Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tuin en krijg online een antwoord van de specialist in Tuin

Zelf een vraag over Tuin? Klik hier.
Meer vragen over Tuin.
De huidige beheerder van de rubriek Tuin:
Naam: Mona Wiarda
Bedrijf: Adviesburo m wiarda
Reactiesnelheid: 42 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Mona Wiarda vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TuinVragen over Tuin via RSS. Klik hier.
RSS over Tuin op jouw website?Vragen over Tuin op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TuinVragen over Tuin via E-mail. Klik hier.

Mag onze doorgang versmald worden?

[Gesteld op: 13-11-2007]

Toelichting:
Onze buren hebben een doorgang via een pad dat voor 2/3 van ons is. De nieuwe eigenaar wil er een schutting in plaatsen, omdat hij zo parkeerruimte voor zijn winkel krijgt. Hierdoor kan de buurman echter niet meer met een auto door de doorgang. Mag de nieuwe eigenaar de schutting plaatsen?
De doorgang die voor de buurman overblijft is ongeveer 1 meter.
Antwoord:
Volgens Artikel 5:49 BW kan de ene buur van de andere eisen dat de ander ermee instemt dat er op de erfgrens een scheidsmuur opgetrokken wordt van ten hoogste 2 meter. De erfgrens loopt bij u dwars door het pad. De buurman mag dus in principe de schutting plaatsen. Tenzij er door de betrokken partijen op papier iets geregeld is ten aanzien van een recht van overpad.

Erfdienstbaarheid, zoals een recht van overpad, is doorgaans vastgelegd bij notariële akte, zoals in een koopovereenkomst, een akte van vestiging of in een gebruiks-, pacht- of huurovereenkomst. Met betrekking tot overdrachtsakten is veel informatie te vinden bij het Kadaster, www.kadaster.nl. Het Kadaster kan desgewenst ook een erfdienstbaarhedenonderzoek uitvoeren.
In het Burgerlijk Wetboek 5, Titel 6, artikelen 70 t/m 84 is de wetgeving rond de erfdienstbaarheid vastgelegd. Erfdienstbaarheid is een last waarmee het ene erf bezwaard wordt ten bate van een ander erf, het heersende erf. Ook het recht van overpad valt hieronder, wat vaak van toepassing is bij erven die aan alle kanten ingesloten worden door naburige erven.
Hoe de overeenkomst ook is vastgelegd, hij is alleen van toepassing op degenen die hem zijn aangegaan. Als een perceel later weer verkocht wordt, kan de erfdienstbaarheid eenzijdig of door beide partijen beëindigd worden. Daarnaast kan de erfdienstbaarheid verjaren, bijvoorbeeld als hij meer dan 20 jaar geleden is ontstaan en inmiddels in strijd is met het algemeen belang. Ook kan de erfdienstbaarheid beëindigd worden als de noodzaak ervan door een wijziging in de omstandigheden niet meer voortbestaat. Bijvoorbeeld als een perceel door de aanleg van een nieuwe toegang rechtstreeks ontsloten wordt, waardoor geen gebruik meer gemaakt hoeft te worden van een doorgang via het erf van de buren. In dat geval kan via de rechter verzocht worden de erfdienstbaarheid te wijzigen of op te heffen, omdat er geen sprake meer is van een redelijk belang.
Als er niets is vastgelegd over erfdienstbaarheid, kan, ook weer via de rechter, verzocht worden deze op te leggen. In dat geval moet er, naast een redelijk belang, sprake zijn van verjaring. Daarbij wordt er van uitgegaan dat het een plaatselijke gewoonte betreft, waarbij aantoonbaar gedurende een periode van 10 jaar of langer te goeder trouw gebruik gemaakt is van de bedoelde erfdienstbaarheid door de bezitter van het erf. Het erf moet dan dus 10 jaar of langer in bezit zijn van de eisende partij, en het gebruik moet een voortdurend en zichtbaar karakter hebben gehad. Aan de eis dat het gebruik te goeder trouw moet hebben plaatsgevonden wordt doorgaans verbonden dat hierover in het verleden iets vastgelegd moet zijn. Als een beroep gedaan wordt op het verkrijgen van een erfdienstbaarheid die niet te goeder trouw ontstaan is (omdat er niets over is vastgelegd), treedt de verjaring pas op na 20 jaar. Wel moet dan sprake zijn van een bezit dat meer dan 20 jaar geleden verworven werd, en van een voortdurend en zichtbaar karakter van het gebruik. Het gebruik van een doorgang vindt echter niet voortdurend plaats. Volgens het Nieuw Burgerlijk Wetboek, dat sinds 1 januari 1992 van kracht is, kan ook voor een dergelijk gebruik erfdienstbaarheid opgelegd worden. Maar ook dan geldt, als het gebruik niet te goeder trouw geregeld is, een verjaringstermijn van 20 jaar. Omdat deze wet pas in 1992 van kracht geworden is, kan men zich dus pas op zijn vroegst in 2012 op deze bepaling beroepen.
Waar sprake is van mandeligheid (gedeeld eigendom) zijn ten slotte ook de bepalingen in het Burgerlijk Wetboek 5, Titel 5, artikelen 60 t/m 69 van toepassing.

Na deze hele inleiding is een korte samenvatting voor uw situatie op zijn plaats. De makkelijkste oplossing ontstaat als er een akte, overeenkomst of bepaling gevonden kan worden waarin toestemming gegeven is voor het gebruik van de weg. Verlenen de buren geen medewerking aan uw onderzoek dan kunt u dit uit laten zoeken door het kadaster, of (bijvoorbeeld over bepalingen in het bestemmingsplan) informatie opvragen bij uw gemeente. Een andere mogelijkheid is om met de gezamenlijke partijen alsnog een akte van erfdienstbaarheid op te laten stellen door de notaris. Hierin kunnen ook nadere bepalingen opgenomen worden ten aanzien van gebruik en onderhoud, een bijdrage in de kosten van het beheer en onderhoud van de doorgang etc.

Beantwoord door:
Mona Wiarda
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tuin:
Biologisch Tuinieren
Bloemschikken
Bonsai
Fruitteelt
Groenten
Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Planten
Terrasverwarming
Tuinproducten
Vijvers
Volkstuinen


Gerelateerde vragen aan Mag onze doorgang versmald worden?:

hoe voorkom ik verjaren van mijn recht?
      [Gesteld in Ruimtelijke ordening]
2010-05-20 14:34:11
Recht van overpad
      [Gesteld in Tuin]
2007-10-02 15:57:45
Waar houdt het recht van doorgang op ?
      [Gesteld in Ruimtelijke ordening]
2009-06-14 09:49:15
Doorgang auto achter huurwoning vervalt
      [Gesteld in Tuin]
2009-07-14 09:51:10
Kan iemand ons het recht van parkeren ontzeggen
      [Gesteld in Tuin]
2009-07-31 09:12:21

Gemiddelde score Tuin: 8.5 (927x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+