Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Pensioen
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Pensioen en krijg online een antwoord van de specialist in Pensioen

Zelf een vraag over Pensioen? Klik hier.
Meer vragen over Pensioen.

Beheerder worden?

De rubriek Pensioen heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Pensioen Klik hier.

RSS over PensioenVragen over Pensioen via RSS. Klik hier.
RSS over Pensioen op jouw website?Vragen over Pensioen op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PensioenVragen over Pensioen via E-mail. Klik hier.

levensverzekering met pensioenclausule 1978

[Gesteld op: 13-11-2010]

Toelichting:
Mijn vader (eigen zaak) heeft in 1978 bij zwitserleven een levensverz. afgesloten met pensioenclausule. Hij is overleden en vlgs de polis gaat t bedrag naar mijn moeder zodra hij 65 zou zijn geworden en dat is bevestigd door zwitserleven.Op de eerste plaats: hij zou in maart a.s. 65 worden maar volgens zwitserleven loopt de polis van juni 1978 tot juni 2011 en zal mijn moeder ook pas in juni aanspraak maken op de verzekering.Klopt dit?
Dan nog iets anders: volgens de polis is er recht op afkoop maar zij zeggen dat dit volgens de wet inmiddels niet meer mag en dat de wet boven de poisvoorwaarden gaat?
Dit is toch vreemd aangezien hij deze verzekering onder die voorwaarden destijds heeft afgesloten.
Ook is er volgens hen geen mogelijkheid dat het bedrag bij overlijden van mijn moeder tijdens de uitkering wordt overgedragen naar de erfgenamen, het geld is dan gewoon weg?!
Hopelijk kunt u wat duidelijkheid verschaffen.....Het gaat om een bedarg van ongeveer 60.000 euro.
Zij wil dit afkopen maar vlgs zwitserleven mag dit niet ondanks dat dit vlgs de polis wel mag.
Zij zeggen dat de pensioenwet boven de polisvoorwaarden gaan.Ik vind dit maar vreemd, hij heeft het destijds toch onder die voorwaarden afgesloten
In de polis staat dat er recht is op afkoop
Antwoord:

Geachte bezoeker,

Afgezien van het feit dat u hier praat over een polis van levensverzekering met lijfrenteclausule in plaats van een pensioen kan ik u wel melden wat hier waarschijnlijk speelt. Zo schrijft dat de polis uit 1978 is. Wanneer de premie niet tussentijds is verhoogd gelden nog altijd de regels uit de oude polis. Dat heet respectering oude rechten. Wanneer de polis tussentijds is aangepast waardoor de rechten zijn uitgebreid (verhogen van de uitkomst) valt dit onder nieuw recht en heeft de verzekeraar gelijk. Dat van de einddatum is gewoon slordigheid van de adviseur, die had niet in volle jaren moeten rekenen maar de werkelijke pensioendatum moeten gebruiken bij het afsluiten van de polis. Ik zie dat nog altijd veel te vaak. Er bestonden destijds polissen "kapitaalverzekering bij overlijden op vaste termijn" die inderdaad volgens deze regels uitkeren. Ongeacht het moment van overlijden wordt pas vanaf een bepaald moment uitgekeerd... U heeft hier, als dat allemaal klopt, wel een heel bijzondere polis. Ik heb ze, met een lijfrenteclausule, nog niet eerder gezien. Om nog even op het laatste element van uw vraag in te gaan; afkoop mag inderdaad al heel wat jaren niet meer. U vraagt echter niet om afkoop maar om het laten ingaan van de periodieke uitkering die lijfrente heet! Pas op met termen als afkoop! Voor een verzekeraar betekent dat opruimen en maximaal belasting afdragen! Vraag de verzekeraar de polis om te zetten in een directingaande lijfrente, want dat is wat u wilt.

Zo ontvangt u moeder een regelmatige (maandelijkse) periodieke (steeds weer) uitkering.

