Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Nieuws & Media » Verkeer
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Verkeer en krijg online een antwoord van de specialist in Verkeer

Zelf een vraag over Verkeer? Klik hier.
Meer vragen over Verkeer.

Beheerder worden?

De rubriek Verkeer heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Verkeer Klik hier.

RSS over VerkeerVragen over Verkeer via RSS. Klik hier.
RSS over Verkeer op jouw website?Vragen over Verkeer op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over VerkeerVragen over Verkeer via E-mail. Klik hier.

Heeft invoegende fietser voorrang op scooter

[Gesteld op: 18-11-2010]

Toelichting:
Ik rijdt op mijn fiets onderaan langs een dijk op het fietspad. Bovenop de dijk is ook een fietspad en hier rijdt een scooter (is hier toegestaan op het fietspad). De dijk loopt af en de fietspaden komen onderaan de dijk bij elkaar Benedenrijdend verkeer kan vervolgens kiezen om de dijk op te fietsen en bovenrijdend verkeer kan kiezen of hij/zij beneden langs de dijk zou kunnen fietsen. Enfin, ik voeg op mijn fiets vanaf rechts in omdat ik de dijk op wil. De scooter rijdt van boven de dijk en blijft rechtsdoor zijn weg vervolgen (volgt dus het fietspad van de dijk af en gaat daarna de dijk weer op). Terwijl ik invoeg, rijdt de scooter mij aan. Heb ik voorrang als 'zwak verkeer'? Bovendien kom ik van rechts/voeg ik in van rechts. Had de scooter niet langzamer moeten rijden zodat deze beter kan anticiperen op invoegend verkeer?
Antwoord:

Om te beginnen; In het verkeer heeft u geen enkel recht. De wet- en regelgeving is opgebouwd uit plichten en verboden. En daar staat ook nergens dat u als zwakkere verkeersdeelnemer (lees ongemotoriseerde) rechten heeft die een ander niet heeft. Dit is van belang te weten, opdat u geen (vermeende) rechten afdwingt.

Dit gezegt hebbende gaan we naar de voorrangssituatie kijken; Als u van rechts komt, moet de ander voorrang verlenen aan u. Dit is alleen anders als er (voorrangs)borden of markering (haaietanden) staan/liggen die iets anders bepalen.

Als u het heeft over invoegen (constructie als op de snelweg) dan gaat het voorgaande niet op. In dat geval wisselt u namelijk van rijstrook, bent u bezig met een bijzondere manoeuvre en heeft u de plicht het overige verkeer voor te laten gaan. Alleen kan ik me niet voorstellen dat deze constructie ergens in Nederland op fietspaden te vinden is.

Dan de snelheid; Voor een bromfietser geld op een fiets/bromfietspad een maximum snelheid van 30km/u binnen de bebouwde kom en 40km/u buiten de bebouwde kom. Echter is los daarvan bepaald dat bestuurders (dus ook de bromfietser in dit geval) hun snelheid moeten aanpassen aan de situatie waarin zij rijden. Anders gezegt houd dit in dat moet kunnen stoppen voor een kruising als dat nodig is om bijvoorbeeld voorrang te verlenen. Als het nu zo zou zijn dat het wegdek glad is zal hij dus langzamer moeten rijden, want die situatie ontdoet hem niet van de plicht voorrang te verlenen. Ander voorbeeld; als er iemand voor hem rijd moet hij zijn snelheid aanpassen zodat als zijn voorligger vol in remmen gaat hij dat ook tijdig kan doen (verhaal van het afstand houden/bumperkleven).

Of hij in dit geval zijn snelheid heeft aangepast en zo ja, of hij dat voldoende heeft gedaan, kan ik van hieruit natuurlijk niet bepalen. Alhoewel, zwart-wit bekeken heeft hij dit niet gedaan, anders was er geen aanrijding geweest. Iets minder zwart-wit bekeken kan het natuurlijk zo zijn dat hij verwachte genoeg ruimte te hebben om door te gaan. En dan is de vraag of zijn inschattingsfout hem aan te rekenen is.

Tot slot de aansprakelijkheid. U had uzelf als benoemd tot zwakkere verkeersdeelnemer; Dan komt nu het voordeel daarvan. De bromfietser is altijd in het nadeel. Hij zal namelijk moeten aantonen dat u iets fout heeft gedaan waardoor de aanrijding kon ontstaan. Ik benadruk dat laatste stukje (waardoor de aanrijding kon ontstaan). Want als u nu bijvoorbeeld uw hand niet uitstak bij het afslaan is dat een fout, maar is de vraag of dat een rol speelt en zo ja, of de bromfietser daar niet zelf iets mee had moeten doen teneinde een aanrijding te voorkomen. Pas als hij dat goed kan aantonen (let wel, hij moet niet alleen roepen, maar ook bewijzen) dan zou u aansprakelijk gesteld kunnen worden. Maar in de praktijk is dat doorgaans een kl*reklus die nauwelijks te doen is.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Verkeer:
Snelheidscontroles


Gerelateerde vragen aan Heeft invoegende fietser voorrang op scooter:

wat zijn mijn rechten!!!
      [Gesteld in Rechtshulp-Zuid Holland]
2009-06-22 12:38:29
Auto op voorrangsweg rijdt fietser aan op kruising
      [Gesteld in Verkeer]
2010-10-16 14:23:46
Voorrang op V.O.P.
      [Gesteld in Verkeer]
2011-02-11 19:59:25
Heb ik in deze situatie ook voorrang?
      [Gesteld in Verkeer]
2011-03-04 00:06:35
Brief van RDW dat scooter niet is verzekerd
      [Gesteld in Motorfietsen]
2011-05-22 10:53:19

Gemiddelde score Verkeer: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+