Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » Kinderbescherming
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Kinderbescherming en krijg online een antwoord van de specialist in Kinderbescherming

Zelf een vraag over Kinderbescherming? Klik hier.
Meer vragen over Kinderbescherming.
De huidige beheerder van de rubriek Kinderbescherming:
Naam: L.Koppenol
Bedrijf: Geen
Reactiesnelheid: 3 uur
Waardering: 4.0 (van max. 10)
Meer informatie over L.Koppenol vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over KinderbeschermingVragen over Kinderbescherming via RSS. Klik hier.
RSS over Kinderbescherming op jouw website?Vragen over Kinderbescherming op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over KinderbeschermingVragen over Kinderbescherming via E-mail. Klik hier.

toeziendvoogd

[Gesteld op: 10-11-2010]

Toelichting:
mag een toeziend voogd vragen aan een kleuter
bij wie ze wil wonen ze is 4 jaar heeft een taalachterstand praten kan ze ook nog niet goed en ze is angstig en brullen als de verzorgers haar alleen laten,mag dat zo maar
Antwoord:

Hallo,

Het toeziend voogdij-schap bestaat niet meer. Ouders zijn bij wet belast met het ouderlijk gezag en daarmee dus ook voogd of in aparte gevallen gezinsvoogd. Het voorbeeld wat U aanhaalt is in de praktijk niet mogelijk en juridisch onverantwoord en onaanvaardbaar

Als er geen contact meer is tussen het kind en de ouder, dan  kunt u overwegen alleen het ouderlijk gezag aan te vragen.

In Nederland staan alle minderjarigen, met een leeftijd van onder de 18 jaar, volgens de wet onder gezag. Heeft men het over ouderlijk gezag, dan wordt daarmee bedoeld het gezag dat wordt uitgeoefend door twee ouders (gezamenlijk ouderlijk gezag) of door één ouder (eenhoofdig ouderlijk gezag). In het geval het gezag wordt uitgeoefend door een ouder en een niet-ouder samen, spreekt men van gezamenlijk gezag.

Een term die vaak wordt gebruikt als men het over gezag heeft, is (gezamenlijke) voogdij. Deze term heeft echter een andere betekenis. Voogdij betreft namelijk het gezag dat wordt uitgeoefend door een voogd of, in het geval van gezamenlijke voogdij, door twee voogden, niet-zijnde (de) ouder(s).

Degene die is belast met het ouderlijk gezag over een minderjarige, is verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van de minderjarige. Ook is diegene de wettelijke vertegenwoordiger en verricht hij/zij officiële handelingen voor of namens de minderjarige. Daarnaast neemt hij/zij de belangrijke beslissingen ten aanzien van de minderjarige. In veel gevallen is deze ook wettelijk aansprakelijk voor het doen en laten van de minderjarige. Tenslotte beheert degene die het gezag uitoefent het vermogen (geld en goederen) van de minderjarige.

Gezamenlijk ouderlijk gezagIn de meeste situaties zijn beide ouders met het ouderlijk gezag belast. Zijn ouders gehuwd of hebben zij een geregistreerd partnerschap, dan verkrijgen zij automatische gezamenlijk het ouderlijk gezag over de kinderen die in de relatie worden geboren. In het geval van geregistreerd partnerschap geldt hiervoor overigens wel de voorwaarde dat de vader het kind erkent.Indien ouders uit elkaar gaan door middel van een echtscheiding of een ontbinding van het geregistreerd partnerschap, is het uitgangspunt dat beide ouders belast blijven met het ouderlijk gezag over de minderjarigen. De dagelijkse zorg en opvoeding komt dan in de meeste gevallen wel bij slechts één van de ouders te liggen. De belangrijke beslissingen ten aanzien van de minderjarigen zullen echter door de ouders gezamenlijk dienen te worden genomen.

Het is mogelijk dat door (één van) de ouders een verzoek wordt ingediend bij de rechtbank om één van beiden met het ouderlijk gezag te belasten. De rechtbank dient over een dergelijk verzoek een beslissing te nemen, waarbij het belang van het kind voorop staat. Voor een dergelijk verzoek is bijstand van een advocaat verplicht.