Blijf vooral aanhouden. Zwitserleven is sinds enige tijd Reaal (SNS-bank) en ze hebben het druk met de integratie van beide bedrijven. Er zit een hoop know-how en er zitten bekwame mensen tussen die u beslist verder kunnen helpen.

J.W. de Roos

 
Reactie vraagsteller:
Hallo,
Bedankt voor de snelle reactie, alleen gaat het hier wel om een pensioenclausule, geen lijfrente ,tenminste zo staat het in de polis. Maar ik heb er weinig verstand van dus misschien bedoelt u wel hetzelfde.
De verzekering was bedoeld voor mijn vaders eigen oude dag als hij nog zou leven. De polis gaat nu over op mijn moeder alleen vind ik het zo onrechtvaardig dat als er wat met haar gebeurt het geld weg is en niet door gaat naar de erfgenamen...
Een maandelijkse uitkering zou betekenen dat zij minstens 88 zou moeten worden om het eruit te halen en zij is bang dat ze dat nooit redt en het geld dan gewoon weg is.
Is er nog een manier om hiervoor een verzekering af te sluiten? (dat de erfgenamen in aanmerking komen )Of zijn dit gewoon de regels in t algemeen?
Zwitserleven zegt dat dit niet mogelijk is.
Wat ik ook van zwitserleven heb gehoord is dat ze het kapitaal ook mag onderbrengen bij een andere verzekeringsmaatschappij als t zover is en daar dan een pensioen aankopen. Wat ik me dan afvraag is krijgt ze dan een boete of wordt het bedrag gekort als ze besluit niet bij zwitserleven zelf het pensioen aan te kopen?
Daar zijn ze niet helemaal duidelijk in ....alvast hartelijk dank voor de informatie.
 
Antwoord Beheerder:

Eerst zal ik proberen u het risicobegrip in pensioenen uit te leggen. Het is een polis die uitkeert tot het tweede overlijden. Heel zuider en precies kun je uitrekenen hoelang iemand GEMIDDELD nog leeft. Wanneer je een tweede persoon verzekert wordt dat gemiddelde hoger want de kans dat één van de twee overleeft is natuurlijk groter. Die tweede persoon, uw moeder, is meestal iets lager verzekerd zodat een uitkering van 70% geboden wordt. Het risico dat de verzekeraar neemt is dat één van de twee ouder wordt dan de vooraf bepaalde gemiddelden. Het kan ook zijn dat ze eerder overlijden ( heel wat mensen halen de pensioenleeftijd nooit) maar die kans zit in de gemiddelden. Nu alleen uw moeder over is zal ze inderdaad heel oud moeten worden om meer uit de polis te halen dan het gemiddelde. De neige manier om het systeem te verslaan is héél oud worden.

Met het bedrag op de einddatum mag u gaan shoppen. Daar zitten geen boetes aan, dat is uw recht. Vraag bij een aantal verzekeraars aan hoeveel maandelijkse uitkering ze voor uw inleg garanderen. Betrek bij uw afweging de kwaliteit van de verzekeraar. Je hebt hele grote solide bedrijven en kleine minder degelijke. Kies vervolgens voor de beste.

Met vriendelijke groeten,

J.W. de Roos

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan levensverzekering met pensioenclausule 1978:

kapitaal verzekering eigen woning
      [Gesteld in Hypotheken]
2007-11-28 20:22:18
Levensverzekering stop zetten
      [Gesteld in Verzekeringen]
2010-06-07 08:57:23
Hallo, Ik had een vraag over een relatiebreuk.
      [Gesteld in Mediation]
2010-06-24 21:17:32
Annuleren van een ondergetekende Hypotheek.
      [Gesteld in Hypotheken-Zuid Holland]
2011-03-02 15:57:56
levensverzekering
      [Gesteld in Alimentatie mediation]
2011-04-28 06:23:09

Gemiddelde score Pensioen: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258155
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+