pas komt, dit zal uw probleem alleen maar erger maken!!
Stel, u bent nog een kind en u bent bang voor katten. Iedere keer als u een kat ziet, probeert u de kat weg te jagen door er op af te lopen en ‘sssst’ te zeggen. Nu is uw vader of moeder dat helemaal zat en iedere keer als u op een kat afloopt, krijgt u een draai om uw oren. Wordt uw angst voor katten hierdoor minder? Gaat u katten leuk vinden of krijgt u nog een grotere hekel aan katten? Want niet alleen bent u bang voor ze, als u ze ziet, leveren ze u ook nog een draai om uw oren op!
Zo werkt het ook bij honden, als zij iedere keer dat zij het enge object zien straf krijgen, gaan ze het enge object koppelen aan de straf. Kortom: het enge object wordt nog enger en moet blijkbaar met nog meer bravoure bestreden worden.

Wat wel te doen bij angst?
Probeer ten eerste te achterhalen waardoor de angst ontstaan is.
Als u dat eenmaal weet, zijn er een aantal manieren om de hond te laten wennen aan een eng object.
Een voorbeeld is ‘desensibilisatie’ oftewel de hond in stapjes laten wennen aan het enge object.
Stel uw hond is bang voor de container. U gaat met uw hond op een afstand staan waarop uw hond nog niet reageert, ook niet met staren (fixeren) en daar gaat u simpele oefeningetjes met uw hond doen, zit, af, leuk kunstje en dan spelen. Gaat dit helemaal goed, dan gaat u een stapje dichterbij het enge object, echt een kleine stap! Want het moet goed blijven gaan. U herhaalt de oefeningetjes en speelt weer. Zo zet u telkens weer een stapje naar voren. Maar gaat u af en toe ook eens een stap of twee stappen terug! Dit is omdat sommige honden al heel snel doorhebben waar dit spelletje op uitdraait, namelijk steeds dichter naar het enge object en dat willen de hond helemaal niet. Om het dus onvoorspelbaar te houden, gaat u ook af en toe een of twee stappen weer weg van het object.
Oefen nooit langer dan zo’n acht minuten. Daarna gaat u gewoon weer naar binnen. Een uurtje later kunt u de oefening weer herhalen. U begint dan op het punt waar u geëindigd was. Belangrijk zijn dus de kleine stapjes, zodat uw hond niet ineens angstig wordt. Gebeurt dit wel, dan moet u weer opnieuw beginnen.
Angst voor andere honden en/of mensen
Deze vorm van angst is moeilijk te trainen. Mensen lopen namelijk altijd door, waardoor de hond succes heeft met zijn blaffen en grommen naar mensen of dieren die hij eng vindt.
Het is dus van belang dat als u van deze angst af wilt komen u een situatie zelf moet naspelen met mensen die op de hoogte zijn van uw oefening. In die zin werkt het hetzelfde als met de angst voor een object. Alleen heeft u nu met mensen en dieren te maken en is veiligheid voor zowel uw dier als de andere dieren en mensen de eerste zorg.
Ik raad u daarom aan in gevallen van angst voor mensen of andere dieren contact op te nemen met een hondenschool of gedragstherapeut. Die kunnen samen met u op een veilige manier oefenen.
Ben er snel bij
Hoe minder diep geworteld de angst zit, hoe sneller het door training weer goed te krijgen is. Wacht dus nooit te lang met hulp vragen. Hoe langer de hond angstig is, hoe meer overtuigd hij is van zijn angst. Daarom is snel ingrijpen noodzakelijk.
Medische oorzaak
Bij honden die plotseling ergens bang voor zijn geworden, kan ook een medische oorzaak een rol spelen. Honden die pijn hebben zijn over het algemeen angstiger. Het is altijd van belang dat u uw hond medisch laat nakijken voordat u aan een training begint, zodat medische oorzaken uitgesloten kunnen worden.
Daarnaast kunnen kalmerende medicijnen een rol spelen bij het oplossen van het probleemgedrag. Kalmerende middelen lossen het probleem echter niet op, u zult altijd ook een training toe moeten passen. Past u ook op voor kalmerende middelen die een spierverslapper bevatten. De hond ziet er dan niet angstig meer uit, maar voelt zich nog steeds heel angstig, hij kan er alleen niet op reageren! Dit maakt de angst uiteindelijk nog veel erger.
mvg elaine


Beantwoord door:
elaine
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Grommen tegen volwassenen:

Braken
      [Gesteld in Kind & Jongeren]
2007-05-29 12:55:51
Wat is mijn bruto maandloon
      [Gesteld in Arbeidsrecht advocaat-Gelderland]
2008-03-19 11:56:36
trauma
      [Gesteld in Psychologie]
2009-01-22 18:45:14
Bereiken van niet - participanten aan VO
      [Gesteld in Volwassenenonderwijs]
2009-12-08 15:22:09
Heeft mijn kleindochter van 8 angst voor de dood?
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2010-07-30 09:09:56

Gemiddelde score Hondengedrag: 8.3 (3197x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+