Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Persoonsrecht En Familierecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Persoonsrecht en familierecht en krijg online een antwoord van de specialist in Persoonsrecht en familierecht

Zelf een vraag over Persoonsrecht en familierecht? Klik hier.
Meer vragen over Persoonsrecht en familierecht.

Beheerder worden?

De rubriek Persoonsrecht en familierecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Persoonsrecht en familierecht Klik hier.

RSS over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via RSS. Klik hier.
RSS over Persoonsrecht en familierecht op jouw website?Vragen over Persoonsrecht en familierecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via E-mail. Klik hier.

nietig verklaren covenant hoelang na scheiding?

[Gesteld op: 25-10-2010]

Toelichting:
mijn partner is in feb 2008 officieel gescheiden maar er komen nu allemaal onbesproken zaken aan het licht waar ten tijde van het covenant niet aan gedacht is . Kan het covenant op deze grond nietig verklaard worden in een hoger beroep?
Antwoord:

Hallo,

Het komt regelmatig voor dat partijen een convenant hebben ondertekend waar zij op een later tijdstip niet (meer) achter staan.

Onderstaand volgt een beknopt overzicht van enkele mogelijkheden die partijen hebben om, (kort) na het ondertekenen van het convenant, zonder dat zich wijzigingen hebben voorgedaan, terug te komen op de in het convenant gemaakte afspraken.

Geestelijke stoornis
Degene die de in het convenant gemaakte afspraken ongedaan wil maken, zal moeten aantonen dat hij of zij op het moment van het tot stand komen van het echtscheidingsconvenant niet in staat was zijn of haar eigen wil te bepalen en dat de andere echtgenoot dat had moeten begrijpen.

Redelijkheid en billijkheid
Naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid kan het niet aanvaardbaar zijn om een ex-partner te houden aan de in een convenant gemaakt afspraken. Indien de man bijvoorbeeld wist dat de vrouw de in het convenant gemaakte (financiële) afspraken niet zou kunnen nakomen, kan het onaanvaardbaar zijn dat de man de vrouw wel aan deze afspraken wenst te houden.

Dwaling
Indien partijen elkaar onjuist hebben voorgelicht over feiten en omstandigheden die van belang zijn geweest voor het opstellen van het echtscheidingsconvenant, kunnen partijen een beroep doen op dwaling. Dit beroep zal alleen kans van slagen hebben, indien de onjuiste voorstelling van zaken ziet op de punten die voor vaststaand werden aangenomen en waarover geen discussie heeft bestaan.

Bedrog, bedreiging, misbruik van omstandigheden
Deze gronden kunnen ook een mogelijkheid bieden om onder het pas getekende echtscheidingsconvenant uit te komen. Bij misbruik van omstandigheden gaat het erom dat de ex-partner misbruik heeft gemaakt van de omstandigheden waarin de andere partner verkeerde.

Benadeling
Indien er is gedwaald over de waarde van zaken, die al dan niet tot de huwelijksgemeenschap behoren, kunnen de verdeling en de in het convenant daarover gemaakte afspraken worden vernietigd.

Alle voormelde mogelijkheden kunnen dus aanleiding zijn om (kort) na ondertekening van het echtscheidingsconvenant terug te komen op de in het convenant gemaakte afspraken. Er zullen echter heel wat bewijzen dienen te worden overlegd, voordat een rechter partijen op voormelde gronden de kans geeft om terug te komen op de gemaakte afspraken. Het is dan ook van belang dat partijen die niet langer met elkaar door willen, zich juridisch goed laten adviseren bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant. Bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant kan goedkoop duurkoop betekenen, helemaal indien er een advocaat dient te worden ingeschakeld om de gemaakte afspraken terug te draaien.

Groeten Mw Coby Urlus Juridisch Adviseur Personen en Familierecht

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan nietig verklaren covenant hoelang na scheiding?:

Niet nakomen afspraken convenant
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2008-05-19 14:54:15
wat betekent het als je veel slijmverlies hebt
      [Gesteld in Onvruchtbaarheid]
2009-05-26 14:41:45
is dit normaal?
      [Gesteld in Onvruchtbaarheid]
2010-08-11 12:18:21
Verhuizen met moeder naar duitsland na scheiding.
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2011-02-03 14:20:09
zoon heeft problemen wisselmoment co-ouderschap
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2012-02-09 14:50:08

Gemiddelde score Persoonsrecht en familierecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258132
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+