Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Verkeersrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Verkeersrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Verkeersrecht

Zelf een vraag over Verkeersrecht? Klik hier.
Meer vragen over Verkeersrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Verkeersrecht:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 83 uur
Waardering: 8.4 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over VerkeersrechtVragen over Verkeersrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Verkeersrecht op jouw website?Vragen over Verkeersrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over VerkeersrechtVragen over Verkeersrecht via E-mail. Klik hier.

Mag onze zoon autorijden na toeval.

[Gesteld op: 23-11-2010]

Toelichting:
Onze zoon heeft eind april een toeval gehad op zijn werk. Men vermoedt een epileptische aanval. Na diverse onderzoeken is er geen oorzaak gevonden. Nu eind november heeft hij nergens meer last van gehad. Er is dus geen duidelijkheid wat het precies geweest is en wat de oorzaak kan zijn. Mag hij in het autoverkeer deelnemen en hoe zit het met eventuele aansprakelijkheid, mocht er in de toekomst weer zoiets gebeuren bij het autorijden. Kunt u hier antwoord op geven en is hier jurispudentie over.
Bij voorbaat dank.
D. Bal
Antwoord:

Of uw zoon mag rijden hangt af van een aantal factoren en daarom is die vraag niet zomaar met een simpel ja of nee te veantwoorden.

In de eerste plaats, het risico op een nieuw toeval. Die kan ik niet inschatten, maar wellicht dat de arts dat kan. Hoe groter de kans dat een dergelijk toeval opnieuw optreedt is, hoe onverstandiger het auto rijden is. Let wel, u en ik kunnen ook plotseling onwel worden achter het stuur al zijn we (althans ik) kerngezond. Is de kans groter door wat dan ook, dan is het auto rijden dus onverstandiger. En met dit soort dingen geld over het algemeen onverstandig=verboden.

In de tweede plaats, het ermee omgaan. Ik ken zelf iemand die last heeft van epilepsie en auto rijd. Zij voelt een toeval aankomen en is dan in staat om op een dergelijk moment haar auto veilig aan de kant te zetten. Als uw zoon een grotere kans heeft op een dergelijk toeval moet hij er in ieder geval voor 100% zeker van zijn dat hij niet als een ongeleid projectiel over de weg raast en dat anderen (die natuurlijk nergens weet van hebben!) maar moeten zien hoe het afloopt.

Als uw zoon gaat auto rijden moet hij in ieder geval duidelijk kunnen beargumenteren waarom dat niet onveilig is. Dit kan bijvoorbeeld zijn doordat de arts zegt dat de kans op een toeval zeer klein is of als de kans er is, dat hij ermee kan omgaan in het verkeer. Dit moet uw zoon al wel kunnen beantwoorden nog VOOR hij in de auto stapt! Na een ongeval erover nadenken en dan tot de conclusie komen dat het toch niet zo verstandig was geeft zeker problemen.

Jurisprudentie heb ik niet zo snel kunnen vinden, maar voor zover ik die ken komt het er over het algemeen op neer dat de bestuurder moet aantonen dat hij geen onverantwoord risico nam. Daarbij speelt met name de mening van artsen een grote rol; als deze het (on)verstandig vind/vond te gaan rijden is dat doorgaans niet alleen zijn mening, maar ook een feit. U moet wel van bijzonder goede huize komen wilt u zijn beweringen in twijfel kunnen trekken.

Stel nou dat uw zoon een grote kans heeft op een toeval, en weet (of redelijkerwijs had moeten vermoeden) dat hij er niet mee om kan gaan in het verkeer is hij strafbaar (o.a. artikel 5 wvw, het veroorzaken van gevaar) en aansprakelijk als er iets mis gaat.

 
Reactie vraagsteller:
Hartelijk dank voor uw reactie. We zullen vragen of de onderzoekarts een verklaring opstelt of we laten eventueel een keuring door CBR uitvoeren. Feit is wel dat niemand zijn vingers hieraan wil branden, wat op zich wel logisch is. Maar feit blijft wel dat iedereen onwel kan worden achter het stuur, zoals u al aangeeft.
Nogmaals dank.

Met vriendelijke groet,
D. Bal
 
Antwoord Beheerder:
Graag gedaan
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Mag onze zoon autorijden na toeval.:

oudst zoon bang voor puppy
      [Gesteld in Psychologie]
2009-02-12 11:37:47
Mag mijn zoon (12jr) beslissen bij wie die woont?
      [Gesteld in Familierecht]
2009-05-07 22:20:40
hoe verwerk ik dit zelf ?
      [Gesteld in Psychologie]
2009-10-04 21:04:33
hypotheekvoor een huis met boerderij als onderpanc
      [Gesteld in Erfrecht]
2011-01-19 19:00:32
vader laat zoon van 14 aan zijn lot over
      [Gesteld in Jeugdzorg]
2012-09-09 08:51:25

Gemiddelde score Verkeersrecht: 8.9 (15x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+