Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Persoonsrecht En Familierecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Persoonsrecht en familierecht en krijg online een antwoord van de specialist in Persoonsrecht en familierecht

Zelf een vraag over Persoonsrecht en familierecht? Klik hier.
Meer vragen over Persoonsrecht en familierecht.

Beheerder worden?

De rubriek Persoonsrecht en familierecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Persoonsrecht en familierecht Klik hier.

RSS over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via RSS. Klik hier.
RSS over Persoonsrecht en familierecht op jouw website?Vragen over Persoonsrecht en familierecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via E-mail. Klik hier.

uitsluitingsclausule en erfenis is uitgegeven

[Gesteld op: 23-10-2010]

Toelichting:
Mijn man en ik gaan scheiden (gehuwd in gemeenschap van goederen). Mijn man heeft 20 jaar geleden (voor ons huwelijk) geld geerfd van zijn vader, waarbij een uitsluitingsclausule was opgenomen (hetgeen hij mij nooit heeft verteld). Nu wil hij eerst een bedrag ter grootte van die erfenis aan onze gemeenschap van goederen onttrekken alvorens we alles gaan verdelen. Kan dat zo maar? Ik weet niet wat hij destijds met het geld gedaan heeft. Als hij er een dure auto van gekocht heeft die uiteindelijk waardeloos is geworden, mag hij dan nu zo maar weer dat erfenisbedrag claimen uit onze gezamenlijke bezittingen? Of moet hij aantonen waar die erfenis gebleven is en of de waarde daarvan daadwerkelijk in onze gemeenschapo van goederen terecht is gekomen?
Antwoord:

Hallo,

Wanneer je iets erft onder een uitsluitingsclausule heeft dit tot gevolg dat de verkrijging niet in de gemeenschap van goederen valt waarin men gehuwd is, maar privévermogen van de erfgenaam wordt. Wanneer een erfgenaam de erfenis tijdens het huwelijk investeert in de gezamenlijke echtelijke woning, zou je kunnen stellen dat deze erfenis daarmee is geconsumeerd. De rechtbank oordeelt in een dergelijke situatie echter anders: de erfgenaam heeft zijn privévermogen geïnvesteerd in een zogenaamd gemeenschapsgoed. Op grond van de wet heeft hij daarmee in beginsel recht op vergoeding van het bedrag van zijn investering.

Een andere situatie. U kunt zich voorstellen dat een erfgenaam zijn erfenis nooit afzonderlijk administreert, maar de erfenis laat storten op de en/of-rekening met zijn echtgenote. Van die rekening worden vervolgens de normale kosten van de huishouding betaald. Na enige tijd is niet meer te traceren wat er nog over is van de erfenis. Op is op, zou je zeggen. Juridisch is niets echter minder waar: ook hier is sprake van het betalen van schulden, die uit de gemeenschap van goederen betaald dienden te worden. De erfgenaam heeft in dit geval recht op vergoeding van het oorspronkelijke bedrag! Dit is anders wanneer er een schuld betaald wordt, die is aangegaan juist door het geërfde geld. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een luxe cruise die de echtgenoten maken, juist vanwege die erfenis, terwijl ze een dergelijke cruise anders nooit zouden maken.

 

Let dus op met ontvangen erfenissen en schenkingen onder de uitsluitingsclausule! Zeker in geval van echtscheiding kan dit nogal eens tot verrassingen leiden.

Groeten Mw Coby Urlus Juridisch Adviseur Personen en Familierecht

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan uitsluitingsclausule en erfenis is uitgegeven:

Verwerpen erfenis door echtgenote?
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2010-10-26 10:41:07
na het overlijden geen kosten of baten!!!???
      [Gesteld in Dood]
2010-11-13 20:37:14
weigeren nalatenschap
      [Gesteld in Familierecht]
2011-07-07 10:21:04
gevolgen voor kinderen bij schulden ouders?
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2011-07-07 14:45:57
Schuld zus ben ik aansprakelijk?
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-09-29 14:46:31

Gemiddelde score Persoonsrecht en familierecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258139
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+