Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Religie & Spiritualiteit » Christendom
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Christendom en krijg online een antwoord van de specialist in Christendom

Zelf een vraag over Christendom? Klik hier.
Meer vragen over Christendom.
De huidige beheerder van de rubriek Christendom:
Naam: Rica de Ruiter
Bedrijf: Contemplaties van de ziel
Reactiesnelheid: 10 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Rica de Ruiter vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ChristendomVragen over Christendom via RSS. Klik hier.
RSS over Christendom op jouw website?Vragen over Christendom op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ChristendomVragen over Christendom via E-mail. Klik hier.

rol christendom in eerste feministische golf

[Gesteld op: 19-11-2010]

Toelichting:
in hoeverre heeft het christendom en de daartoe behorende opvattingen de eerste feministische golf, negatief lijkt me, be´nvloed?
Antwoord:

Door de jaren heen is er in de kerken het beeld ontstaan dat vrouwen niets in te brengen hebben en dat de man de overheerser is van zijn gezin en van de gemeente. Ook wanneer het gaat over het bekleden van functies/bedieningen binnen de gemeente werden vrouwen daar vrijwel altijd buitengesloten. Nu rijst natuurlijk de vraag of dit terecht was/is.

Het woord van God zegt in Hosea 4:6: “Mijn volk gaat te gronde door het gebrek aan kennis”. De reden is dat slechts een enkeling nog de moeite neemt om alles te toetsen aan het woord van God. Iedereen neemt alles maar aan voor waarheid. Met name wanneer het uit de mond van een dominee, voorganger of ouderling komt. Natuurlijk zijn zij het door God aangestelde gezag, maar dat wil niet zeggen dat zij altijd foutloos zijn. Daarom heeft iedere Christen ook de volgende opdracht gekregen: “toetst alles en behoudt het goede”. Dit staat in 1 Tessalonicenzen 5.

Het woord van God heeft op geen enkele manier vrouwen buitengesloten. Nog sterker, in het woord van God komt het diverse malen voor dat God zelf een vrouw aangestelde voor een bepaalde taak, op plaatsen waar een man zijn verantwoordelijkheden had laten liggen. De bijbel zegt dat de man het hoofd is van de vrouw zoals Christus het hoofd is van de gemeente. Dat klopt ook helemaal. Tevens staat er in de bijbel dat de vrouw de man onderdanig dient te zijn. Ook dat klopt helemaal. Wat alleen gemakshalve even vergeten werd, is dat God van de man ook verlangt dat hij zijn vrouw dient in plaats van overheerst. Jezus waste de voeten van Zijn discipelen, Hij had een dienende houding, geen overheersende houding. Als de bijbel zegt dat de man het hoofd is van zijn vrouw, zoals Christus het hoofd is van de gemeente, dan betekend dat dat de man zijn vrouw moet eren en dienen, zoals ook zij op haar beurt haar man eert en dient. Op die manier ontstaat er een relatie op gelijkwaardige basis. Daarbij word de vrouw niet uitgesloten, maar juist betrokken bij alles.

Doordat de bijbel zolang uit zijn verband is getrokken en in het voordeel van de man is geïnterpreteerd, is er totaal verkeerd beeld ontstaan over de rol van de vrouw. Hierdoor is de vrouw jarenlang onderdrukt geweest en niet behandeld op de manier zoals God dat had gewild. Wanneer iemand gevangen zit in onderdrukking, zoals de vrouw daar eeuwen lang in vast zat, dan komt er altijd een moment dat iemand opstaat en het niet langer pikt. Terecht ook overigens. Wat echter gebeurde is dat er een soort van opstand ontstond waar de rollen weer omgedraaid werden en de vrouw weer over de man wilde gaan heersen. De kerk kwam hier ten zeerste tegen in opstand, en dat natuurlijk met name de mannen in de kerk. Dat de kerk hiertegen in opstand kwam was ten dele terecht en ten dele onterecht Het was terecht omdat er sprake was van een ongelijkwaardige onderlinge relatie tussen man en vrouw, het was onterecht omdat de kerk zelf eeuwenlang schuldig is geweest aan de onderdrukking van de vrouw. Je zou dus kunnen stellen dat de kerk inderdaad het feminisme heeft tegengewerkt.

Mijn eindconclusie is dat daar waar Gods wil word nageleefd er sprake is van gelijkwaardige relaties waar de man en de vrouw elkaar dienen en respecteren. 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Christendom:
Bijbel
Christendom Voor Zoekers
Geschiedenis
Muziek
Theologie


Gerelateerde vragen aan rol christendom in eerste feministische golf:

Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
hulpverlener haakt af
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-08-30 11:14:07
Ontheffing Sol.plicht
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2012-04-17 15:54:16
Ontheffing sollicitatieplicht
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2012-06-23 00:06:48

Gemiddelde score Christendom: 8.7 (7x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258148
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+