Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening » Conflictbemiddeling
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Conflictbemiddeling en krijg online een antwoord van de specialist in Conflictbemiddeling

Zelf een vraag over Conflictbemiddeling? Klik hier.
Meer vragen over Conflictbemiddeling.
De huidige beheerder van de rubriek Conflictbemiddeling:
Naam: Diederik Diercks
Bedrijf: Result adr
Reactiesnelheid: 373 uur
Waardering: 8.0 (van max. 10)
Meer informatie over Diederik Diercks vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ConflictbemiddelingVragen over Conflictbemiddeling via RSS. Klik hier.
RSS over Conflictbemiddeling op jouw website?Vragen over Conflictbemiddeling op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ConflictbemiddelingVragen over Conflictbemiddeling via E-mail. Klik hier.

Ik kan het niet vinden met zoon van mijn vriendin.

[Gesteld op: 22-11-2010]

Toelichting:
Mijn vriendin (51) heeft 2 jongens ( 17 en 19). Met de oudste gaat het goed. Maar de jongste geeft veel problemen. Ik (53) heb sinds 1 jaar een relatie met haar. Met name het eten is een crime. Als wij 's avonds met z'n allen samen willen eten, is er nooit iets wat wij met z'n allen samen kunnen eten. De jongste is erg kieskeurig ( lees, lust bijna niets). Ik vind dit erg overdreven. Altijd worden er twee gerechten gekookt. Wij eten meestal gewoon, hollandse pot. ( geen uitgesproken gerechten) Hij lust alleen maar hamburger, en dan ook nog van alleen maar speciaal merk, samen met kale pasta. Groente lust hij niet; "Ik ben geen konijn" is stee vast zijn antwoord! Daarnaast is hij ( denkt hij) ook erg grappig. Als wij vragen; "ruimen jullie even de tafel af" , komt hij altijd met een "grappige anecdote" en ontloopt daarmee heel vaak zijn taak. Zijn moeder vind hem dan erg geestig. Ik zie nu alleen nog maar, hoe hij via "smoesjes" steeds zijn taak ontloopt. Hierdoor ben ik hem heel anders gaan zien. Ik ben zijn vertrouwen kwijt geraakt. Als hij iets verteld, vraag ik mij nu steeds af, of hij wel de waarheid verteld. Hij is zeker niet dom of achterlijk. Mijn gevoel zecht steeds vaker; "ik vertrouw jou niet". Dit zorgt er voor dat ik met steeds meer tegenzin aan tafel ga zitten. Ik ben erg gesteld op eerlijkheid en vertrouwen. Mijn vriendin vind dat ik het erg overtrek allemaal. Als ik haar op de situaties wijs, zegt zei; hij is een puber en buiten dat, van jongs af aan al een hele moeilijke eter geweest. Buiten deze zaken om, eet hij ook nog eens ( bijna) nooit zijn bord leeg. Maar binnen een uur na het eten wordt de koek en chips trommel wel weer aan gesproken. Ik vind dit niet normaal. Het irriteerd mij en ik geloof zijn verhalen niet meer. Het staat mij steeds meer tegen om samen aan tafel te eten. Kunt u mij raad geven?
Met vriendelijke groet, R.
Antwoord:

Beste R,

Wat een lastige situatie. Ik merk dat de situatie u erg frustreert.

Goed dat u het al eens met uw vriendin besproken hebt. Uiteindelijk is zij immers de "eindverantwoordelijke" voor de opvoeding van haar zoon. Vraagt u haar eens hoe zij de situatie ziet:  maakt zij zich wel eens zorgen, of vindt zij wellicht de lucthige aanwezigheid van haar zoon prettig? Porbeert u dan goed te horen wat zij zegt en door te vragen en niet uw eigen mening bij haar duidelijk proberen te maken. Dat komt een andere keer wel.

U heeft een duidelijk beeld van hoe het moet, rond de maaltijd (bord leegeten, groentes eten, helpen met de afwas). Het probleem is dat deze jongen een ander beeld heeft (lekker eten, zoveel als je trek hebt, gezellig napraten). Daarnaast is hij ook nog eens 17 jaar oud en heeft zijn moeder een nieuwe vriend sinds een jaar. Hij doet dus sowieso waar hij zelf zin in heeft en zal al helemaal niet de dingen gaan doen "hoe het moet". Dat hoort helaas bij de leeftijd.

Voor uzelf kunt u het beste proberen te accepteren dat het ook anders kan: dat iemand ook een goed mens kan zijn met hamburgers en grote praat. Met zijn broer gaat het goed, dus aan de opvoeding kan het niet liggen. Concentreert u zich dan op de positieve dingen: hij weet wat hij wil en hij maakt zijnmoeder gelukkig tijdens de afwas door erbij te zitten en leuke verhalen te vertellen. Er moet wel iets leuk zijn aan die verhalen, vraagt u haar dat eens. En ook dan geldt: niet vertellen wat u vindt, maar willen begrijpen hoe zji het ziet.

Ik kan de situatie natuurlijk niet helemaal inschatten, maar ik zou zeggen dat u als "nieuwkomer" in het gezin de manieren van deze jongen niet gaat kunnen veranderen door hem dit op te leggen: dan krijgt u ruzie en gaat het mis. Ook als u het via zijn moeder probeert te doen denk ik dat uw relatie zeer onder druk kan komen te staan. Probeert u de jongen door de ogen van zijn moeder te zien en waarderen.

Mocht u met hem het gesprek aan willen gaan, begint u dan met een vraag over hoe hij het ziet : "ik zeg je wel ens dat je ook groente moet eten, wat vind je daarvan?" en "waarom denk je dat ik dat zeg?" in plaats van "waarom eet je je groenten nooit?" (daar kent u het antwoord immers al op: Hij is geen konijn!).

Met vriendelijke groet,

Diederik Diercks

 

 

 

 

 

Beantwoord door:
Diederik Diercks
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Ik kan het niet vinden met zoon van mijn vriendin.:

oudst zoon bang voor puppy
      [Gesteld in Psychologie]
2009-02-12 11:37:47
Mag mijn zoon (12jr) beslissen bij wie die woont?
      [Gesteld in Familierecht]
2009-05-07 22:20:40
vader laat zoon van 14 aan zijn lot over
      [Gesteld in Jeugdzorg]
2012-09-09 08:51:25
zorgrecht vader tegen over zorgrecht grootouders
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2013-10-20 02:03:42
Kleinzoon gedwongen naar moeder toe?
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2014-02-23 15:20:45

Gemiddelde score Conflictbemiddeling: 8.0 (19x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+