Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Persoonsrecht En Familierecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Persoonsrecht en familierecht en krijg online een antwoord van de specialist in Persoonsrecht en familierecht

Zelf een vraag over Persoonsrecht en familierecht? Klik hier.
Meer vragen over Persoonsrecht en familierecht.

Beheerder worden?

De rubriek Persoonsrecht en familierecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Persoonsrecht en familierecht Klik hier.

RSS over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via RSS. Klik hier.
RSS over Persoonsrecht en familierecht op jouw website?Vragen over Persoonsrecht en familierecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via E-mail. Klik hier.

Dubbele achternaam voor zoon

[Gesteld op: 26-10-2010]

Toelichting:
Onze zoon is nu 8 maand oud. Conform de Nederlandse wet heb ik mijn zoon na de geboorte bij de Burgerlijke Stand op mijn achternaam (de vader) aangegeven. Mijn vrouw is Nederlandse, maar van Braziliaanse afkomst. Het is onze uitdrukkelijke wens om onze zoon een dubbele achternaam te geven conform Braziliaans gebruik, zijnde een combinatie van de achternaam van de moeder en die van de vader. Nu ligt de Braziliaanse wet dwars en wil niet meewerken aan het afgeven van een paspoort op de gewenste dubbele achternaam. Dit is voor de Nederlandse wet een vereiste om de naamswijziging te erkennen. Wij bevinden ons hier in een bureaucratische impasse waarin beide partijen (NL en BR) naar elkaar verwijzen, dat de ander de eerste stap moet zetten. Wij zijn reeds een officieel traject bij de Gemeente/Burgerlijke Stand gestart met verzoekschriften tot naamswijziging om een rechtsgang uiteindelijk mogelijk te maken. Los hiervan bestaat er ook nog een uitspraak van het Europees Hof inzake Garcia Avello uit 2003, die de Belgische Staat voor het Europese Hof heeft gedaagd en daar heeft bereikt, dat de toekenning van een dubbele achternaam conform Spaanse wetgeving toegestaan moest worden. Nu hebben wij weliswaar een dispuut met de Braziliaanse wet aan de ene kant, maar uiteindelijk zijn wij als ouders wel allebei Europees staatsburger. Kan deze jurisprudentie ons helpen? Kunt u ons in het algemeen adviseren over de weg, die wij het beste kunnen bewandelen om de door ons gewenste dubbele achternaam voor onze zoon te verkrijgen?
Antwoord:

Hallo,

Toch kan het wel, in ieder geval in het Braziliaanse geval. Een kennis van mij is in Brazilie getrouwd Zijn vrouws achternaam veranderde automatisch en haar man zijn naam kwam er volgens het Braziliaanse gebruik er achter te staan. Aangezien dit nu haar officiële achternaam is, ook op allerlei documenten is ze ook onder die naam opgenomen in de GBA (je moet dus wel eerst trouwen in Brazilië, en dan pas naar Nederland komen).  Dat is de enigste manier dat Nederland dit accepteerd.

Groeten Mw Coby Urlus Juridisch Adviseur Personen en Familierecht

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Dubbele achternaam voor zoon:

vader laat zoon van 14 aan zijn lot over
      [Gesteld in Jeugdzorg]
2012-09-09 08:51:25
oudst zoon bang voor puppy
      [Gesteld in Psychologie]
2009-02-12 11:37:47
Mag mijn zoon (12jr) beslissen bij wie die woont?
      [Gesteld in Familierecht]
2009-05-07 22:20:40
hoe verwerk ik dit zelf ?
      [Gesteld in Psychologie]
2009-10-04 21:04:33
hypotheekvoor een huis met boerderij als onderpanc
      [Gesteld in Erfrecht]
2011-01-19 19:00:32

Gemiddelde score Persoonsrecht en familierecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+