Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Persoonsrecht En Familierecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Persoonsrecht en familierecht en krijg online een antwoord van de specialist in Persoonsrecht en familierecht

Zelf een vraag over Persoonsrecht en familierecht? Klik hier.
Meer vragen over Persoonsrecht en familierecht.

Beheerder worden?

De rubriek Persoonsrecht en familierecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Persoonsrecht en familierecht Klik hier.

RSS over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via RSS. Klik hier.
RSS over Persoonsrecht en familierecht op jouw website?Vragen over Persoonsrecht en familierecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via E-mail. Klik hier.

Waar heb ik als kind recht op?

[Gesteld op: 10-11-2010]

Toelichting:
Ik ben een vrouw van 18 jaar en ik heb een broertje van 14 jaar. Onze ouders zijn 10 jaar geleden gescheiden en daar zijn we absoluut niet financieel op vooruit gegaan. Ik vond onlangs de echtscheidingspapieren en ik kwam er toen tot mijn stomme verbazing achter dat mijn vader zich totaal niet aan de afspraken heeft gehouden als het om de financiŰle verplichtingen gaat. Mijn moeder heeft altijd alles betaald en krijgt enkel een kleine kinderalimentatie die na 10 jaar nog steeds hetzelfde is. De afspraak was dat mijn vader ook aan sport, kleding, studie en school zou meebetalen. Dit is echter nooit gebeurd. We zijn hierdoor als gezin vaak in de financiŰle problemen gekomen. Waar hebben mijn broertje en ik nou recht op? Het is tenslotte tijdens de scheiding afgesproken. Wat nu te doen als je vader weigert mee te betalen aan de afgesproken kosten?
Antwoord:

Hallo,

Je kunt wellicht een beroep doen op het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Het LBIO is een overheidsinstelling die als een soort incassobureau de inning van de kinderalimentatie kan overnemen als een ex-partner niet op tijd of niet volledig de kinderalimentatie betaalt. Maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden.

De belangrijkste is dat het LBIO alleen in actie komt als de kinderalimentatie door de rechter is vastgesteld. Verder moet er minimaal één maand helemaal niet of maar gedeeltelijk zijn betaald en de achterstand moet hoger zijn dan 10 euro. Ook kan een achterstand ouder dan zes maanden niet door het LBIO worden geïnd.

Als de alimentatie niet door de rechter is vastgesteld, maar door je ouders  onderling afspraken zijn gemaakt, kan het LBIO niet in actie komen. In dat geval kun je  een deurwaarder inschakelen. Nadeel daarvan is dat niet alle bijkomende kosten doorberekend worden aan de betreffende ouder. Hulp van het LBIO is wel gratis voor u. Uw vader betaalt de extra kosten aan het LBIO.

Als je voldoet aan de voorwaarden voor hulp door het LBIO, probeert het LBIO eerst te bemiddelen tussen Uw ouders. Leidt dit niet tot betaling, dan legt het LBIO beslag op het loon of goederen van uw vader. In het uiterste geval kan je Vader zelfs in de cel gezet worden om betaling af te dwingen, maar in de praktijk komt dat zelden voor.

In eerste instantie zal het LBIO je vader vragen om de kinderalimentatie alsnog te betalen. Betaalt hij niet binnen drie weken, dan neemt het LBIO de inning over. Het LBIO stelt dan eerst een betalingsregeling voor. Houdt je vader zich daar niet aan, dan gaat het LBIO over op incassomaatregelen. Het LBIO kan loonbeslag leggen of een gerechtsdeurwaarder inschakelen. In dat laatste geval zal het minimaal vier maanden duren voor u de alimentatie ook daadwerkelijk ontvangt.

Als je vader weer betaalt, hij de achterstand volledig heeft ingelopen en minimaal zes maanden de maandelijkse alimentatie plus de extra kosten aan het LBIO heeft voldaan, gaat uw vader weer direct betalen. Gaat het dan weer mis, dan kun je opnieuw een beroep doen op het LBIO. Elke keer dat het LBIO de inning overneemt, verdubbelt de termijn waarin de betalingsplichtige partner via het LBIO betaalt.

Het LBIO kan u echter niet garanderen dat je de achterstallige kinderalimentatie ook daadwerkelijk volledig ontvangt. Als het LBIO het officiële woonadres van je vader  niet kan achterhalen bijvoorbeeld, als hij geen of onvoldoende formele inkomsten of bezittingen heeft of als er andere schuldeisers zijn. Vooral dat laatste is een steeds vaker voorkomend probleem.

Groeten Mw Coby Urlus Juridisch Adviseur Personen en Familierecht

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Waar heb ik als kind recht op?:

Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Woonland Belgie ww uitkering Nederland.
      [Gesteld in Europees recht]
2011-01-27 12:25:31

Gemiddelde score Persoonsrecht en familierecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258138
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+