Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Persoonsrecht En Familierecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Persoonsrecht en familierecht en krijg online een antwoord van de specialist in Persoonsrecht en familierecht

Zelf een vraag over Persoonsrecht en familierecht? Klik hier.
Meer vragen over Persoonsrecht en familierecht.

Beheerder worden?

De rubriek Persoonsrecht en familierecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Persoonsrecht en familierecht Klik hier.

RSS over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via RSS. Klik hier.
RSS over Persoonsrecht en familierecht op jouw website?Vragen over Persoonsrecht en familierecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via E-mail. Klik hier.

herberekening kinderalimentatie

[Gesteld op: 14-11-2010]

Toelichting:
De ex vrouw van mijn man wil een herberekening kinderalimentatie aanvragen.
Hij heeft twee kinderen van 6 en 8 jaar met haar. Wij hebben samen een dochter van 8 maanden.
Mijn man werkt fulltime en ik ga per 1 december 16 uren werken bij een nieuwe werkgever aangezien ik door een reorganisatie bij andere werkgever wegbezuinigd ben. Hiernaast is onze dochter prematuur geboren en mag niet de hele week naar oppas en creche. Ze gaat twee dagen per week naar de creche.

Mijn man betaald nu kinderalimentatie exclusief sportkosten en studiekosten. Dat betalen we dus nog apart.

Kan het nu zijn dat wij ons straks blauw betalen aan haar omdat zij weer in de bijstand zit en ik daarom geacht wordt weer fulltime te gaan werken? Ik heb ook een dochter die zorg nodig heeft en kan nu niet meer werken. Als ik meer ga werken worden de opvangkosten ook hoger. Wij hebben geen oppas in de buurt. Moet mijn man daar ook voor betalen? Worden deze kosten voor het nieuwe gezin ook meegenomen?

Tot slot heeft hij na de scheiding in een caravan moeten gaan wonen omdat hij niet in aanmerking kwam voor huisvesting en voldoende geld had voor particuliere markt. Hij heeft hierdoor nog een schuld van 16000 euro bij zijn broer. Wordt dit ook meegenomen. Hij kan bewijzen dat er geen andere oplossing was destijds omdat zij in hun huurhuis bleef wonen met de kinderen.

Ik hoor graag van u.
Antwoord:

Hallo,

Gezien Uw man nog sportkosten en studiekosten betaald zou het wel eens zo kunnen zijn dat hij teveel betaald aan zijn ex. Laat zijn ex maar een herberekening maken ik heb de indruk gezien de bijdrage van Uw man dat ze met minder in plaats van meer genoegen zal moeten nemen.

Kinderalimentatie is een onderhoudsplicht van ouders jegens hun minderjarige kinderen. De wet spreekt dat (stief)ouders naar draagkracht verplicht zijn bij te dragen in de kosten van verzorging en opvoeding van minderjarige (stief-)kinderen tot zij 21 jaar zijn.
Omdat het moeilijke is de werkelijke kosten per kind te berekenen worden vaak richtlijnen gehanteerd. In de richtlijnen worden de volgende aspecten meegenomen:

het 'vroegere gezinsinkomen' of 'huidig hoger inkomen niet verzorgende partner';
de leeftijden van de kinderen;
het aantal kinderen binnen het gezin.

Nadat de kosten van de kinderen zijn vastgesteld worden deze verminderd met de kinderbijslag. Het gevonden bedrag wordt vervolgens pro-rato verdeeld over de huidige netto-inkomens of draagkracht van beide ouders/alle onderhoudsplichtigen.

De bijdrage van de niet-verzorgende ouder mag niet hoger worden dan zijn/haar maximale draagkracht.


De financiële consequenties van een onjuist maandelijks alimentatiebedrag zijn door de tijdsduur van de gemiddelde alimentatielooptijd aanzienlijk.

Stel een alimentatieduur van vijf jaar, oftewel 60 maanden, bij een verschil van 50 euro per maand is het totale verschil voor de vijf jaar 3000 euro, bij een verschil van 250 euro per maand is de totale som voor de vijf jaar 15.000 euro.

Vandaar dat het van belang is om direct bij het begin, maar ook bij reeds lopende alimentaties, een (her)berekening te laten uitvoeren. Bij gewijzigde omstandigheden kan een herberekening worden gemaakt omdat de wijzigingen een aanpassing van de alimentatie kunnen inhouden. Dit kan zowel voor partner als kinderalimentatie.

Ook kan een berekening als 'second opinion' worden vervaardigd.

Alle alimentaties worden berekend aan de hand van een jaarlijks vastgesteld model. Dat model tracht de financiële gevolgen van een echtscheiding zoveel mogelijk te beperken.
Doel is dat geen der partijen er door de scheiding financieel op achteruit gaat. Bij dit model hoort een toelichting in de vorm van een rapport. Dat rapport wordt wel bijgewerkt, maar blijft in de basis gelijk.

De titel van het rapport is officieel "rapport van de werkgroep alimentatienormen". In het dagelijks spraakgebruik heet het rapport "Trema model". Dat komt omdat het rapport vroeger in het tijdschrift voor de rechterlijke macht Trema werd afgedrukt.

Schulden worden ook meegerekend in de alimentatieherberekening

Een eventuele herberekening kan u laten maken bij http://www.alimentatiehaven.nl/

Groeten Mw Coby Urlus Juridisch Adviseur Personen en Familierecht

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan herberekening kinderalimentatie:

Vraag over kinderalimentatie en studiebijdrage
      [Gesteld in Alimentatie mediation]
2013-05-15 20:08:55
Hebben wij recht op verlaging van de alimentatie?
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2013-09-12 14:57:40
kinderalimentatie versus partneralimentatie
      [Gesteld in Scheidingsadvocaat]
2011-05-24 09:12:10
Mijn vraag gaat over k.alimentatie/co-ouderschap
      [Gesteld in Ouderschap na scheiding]
2010-07-08 20:58:07
kinderalimentatie bij samenwonen na een scheiding
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2010-09-16 22:58:32

Gemiddelde score Persoonsrecht en familierecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+