Een dergelijk verzoek kan ook in een later stadium worden gedaan, dus na een echtscheidingsprocedure of procedure tot ontbinding van een geregistreerd partnerschap. In dat geval dient wel sprake te zijn van wijziging van omstandigheden die een wijziging van het gezag rechtvaardigt. Een dergelijk verzoek kan eveneens slechts met tussenkomst van een advocaat bij de rechtbank worden ingediend.

Groeten Mw Coby Urlus Juridisch Adviseur Personen en Familierecht

 
Reactie vraagsteller:
Oostzaan 09-11-2010

Geachte Mw, Coby Urlus.

Even terug tekomen op de vraag van mijn vrouw over toeziend voogd.
Wij bedoelen hiermede dat de rechtbank per 01-06-2010 heeft uitgesproken dat beide ouders van Shanya Daam een gezingvoogd via bureau Jeugdzorg te Zaandam ( Bjaa ) hebben toegewezen.
Wij hebben een omgangs regeling die door de rechter in vonnis is goed gekeurd en waar wij ons allemaal correct aan houden ( Moeder Vader en Grootouders )
Nu wil de gezinsvoogd aanstaande woensdag de 17-11-2010 Shanya apart nemen ( dus onder vier ogen zoals je dat zegt ) en haar dan vragen waar of ze het liefste is bij Moeder of bij Vader.
Shanya is 26-10-2010 vier jaar geworden kan moeilijk uit haar woorden komen is erg aanhanglijk heeft haar eigen leef omgeving en dat is bij ons de oma en opa waar ze al vanaf haar geboorte verblijft staat ook in de omgangs regeling ze gaat bij ons naar school en gaat met oma naat logepedie dus haar leven speelt zich hier af.
Onze vraag is nu mag een medewerkster van bureau jeugdzorg een kind van vier apart ondervragen over waar of ze het liefste verblijft bij ma of bij pa
Ik hoop dat de vraag duidelijk is en wacht uw antwoord af.

Alvast bedank voor de medewerking.

Met vriendelijke groet Fam, H.J.A. Daam de grootouders
 
Antwoord Beheerder:

Hallo,

Het is van de zotte als dit verhaal klopt dat een gezinsvoogd aan een kind van vier gaat vragen waar ze het liefst gaat wonen. Een kind van vier kan een dergelijke keuze nooit maken, rationeel gezien.

De gezinsvoogd is de uitvoerder van ondertoezichtstelling(OTS). De gezinsvoogd krijgt geen gezag, zoals ouders en voogd, over de minderjarige, maar heeft wettelijk vastgelegde middelen om ouders te dwingen te doen wat hij nodig vindt voor het kind.

Vindt hij of zij het nodig het kind uit huis te plaatsen, dan moet hij of zij daarvoor een machtiging bij de rechter vragen.

Taak en doel van de gezinsvoogd  is er voor te zorgen dat de opvoedingssituatie in het gezin verbeterd.

Ook U kunt de kinderrechter om uitleg kunt vragen hebt U klachten over de gezinsvoogd dan kunt U dit mededelen aan de Kinderrechter.

Groeten Mw Coby Urlus Juridisch Adviseur Personen en Familierecht

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Kinderbescherming:
Jeugdzorg


Gerelateerde vragen aan toeziendvoogd:

Wat als ex vrouw overlijdt
      [Gesteld in Scheidingsadvocaat]
2009-11-21 09:35:55
Voogd/Toeziendvoogd
      [Gesteld in Familierecht]
2010-06-29 22:43:49
omgang met kind
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2011-06-19 15:44:06
Macht Curator over andere broer.
      [Gesteld in Familierecht]
2012-04-18 13:11:17
Hoe kan ik mijn kind helpen?
      [Gesteld in Familierecht]
2013-10-06 09:46:43

Gemiddelde score Kinderbescherming: 4.6 (351x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+