Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Privacywetgeving
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Privacywetgeving en krijg online een antwoord van de specialist in Privacywetgeving

Zelf een vraag over Privacywetgeving? Klik hier.
Meer vragen over Privacywetgeving.
De huidige beheerder van de rubriek Privacywetgeving:
Naam: Mr. Erik Oranje
Bedrijf: Erik oranje
Reactiesnelheid: 36 uur
Waardering: 8.4 (van max. 10)
Meer informatie over Mr. Erik Oranje vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PrivacywetgevingVragen over Privacywetgeving via RSS. Klik hier.
RSS over Privacywetgeving op jouw website?Vragen over Privacywetgeving op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PrivacywetgevingVragen over Privacywetgeving via E-mail. Klik hier.

Foto publiceren zonder mijn toestemming

[Gesteld op: 25-10-2010]

Toelichting:
Ik heb tijdens me vorige relatie sexuele getinte fotos genomen of beter gezegd laten nemen door me ex. We zijn allebei inmiddels verder maar uit het niets kreeg ik via via te horen dat hij de fotos online heeft gezet(heb ze inmiddels gezien) mijn fotos worden nu doorgestuurd via email en via blackberry messenger dus iedereen in mijn omgeving heeft ze gezien tot mijn spijt helaas ook mijn ouders
Mijn vraag is kan ik hem aanklagen hiervoor want dit kan hij niet ongestraft doen! Mijn hele relatie is gewoon naar de klote nu me partner wil niets met mij te maken hij voelt zich vernederd al zijn vrienden hebben zijn vrouw gezien in posities waarmee hij nie blij is en me arme moeder heeft door de stress hiervan last van der bloeddruk en harkloppingen
Antwoord:

Beste,

Wat internet ons niet allemaal aandoet! Sterkte alvast in elk geval.

Lastig dit. Het kwaad is al geschied. Je kan op het gebied van privacy niet zo veel maar wel op gebied van portretrecht en auteursrecht en aantasting goede zeden eer en naam. Voor de eerste twee opties moet je naar een advocaat (bijv. hier op de site) en voor de laatste optie aangifte doen bij de politie. Wellicht dat een mooie brief van een advocaat bij je ex op de deurmat al wonderen doet. In de brief dreig je met schadeclaim en gerechtelijke procedure als hij de foto's niet onmiddellijk verwijderd, verwijderd houdt en de foto's vernietigd.   

Succes. Zie voor meer info:

http://www.iusmentis.com/maatschappij/privacy/filmen-cameratoezicht/

En met name:

Publicatie van opnamen

Publicatie van een foto of filmopname waar iemand herkenbaar opstaat, kan een schending van het portretrecht zijn. De geportretteerde moet een redelijk belang kunnen laten zien (zoals privacy) op grond waarvan het werk niet gepubliceerd mag worden.

Als een opname of foto rechtmatig gemaakt is , wil dat nog niet zeggen dat deze ook mag worden gepubliceerd. Een dergelijke opname is namelijk een portret van de personen die erop staan, en dus geldt daarvoor het portretrecht. De auteurswet beschouwt zo’n afbeelding als een “portret anders dan in opdracht”. Deze mag alleen worden gepubliceerd als daarmee geen redelijk belang van de geportretteerde in gevaar komt. Meestal zal het dan gaan om een privacy-belang.

Bij een feest of andere activiteit waarbij je moet betalen om naar binnen te mogen, kan de organisatie regels stellen. Een van die regels kan zijn dat je moet instemmen met publicatie van foto's of films waar je herkenbaar op staat. Je kunt je dan meestal niet meer beroepen op je portretrecht, behalve in uitzonderlijke gevallen. Foto's van iemand die bijvoorbeeld op een feest in zwaar dronken toestand geheel naakt gaat dansen, mogen nog steeds niet zomaar worden gepubliceerd

Artikel 261 Wetboek van Strafrecht

1 Hij die opzettelijk iemands eer of goede naam aanrandt, door telastlegging van een bepaald feit, met het kennelijke doel om daaraan ruchtbaarheid te geven, wordt, als schuldig aan smaad, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.
2 Indien dit geschiedt door middel van geschriften of afbeeldingen, verspreid, openlijk tentoongesteld of aangeslagen, of door geschriften waarvan de inhoud openlijk ten gehore wordt gebracht, wordt de dader, als schuldig aan smaadschrift, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.
3 Noch smaad, noch smaadschrift bestaat voor zover de dader heeft gehandeld tot noodzakelijke verdediging, of te goeder trouw heeft kunnen aannemen dat het te last gelegde waar was en dat het algemeen belang de telastlegging eiste.

 

Beantwoord door:
mr. Erik Oranje
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Foto publiceren zonder mijn toestemming:

Toestemming nodig?
      [Gesteld in Gezondheidsrecht]
2009-06-05 06:33:00
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Mag moeder onze zoon medicatie geven?
      [Gesteld in Jeugdzorg]
2011-11-28 02:10:31

Gemiddelde score Privacywetgeving: 8.4 (378x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+