Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Urinewegaandoeningen » Nierziekten
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Nierziekten en krijg online een antwoord van de specialist in Nierziekten

Zelf een vraag over Nierziekten? Klik hier.
Meer vragen over Nierziekten.
De huidige beheerder van de rubriek Nierziekten:
Naam: Prof. Dr. Johan Rosman
Bedrijf: Royal perth hospital
Reactiesnelheid: 48 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Prof. Dr. Johan Rosman vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NierziektenVragen over Nierziekten via RSS. Klik hier.
RSS over Nierziekten op jouw website?Vragen over Nierziekten op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NierziektenVragen over Nierziekten via E-mail. Klik hier.

Hoefijzernieren ondekt bij zoontje (14mnd)

[Gesteld op: 31-10-2010]

Toelichting:
Hej. Even ter info; Wij wonen in zweden, en dat is naar mijn mening niet het beste medische land :S een half jaar geleden is er een hoefijzernier bij mijn zoontje ondekt, dit werd ons vandaag verteld bij de kinderarts, hij dacht dat we het al wisten (naja typisch zweeds...) Mijn zoontje is een huilbaby geweest en toen hij 5 weken was ondekte de artsen een blaasontsteking. Tot 5 maanden heeft hij ongeveer 16 uur per dag gehuild en daarna werd het langzaam minder. Nu is hij 14 maanden en weten we dus van zijn hoefijzernier. Maar volgens de arts is dit per toeval ondekt tijdens een isotopenonderzoek en staat het helemaal los van zijn blaasontsteking met 5 weken oud. en kan het helemaal geen kwaad. Hij moet wel 1x per jaar op controle voor zijn bloeddruk, urine en bloed onderzoek. En hij heeft een beschadigingetje in zijn nier van de blaasonsteking destijds, maar heb daar ook geen duidelijkheid in gekregen of dat overgaat of altijd een 'zwakke plek' blijft. Nou lees ik op internet iets heel anders en kan een hoefijzernier regelmatig problemen geven WAARONDER dus ook blaasontsteking. Waarom zegt onze kinderarts dan iets heel anders? gebrek aan onderzoek/ervaring in Zweden?? En wat is jullie advies? Ik heb ook gelezen dat een stomp/bal in zijn buik gevaarlijk kan zijn??!! Ik zou er gewoon graag wat meer informatie over willen hebben van een nederlandse arts want naar mijn mening hebben die toch wat meer ervaring/kennis op medisch gebied. Hopelijk hebben je/jullie wat antwoorden op mijn vraag zodat het wat duidelijker word voor mij. Alvast bedankt, Melanie, mama van Sem, 14 maanden.
Antwoord:
hallo melanie. Een hoefijzernier komt veel voor en wordt meestal bij toeval ontdekt, zo ook bij Sem. Vaal ontdekken we de hoeijzernier pas op middelbare leeftijd. Het zijn eigenlijk twee normale nieren die door een weefselbrug met lekaar verbonden zijn. Als embryo zijn de structuren niet compleet gescheiden, wat normaal gebeurt. een paar dingetjes die wetenswaard zijn. Hoefijzernier(en) is natuurlijk een aangeboren afwijking en er kunnen andere organen zijn die ook niet helemaal normaal ontwikkeld zijn in de periode dat de neiren niet opsplitsten in Sem als embryo. Dat zou echter op deze leeftijd al zijn waargenomen en lijkt dus niet het geval (leverafwijkingen, hartklepafwijkingen). Dan is er een verhoogde kans op urinewegontstekingen en blaasonstekingen (die ongewoon zijn voor jongetjes, meisjes hebben een korte plasbuis met een directe opening naar buiten in een regio die niet schoon is (vagina,anus) en zijn daarom meer vatbaar), kunnen ook eenvoudiger opstijgen naar de nieren en zorgen voor een nierbekkenonsteking. Ook hebben deze kinderen vaker een abnormale inplanting van de buis die van de nieren naar de blaas loopt (reflux), wat de opstijging van de infectie stimuleert. Dan is er het risiko op hoge bloeddruk omdat ook vaak de bloedvaten naar de nier iets anders verlopen dan normaal en het is dus begrijpelijk dat de hoefijernier iets kwetsbaarder is.
Een en ander hangt wel af van hoe de hoefijzernier er precies uitziet want er zijn vele varianten mogelijk. daarover ben ik natuurlijk niet geinformeerd in sem's geval.
Samenvattend:
1. verhoogde kans op urineweginfecties die ook kunnen opstijgen naar de nier, dus in geval van ziek zijn en koorts direct daaraan denken en urinetest doen (opstijgende urineweginfecties beschadigen de nier elke keer dat het gebeurt een klein beetje), dan direct met antibiotica behandelen.
2. verhoogde kans op reflux vanuit de blaas naar de nier(en), onderzoek daarop zal neem ik aan gebeurd zijn?
3. verhoogde kans op bloeddrukproblemen, dus reden dit vaker te controleren, ook op oudere leeftijd
4. jaarlijkse controle op de nierfunctie en eiwit in de urine (eiwit is een goede, en ook vroege waarschuwing dat de nieren lijden)
5. over het risiko op ongevallen met die nier en het voorzichtiger zijn met sport enzo lopen de meningen uiteen en hangt er ook vanaf hoe de nier er precies uitziet. ik denk dat een kind een zo normaal mogelijk leven moet hebben en zou Sem niet inperken. dat is schadelijk voor zijn sociale ontwikkeling en zelfvertrouwen.

Samenvattend: veel mensen hebben een aangeboren afwijking en deze is niet ernstig en heeft geen invloed op Sem's verdere leven. Als je wat extra dingen in aanmerking neemt, zoals het bedacht zijn op urineweginfecties als hij ziek is, en denkt dat hij een wat hoger risiko of hoge bloeddruk heeft later, dan is het verder een heel gezond kind die normaal opgroeit.

Veel succes in Zweden, groeten uit nieuw Zeeland.
Beantwoord door:
Prof. Dr. Johan Rosman
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Hoefijzernieren ondekt bij zoontje (14mnd):

oudst zoon bang voor puppy
      [Gesteld in Psychologie]
2009-02-12 11:37:47
Zieke alleenstaande ouder regelen nalatenschap
      [Gesteld in Relaties]
2009-08-02 09:15:19
Hoe kan ik mijn zoontje helpen?
      [Gesteld in Familierecht]
2010-07-19 13:25:40
vader van zoon steeds nieuwe vriendin
      [Gesteld in Scheidingsadvocaat]
2009-11-13 19:55:25
Mijn ex is aan het immigreren en woont in america
      [Gesteld in Familierecht]
2008-02-26 15:58:39

Gemiddelde score Nierziekten: 8.9 (169x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+