Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Spellen » Kaartspellen » Bridge
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bridge en krijg online een antwoord van de specialist in Bridge

Zelf een vraag over Bridge? Klik hier.
Meer vragen over Bridge.
De huidige beheerder van de rubriek Bridge:
Naam: Ron Jedema
Bedrijf: Dekker bridge reizen
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 9.3 (van max. 10)
Meer informatie over Ron Jedema vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BridgeVragen over Bridge via RSS. Klik hier.
RSS over Bridge op jouw website?Vragen over Bridge op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BridgeVragen over Bridge via E-mail. Klik hier.

Moet je een doublet op een 1SA opening alerteren?

[Gesteld op: 13-11-2010]

Toelichting:
Een DBL op een 1SA-opening is normaal voor straf. Een paar in onze bridgeclub heeft echter de volgende afspraak:
Wij doubleren een 1SA opening ook met een normale 13 punten opening, om zo 13p of meer aan te geven.
Is deze afspraak(afgezien van het feit of het slim is of niet) toegestaan?
Zo ja, moet dit doublet dan gealerteerd worden? (het doublet is ongebruikelijk)
Na de invoering van de nieuwe alerteerregels moet namelijk een bod waar de tegenspelers iets anders kunnen verwachten, gealerteerd worden.
Antwoord:

Hallo,

Of het 13 of 15 punten is, is niet zo'n groot verschil dat daardoor ineens een doublet wel gealerteerd moet worden. In beide gevallen is het doublet optioneel (in principe informatief en partner mag passen om er een strafdoublet van te maken). Deze afspraak is toegestaan en moet eigenlijk in het voorgesprek (pre-alert) gemeld worden.

De hoofdregel in het alerteerreglement, waarnaar u verwijst, is bijvoorbeeld als er na een 1SA opening een doublet wordt gegeven, zijnde DONT en dan betekent dat deze persoon een 6-kaart heeft. Dit wordt door veel spelers niet op voorhand zo begrepen en moet dus wel gealerteerd worden. In dit geval gaat de hoofdregel op.

Maar voor het verschil tussen 13 en 15 punten wordt een doublet niet ineens alerteerplichtig.

 Succes!!

 
Reactie vraagsteller:
Dag Ron,
Ik ben waarschijnlijk niet volledig genoeg geweest, daarom nu een aanvulling op de vraag.
In de WekoWijzer van herfst 2009 staat een voorbeeld over een situatie die geen DONT conventie aangeeft en toch gealerteerd moet worden. Het doublet in DONT belooft, volgens het computerprogramma Jack, een 1 kleurenspel, terwijl het in de WekoWijzer om een 2 kleurenspel gaat met schoppens.

Een doublet op 1SA is in principe een strafdoublet(dus niet informatief) dat doe je met 17+ punten, toch? Dus het gaat om een verschil van 13 naar 17+punten.

 
Antwoord Beheerder:

Hallo,

Het principe van de hoofdregel is dat je moet alerteren, als de tegenstanders de betekenis van het bod niet verwachten. Bij het door jou gegeven voorbeeld is het een informatiedoublet (geen eigen lengte, anders zou er een volgbod zijn gegeven), met een verdeelde kaart. Puntenrange vanaf 13.

Een "standaard" doublet op 1SA is al vanaf 15 punten (waarom pas vanaf 17?) met een verdeelde hand. De partner van de doubleerder is niet verplicht te passen (met een 6+kaart harten en weinig punten, denk ik dat het verstandig is om dan toch maar 2 harten te bieden) dus is het doublet optioneel.

Bij een doublet vanaf 13 punten ben je als partner ook niet verplicht te bieden. Met een punt of 10 mee, is een pas wel zo interessant, met het risico de manche te missen. Ik ben het met je eens, dat deze doublet afspraak niet erg slim is, maar het maakt het niet alerteerplichtig, want de betekenis ligt te dicht bij de "originele" betekenis van een doublet na 1SA opening.

Succes!

Ron.

Beantwoord door:
Ron Jedema
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Moet je een doublet op een 1SA opening alerteren?:

Is er een onderscheid tussen informatie doublet en
      [Gesteld in Bridge]
2011-10-26 08:11:04
moet dit gealerteerd worden, mijn p opent
      [Gesteld in Bridge]
2016-07-22 10:40:26
infodoublet?
      [Gesteld in Bridge]
2009-12-09 18:51:03
vraag
      [Gesteld in Bridge]
2010-09-01 08:57:52
wat is een openingsdoublet?
      [Gesteld in Bridge]
2010-01-28 19:50:50

Gemiddelde score Bridge: 9.3 (1165x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 



Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+