Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geneeskunde » Psychiatrie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychiatrie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychiatrie

Zelf een vraag over Psychiatrie? Klik hier.
Meer vragen over Psychiatrie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychiatrie:
Naam: Jan Duits
Bedrijf: ReŰel
Reactiesnelheid: 38 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Jan Duits vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychiatrieVragen over Psychiatrie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychiatrie op jouw website?Vragen over Psychiatrie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychiatrieVragen over Psychiatrie via E-mail. Klik hier.

is mijn stiefzoon een pathalogishe leugenaar

[Gesteld op: 10-11-2007]

Toelichting:
ik heb een stiefzoon van 15 wat alleen maar doet is liegen.over alles,iedreen liegt hij voor hij heeft geen respect voor de mensen maar doet zich voor als een heilig boontje,heeft geen gevoel.hij woonde vanaf zijn 11 op een internaat omdat dat moest voor zijn moeder omdat hij een probleemkind was,wij vonden dat zielig vooral omdat hij liefde nodig had en hij is bij ons komen wonen.had ik dat maar geweten.hij liegt erop los over roken en jointjes roken,hij doet leuk tegen mij en zijn vader en we zijn erachter gekomen dat hij mij en zijn vader overal slecht maakt en hij blijft maar jointjes roken,als hij bij zijn moeder is praat hij slecht over ons en iden dito.we weten het niet meer,gr a.onol
Antwoord:
Het probleem met kinderen van vijftien is dat ze in een leeftijdsfase zitten waarin ze eigen identiteit gaan proberen te vormen. Ze gaan erachter komen wie ze zijn en waar ze voor staan. En dat doen ze door grenzen te verleggen die opvoeders en andere mensen opleggen. Kijken hoe ver je kan gaan. Als je dit als puber vast hebt gesteld weet je ook wat je zelf wilt en wie je wilt zijn. Een gezonde volwassene heeft deze fase doorgemaakt als kind en heeft daarmee zichzelf een plekje op de wereld kunnen geven. Een peuter doet dit ook al, maar een puber nog eens.

U heeft de pech dat uw stiefzoon een internaatkind is geweest. Als een kind van de ouders weggaat naar een internaat is er vaak al heel veel gebeurd in zo'n gezin. Het kind heeft dan waarschijnlijk al heel wat grenzen proberen op te schuiven voor zijn elfde. Vaak doet een kind dit als hij geen goede leiding heeft. Een kind heeft een liefdevolle maar wel duidelijke hand nodig. En dat geld ook voor een kind van 15.

Hij is zijn identiteit aan het vormen op dit moment. Hij doet dit vrij heftig. Liegen, blowen, enz. Maar hij heeft ook geen duidelijke basis op kunnen bouwen als kind. Hij heeft dus nu ook die extra ruimte nodig om zichzelf nog goed te zetten. Moeilijk voor u. Heel erg moeilijk. Dat besef ik.

Probeer deze jongen een veilige plek te geven waar hij terug kan komen. Dit is in het verleden niet goed gegaan. Een internaat is ook niet echt veilig. je moet daar als jongen echt wel flink opkomen voor jezelf om een plekje te kunnen veroveren. Zo heeft hij zichzelf een plaatsje moeten geven. Nu doet hij dit ook nog op die wijze, terwijl het wellicht minder heftig zou kunnen. Maar dit is zijn manier van overleven.

Geef hem een veilige basis van waaruit hij zichzelf kan ontdekken en op de wereld kan gaat zetten. Hij heeft een moeilijke start gehad dus extra ruimte en vooral ook veiligheid nodig. Geef hem complimenten als hij iets goed doet. Laat hem weten dat je om hem geeft en de goede dingen waardeert. Negeer de slechte kanten zoveel mogelijk. Geen aandacht aan besteden, mits hij echt te ver gat naar uw idee. Hij heeft wel goede grenzen nodig. Grenzen lijken in te perken maar aan de andere kant geeft het hebben van grenzen ook veel veiligheid als je als kind weet waar ze liggen. Geef hem eigenlijk wat de eerste opvoedregels al zeggen: Rust reinheid regelmaat. Wees duidelijk en conmsequent maar wel extra liiefdevol. Dit is niet makkelijk, maar probeer het als een proces naar volwassenheid te zien en niet enkel als een probleemjongere. Misschien is het zelfs handig om extra opvoedkundige begeleiding aan te vragen. U heeft immers geen gemiddels kind in huis.

Ik wens u heel veel sterkte toe.

Lieve groet, Brigitte
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan is mijn stiefzoon een pathalogishe leugenaar:

Pathologische leugenaar?
      [Gesteld in Psychiatrie]
2007-02-01 23:18:25
Liegen
      [Gesteld in NLP]
2009-07-24 02:41:42
Stiefkind onterven...
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2009-08-26 11:56:54
min-max contract 13-37 uur
      [Gesteld in Personeelsmanagement-Flevoland]
2011-03-28 19:59:53
Wat te doen met jarloerse stiefzoon?
      [Gesteld in NLP]
2013-09-07 01:47:07

Gemiddelde score Psychiatrie: 8.2 (163x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+