Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tuin en krijg online een antwoord van de specialist in Tuin

Zelf een vraag over Tuin? Klik hier.
Meer vragen over Tuin.
De huidige beheerder van de rubriek Tuin:
Naam: Mona Wiarda
Bedrijf: Adviesburo m wiarda
Reactiesnelheid: 42 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Mona Wiarda vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TuinVragen over Tuin via RSS. Klik hier.
RSS over Tuin op jouw website?Vragen over Tuin op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TuinVragen over Tuin via E-mail. Klik hier.

Wat is de gemiddelde levensduur van een populier

[Gesteld op: 13-11-2007]

Toelichting:
Er is een populier omgevallen van 40 jaar oud, zo zonder aanwijsbare oorzaak. Hierdoor wijst de verzekeraar van de eigenaar van de boom vergoeding van de schade af. Mijn tuinstel en zowat mijn halve tuin zijn beschadigd en ik blijf met een schade zitten van Eur 1500, -.
Antwoord:
Populieren mogen vaak niet oud worden, maar kunnen dat best wel. Veel populieren die als laan- of bosboom aangeplant zijn worden na 20 tot 25 jaar gekapt. Het hout is dat van goede kwaliteit, en de boom voldoende dik om het hout te kunnen verwerken. De meeste populierensoorten kunnen echter veel ouder worden. Omdat het hout van de populier vrij zacht is, kan er dan wel sprake zijn van een grotere gevoeligheid voor takbreuk. Maar er zijn populieren bekend van 100 jaar of ouder.
Hoe oud een boom kan worden is niet alleen afhankelijk van de soort, maar ook van de groeiplaatsomstandigheden. Staat een boom in een zware, voedselrijke grond, dan zal hij snel groeien. Is er daarbij sprake van een hoge grondwaterstand, dan zal hij niet diep wortelen. Is de ruimte voor de wortels beperkt, bijvoorbeeld omdat de boom naast een muur staat (waar geen wortels door heen kunnen groeien, maar ook niet eronder omdat er geen water te vinden is) dan kan een grote boom soms een klein of onevenwichtig ontwikkeld wortelgestel hebben.
Zijn de kroon of het wortelstelsel onevenwichtig ontwikkeld, dan kan de boom gevoelig worden voor wind, en, al leek hij stevig te staan, toch plotseling omwaaien. Ook bij een boom die voorheen gezond en evenwichtig opgebouwd was kan dit verschijnsel zich voordoen, als er eerder een grote hoofdtak uitgebroken is of als een voor de verankering belangrijke wortel afsterft.
In geval van vergoeding van schade die ontstaan is door het omgevallen van een boom of door het afbreken van een zware tak wordt door schadeverzekeraars als criterium voor het wel of niet vergoeden van de schade vaak bekeken of het incident te voorzien of te voorkomen was geweest. Kortom, of nalatigheid geconstateerd kan worden. Daarnaast kan een rol spelen of de boom echt in de tuin van de buren stond, of op de erfgrens. Stond hij op of tegen de erfgrens aan dan is sprake van mandeligheid, of gedeeld eigendom.

Veel informatie over de rechten en plichten van boombezitters en de buren is te vinden in de uitgave 'Bomen met je Buren'. Uitvoerige informatie over wetten en regels rond bomen staan beschreven in het boekje 'Bomen en Wet'. Beide uitgaven van de Bomenstichting zijn ook online te bestellen via www.bomenstichting.nl. Ook kan de Bomenstichting om advies gevraagd worden.
Als u de beslissing of het oordeel van de verzekeraar in twijfel trekt, kunt u desgewenst ook deskundig advies of een deskundige adviseur vinden via de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur (www.nvtl.nl) of de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (www.vhg.org).
Beantwoord door:
Mona Wiarda
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tuin:
Biologisch Tuinieren
Bloemschikken
Bonsai
Fruitteelt
Groenten
Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Planten
Terrasverwarming
Tuinproducten
Vijvers
Volkstuinen


Gerelateerde vragen aan Wat is de gemiddelde levensduur van een populier:

Wat is de levensduur van een berk
      [Gesteld in Tuin]
2007-01-12 00:48:04
Wat is de levensduur van een populier?
      [Gesteld in Tuin]
2008-06-14 18:34:28
Onderhoud van het trappenhuis
      [Gesteld in Vereniging van Eigenaren]
2011-11-02 22:52:59
Levensduur populier
      [Gesteld in Tuin]
2012-06-11 19:29:24
Gemiddelde indien cel met 0 (of leeg) voorkomt
      [Gesteld in Microsoft excel]
2017-05-04 13:59:25

Gemiddelde score Tuin: 8.5 (927x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+