Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tuin en krijg online een antwoord van de specialist in Tuin

Zelf een vraag over Tuin? Klik hier.
Meer vragen over Tuin.
De huidige beheerder van de rubriek Tuin:
Naam: Mona Wiarda
Bedrijf: Adviesburo m wiarda
Reactiesnelheid: 42 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Mona Wiarda vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TuinVragen over Tuin via RSS. Klik hier.
RSS over Tuin op jouw website?Vragen over Tuin op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TuinVragen over Tuin via E-mail. Klik hier.

Recht van overpad ontbinden

[Gesteld op: 11-11-2007]

Toelichting:
Sinds juni 2006 hebben wij een boerderij in bezit waar een erfdienstbaarheid op rust van recht van overpad door de achterburen. Het recht is vastgelegd in de koopakte en betreft komen en gaan naar het achterliggende perceel. Uitgesloten zijn bedrijfsmatige voertuigen en voertuigen die een zakelijk belang vertegenwoordigen. Het heersende erf betaalt geen kosten van onderhoud. Het overpad liep over een verhard terrein, maar was begrensd door bomen en op zijn smalst 2.50 meter. In overleg met de achterburen hebben wij het overpad verlegd naar de zijkant, en is het nu op zijn smalst 2.90 m breed.
De buren eisen nu een 5 meter breed pad en overtreden voortdurend de erfdienstbaarheid door hard te rijden, door door de tuin te rijden, door te parkeren en te keren op ons erf, zowel door de buren zelf als door hun bezoekers. De tuin van de buren grenst aan de voorzijde aan een openbare weg waar auto's overheen kunnen. Hier hebben ze het afgelopen jaar een hekje geplaatst en bomen, maar ze hadden er voldoende ruimte voor een parkeerplaats.
Antwoord:
Hier lees ik meer vragen in. Bent u verplicht het overpad te verbreden? Nee, als toegang voor autoverkeer is de doorgang zo te zien breed genoeg.
Mogen de buren dit allemaal doen? Nee. De erfdienstbaarheid mag bij de bezwaarde partij geen onevenredige overlast veroorzaken, en dient op de minst bezwarende wijze plaats te vinden. (Te) hard rijden, buiten het pad rijden, keren of parkeren valt, zo te lezen, als onevenredige overlast aan te merken. Keren en parkeren kunnen de buren desgewenst op hun eigen terrein doen.
Mogen bezoekers gebruik maken van de doorgang? Ja. Zolang de bezoekers geen zakelijk belang vertegenwoordigen, maar gewoon op visite komen, mogen zij, volgens uw omschrijving, wel gebruik maken van de doorgang.
Als er sprake is van gewijzigde omstandigheden, zoals de door u eerder genoemde aanleg van een eigen parkeermogelijkheid grenzend aan de openbare weg, kan de bezwaarde partij, desnoods via de rechter, eisen dat daar gebruik van gemaakt wordt, zodat het dienende erf ontlast wordt.
Verreweg de eenvoudigste oplossing zou zijn als u samen met de buren redelijke afspraken over gebruik en onderhoud van het pad zou kunnen maken. De nieuwe afspraken kunt u dan weer vast laten leggen bij de notaris. Lukt het niet om tot overeenstemming te komen, en blijft er op overlast gevende wijze gebruik gemaakt worden van het recht van dat u verleent, dan kunt u via de rechter verzoeken de erfdienstbaarheid te beŰindigen of te beperken.
In geval van beperking kan de rechter een dwangsom opleggen die de buren in geval van overtreding verschuldigd zijn. Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn echter nogal eens verschillende dingen, en in dit geval is een is een overtreding waarschijnlijk lastig aantoonbaar. Bovendien zal de verhouding met de buren er niet beter op worden. Een advokaat kan u meer vertellen over de mogelijkheden die u heeft en de bezwaren die er eventueel aan kleven.
In het uiterste geval kunt u de rechter vragen om het recht van overpad helemaal op te heffen. Wellicht is het opperen van deze mogelijkheid een ingang om met de buren wel tot redelijke afspraken te komen?

Veel meer informatie over rechten bij verjaring, eigendomssituaties en erfdienstbaarheid (zoals recht van overpad) is te vinden in de rubriek Ruimtelijk Ordening op deze site, te vinden in de hoofdrubriek Zakelijk & Financieel, onder het hoofdstuk Bouw: www.gratisadviseurs.nl/zakelijk-&-financieel/bouw/ruimtelijke-ordening.html.
Beantwoord door:
Mona Wiarda
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tuin:
Biologisch Tuinieren
Bloemschikken
Bonsai
Fruitteelt
Groenten
Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Planten
Terrasverwarming
Tuinproducten
Vijvers
Volkstuinen


Gerelateerde vragen aan Recht van overpad ontbinden:

Mensen met Schizofrenie
      [Gesteld in Psychiatrie]
2007-04-16 18:40:15
Woonland Belgie ww uitkering Nederland.
      [Gesteld in Europees recht]
2011-01-27 12:25:31
Gebruikt recht van overpad dreigende wijze
      [Gesteld in Tuin]
2011-03-30 00:20:33
gedogen overpad eigen grond
      [Gesteld in Advocaten-Overijssel]
2011-06-23 14:41:58
Hoe lang is een groninger akte geldig?
      [Gesteld in Makelaars]
2011-07-22 13:56:33

Gemiddelde score Tuin: 8.5 (927x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+