Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » Kinderbescherming
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Kinderbescherming en krijg online een antwoord van de specialist in Kinderbescherming

Zelf een vraag over Kinderbescherming? Klik hier.
Meer vragen over Kinderbescherming.
De huidige beheerder van de rubriek Kinderbescherming:
Naam: L.Koppenol
Bedrijf: Geen
Reactiesnelheid: 3 uur
Waardering: 4.0 (van max. 10)
Meer informatie over L.Koppenol vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over KinderbeschermingVragen over Kinderbescherming via RSS. Klik hier.
RSS over Kinderbescherming op jouw website?Vragen over Kinderbescherming op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over KinderbeschermingVragen over Kinderbescherming via E-mail. Klik hier.

dochter van 14 wil niet om het weeknd bij mij zijn

[Gesteld op: 09-11-2010]

Toelichting:
Kan dit zomaar?Er zijn veelproblemen met haar schoolverzuim,extreem veel liegen enz enz.Vraag me af hoe ikdit anders kan aanpakken.Eigenlijk wil ik weer dat ze voorgoed bij mij komt wonen.
Een bezorgde moeder
Antwoord:

Hallo,

Hier een uiteenzetting van een vergelijkbare kwestie uitgesproken door het gerechtshof van Rotterdam.

Het recht op omgang tussen een ouder en zijn of haar kind is een fundamenteel recht. Alleen zwaarwegende belangen of ernstige bezwaren van het kind tegen die omgang kunnen leiden tot ontzegging van omgang. De wet beschrijft vier situaties waarin daarvan sprake is. Wettelijk vertegenwoordiger Als ouder met gezag ben je wettelijk vertegenwoordiger van je kind. Heb je samen ouderlijk gezag, dan ben je beide wettelijk vertegenwoordiger. Kort gezegd betekent dit dat je ten aanzien van alles verantwoordelijk bent voor je kind, met alle bijbehorende rechten en plichten.

Als je geen gezag hebt over je kind, dan heb je nog steeds wel recht op omgang. Omgangsrecht Het omgangsrecht tussen de ouder zonder gezag en het kind ligt verankerd in de wet en internationale verdragen. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan dit recht door de rechter ontzegd worden. Als hij dit recht afwijst, dan zal hij moeten aangeven welke concrete feiten en omstandigheden zo zwaar wegen dat hij tot ontzegging overgaat. De wet zelf benoemt vier situaties waarin de rechter de omgang kan afwijzen. Ontzeggingsgronden omgang

Als er van één van de volgende omstandigheden sprake is, zal het recht op omgang tussen ouder en kind over het algemeen moeten wijken omdat de omgang niet in het belang van het kind is. De wet geeft dus eigenlijk aan, wanneer omgang tussen kind en ouder niet gewenst is. De ontwikkeling van het kind zal worden benadeeld door de omgang. De ouder is kennelijk niet geschikt of in staat tot omgang. Er zijn ernstige bezwaren van het kind tegen omgang. De omgang is op één of ander manier in strijd met zwaarwegende belangen.

 Ad 1. De omgang mag geen ernstig nadeel opleveren voor de geestelijke of lichamelijke ontwikkeling van het kind. Denk daarbij aan aanmerkelijke onrust en spanningen bij het kind die voortvloeien uit die omgang.

Ad 2. De ongeschiktheid of onmacht tot omgang van de ouder kan bijvoorbeeld blijken als de ouder elke keer tijdens de omgang onder invloed is van drank of drugs. Ook als de ouder langere tijd een omgangsregeling frustreert door niet of niet op tijd te komen, kan dat ongeschiktheid tot omgang opleveren.

Ad 3. Het gaat hier om ernstige bezwaren van het kind en geldt alleen voor kinderen van 12 jaar en ouder. Kinderen van 12 jaar en ouder kunnen daarom door de rechter gehoord worden om hun mening over de omgang te geven. De rechter zal niet altijd doen wat het kind wenst, maar houdt er wel in grote mate rekening mee.

 Ad 4. Deze laatste ontzeggingsgrond biedt de rechter ruimte om in andere gevallen dan bovenstaande de omgang af te wijzen. Het nadeel dat het kind geestelijk of lichamelijk ondervindt door de omgang, hoeft niet altijd ernstig te zijn om omgang te ontzeggen. Zo’n situatie valt dan in deze categorie.

Groeten Mw Coby Urlus Juridisch Adviseur Personen en Familierecht

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Kinderbescherming:
Jeugdzorg


Gerelateerde vragen aan dochter van 14 wil niet om het weeknd bij mij zijn:

Opeisen erfenis
      [Gesteld in Notaris-Friesland]
2009-07-07 13:12:30
sprake van lichte kindermishandeling
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2009-08-28 13:33:59
docent en leerling in een conflikt
      [Gesteld in Lesmateriaal]
2010-12-19 17:16:38
Erfenis minderjarig kind
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2012-11-05 17:15:16
mijn dochter gaat trouwen
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2014-02-05 09:31:40

Gemiddelde score Kinderbescherming: 4.6 (351x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+