Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Persoonsrecht En Familierecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Persoonsrecht en familierecht en krijg online een antwoord van de specialist in Persoonsrecht en familierecht

Zelf een vraag over Persoonsrecht en familierecht? Klik hier.
Meer vragen over Persoonsrecht en familierecht.

Beheerder worden?

De rubriek Persoonsrecht en familierecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Persoonsrecht en familierecht Klik hier.

RSS over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via RSS. Klik hier.
RSS over Persoonsrecht en familierecht op jouw website?Vragen over Persoonsrecht en familierecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via E-mail. Klik hier.

Verwerpen erfenis door echtgenote?

[Gesteld op: 26-10-2010]

Toelichting:
Kan mijn schoonmoeder (getrouwd in gemeenschap v. goederen) na het overlijden van haar echtgenoot, de nalatenschap verwerpen? De nalatenschap is zeker volledig negatief.

In eerste instantie is de gehele boedel van beiden. Na overlijden van 1 der echtelieden wordt er gesplitst in twee delen, waarbij de langstlevende het deel van de ander verkrijgt. Kan de eerste dan door verwerping de schuldenlast halveren?

Kan beneficiair aanvaarden nog een rol spelen voor toekomstig op te bouwen vermogen?

BVD!
Antwoord:

Hallo,

Wanneer je erfgenaam bent in een nalatenschap, dan heeft u drie manieren om daarop te reageren. U kunt de erfenis zuiver aanvaarden, verwerpen of beneficiair aanvaarden. ik adviseer u te kiezen voor de laatste manier.
Wanneer u zuiver aanvaardt, dan treedt u van rechtswege in alle rechten en plichten van de erflater. Dit wil zeggen dat u ter grootte van uw erfdeel ook aansprakelijk bent voor de schulden van de nalatenschap. Het zuiver aanvaarden van een nalatenschap kan er toe leiden dat u uit ‘eigen zak' geld moet betalen aan de schuldeisers van de erflater. Dit is het geval wanneer de erfenis inmiddels slechts uit schulden bestaat, bijvoorbeeld doordat de erflater aan estate planning heeft gedaan, door vermogensoverheveling tijdens leven. Gebruik deze manier dus alleen wanneer u zeker weet dat de baten de schulden zullen overtreffen, dus met andere woorden: als er geen tekort (negatief saldo) is te verwachten.

Verwerpen

Wanneer u er al van overtuigd bent dat de boedel waarin u erfgenaam bent, slechts uit schulden bestaat, kunt u de erfenis ook gewoon verwerpen. Uiteraard kunt u ook om andere redenen de nalatenschap verwerpen. In dat geval zullen anderen uw erfdeel erven; wie dat zijn hangt af van de wet of het testament en uw familiesamenstelling. Mocht uiteindelijk niemand de erfenis aanvaarden, dan vervalt de nalatenschap aan de Staat. Verwerping is overigens niet altijd mogelijk. Minderjarige kinderen of hun vertegenwoordiger kunnen een nalatenschap bijvoorbeeld niet verwerpen. Wanneer u de erfenis verwerpt, laat dit dan registreren via een verklaring bij de rechtbank. Wacht hier niet mee. De wet bepaalt namelijk dat een erfgenaam die een erfenis eenmaal geaccepteerd heeft, deze daarna niet meer kan verwerpen.

Beneficiair aanvaarden

Om in alle gevallen op zeker te gaan, kunt u uw erfenis het best beneficiair aanvaarden. U voorkomt hiermee dat u uiteindelijk verarmt. U aanvaardt dan namelijk onder het voorrecht van een boedelbeschrijving.Aan een beneficiaire aanvaarding - die door alle erfgenamen samen dient te gebeuren - stelt de wet een aantal eisen. Zo dient u een verklaring bij de rechtbank te laten registreren (waarvoor de rechtbank u kosten in rekening brengt) en dient de nalatenschap beneficiair afgewikkeld te worden. Dat laatste betekent onder meer dat alle vermogensbestanddelen moeten worden geïnventariseerd. Eventuele schulden worden betaald uit de opbrengst van de erfenis. De schulden vervallen als de opbrengst van de erfenis niet groot genoeg is. Mocht er nog geld overblijven nadat de schulden zijn betaald, dan gaat dat geld alsnog naar de erfgenamen.Zolang u nog niet zeker weet of u de erfenis wilt aanvaarden, doet u er goed aan zeer voorzichtig met de nalatenschap om te springen en u niet als erfgenaam te gedragen. Dus: geen spullen meenemen (zelfs geen foto's), niet in de auto van de overledene rijden, niet deelnemen aan besprekingen over de erfenis met de andere erfgenamen.

Misschien heb je hier wat aan, hou wel in gedachten dat als je het verwerpt het bij de volgende erfgenamen in lijn komt en verwerpen kostte hier een paar jaar terug 90 euro en iedere volgende erfgenaam moet dan ook die 90 euro weer betalen als ze het niet willen. Je kunt het vaak goed via een notaris regelen hoe en wat.
Groeten Mw Coby Urlus Juridisch Adviseur Personen en Familierecht
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Verwerpen erfenis door echtgenote?:

uitsluitingsclausule en erfenis is uitgegeven
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2010-10-23 12:15:18
na het overlijden geen kosten of baten!!!???
      [Gesteld in Dood]
2010-11-13 20:37:14
weigeren nalatenschap
      [Gesteld in Familierecht]
2011-07-07 10:21:04
gevolgen voor kinderen bij schulden ouders?
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2011-07-07 14:45:57
Schuld zus ben ik aansprakelijk?
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-09-29 14:46:31

Gemiddelde score Persoonsrecht en familierecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+