Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Wetenschap » Exacte Wetenschappen » Natuurkunde
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Natuurkunde en krijg online een antwoord van de specialist in Natuurkunde

Zelf een vraag over Natuurkunde? Klik hier.
Meer vragen over Natuurkunde.

Beheerder worden?

De rubriek Natuurkunde heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Natuurkunde Klik hier.

RSS over NatuurkundeVragen over Natuurkunde via RSS. Klik hier.
RSS over Natuurkunde op jouw website?Vragen over Natuurkunde op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NatuurkundeVragen over Natuurkunde via E-mail. Klik hier.

Pompleiding vervangen door grotere leiding+pomp

[Gesteld op: 19-10-2010]

Toelichting:
Hallo, ik heb de volgende opgave.
Ik heb, samen met mijn buurman, eigen watervoorziening: boorbron op eigen land, pomp, leiding van pomp naar verdeelpunt, vandaar gaat het naar de twee huizen (= situatie 1)
Nu gaat de situatie veranderen: er komen twee huizen bij, die water moeten krijgen van hetzelfde verdeelpunt. De uitstroom en druk op het verdeelpunt moet dus twee keer zo groot worden. We zijn het volgende van plan (= situatie 2):
- De leiding van pomp naar verdeelpunt wordt vervangen door een leiding die twee keer zoveel water doorlaat: de oppervlakte van de doorsnede wordt dus twee keer zo groot.
- Door omstandigheden zal het verdeelpunt iets verlegd moeten worden, waardoor dit iets verder van de pomp komt: hierdoor wordt de leiding 10% langer (dus 1,1 keer de oude leiding).
- De pomp wordt vervangen door een zwaardere pomp.

De vragen zijn nu:
1) Wat moet het vermogen van de nieuwe pomp minimaal zijn in situatie 2, t.o.v. situatie 1? Moet de te leveren (minimale) druk twee keer zo groot worden, of kan het iets minder zijn of juist meer ?
2) Wat zal de resistentie in de nieuwe leiding zijn t.o.v. de resistentie in situatie 1?
3) En hoe zit het met het drukverschil?

Ik weet dat ik de formule van Poiseuille moet toepassen, maar ik kom er niet mee uit.

Groeten,
Jopie
Antwoord:
Voor dat ik bij de vragen kom, even twee  punten uit uw inleiding.

a) Om twee keer zoveel huizen te voorzien van water zegt u op het verdeelpunt de dubbele druk en de dubbele uitstroom nodig te hebben. Dit is niet waar. U wilt de druk gelijk houden, maar twee keer zoveel uitstroom hebben. Wanneer de druk zou verdubbelen, zou het water bij iedereen twee keer zo hard de kraan uitspuiten.

b) U zegt dat u voor het doorlaten van twee keer zoveel water, een buis nodig is met een dubbele oppervakte. Dit is niet helemaal waar. De hoeveelheid water die per seconde door een buis gaat hangt af van de druk over de buis en de 'weerstand' van die buis. De door u al aangehaalde wet van poiseuille zegt dat de weerstand van de buis schaalt met 1/r^4, waarbij r de straal is van de buis. Een buis met een 2 keer zo groot oppervlak (een wortel twee keer zo grote straal)  heeft dus een weerstand die 4 keer zo laag is en zal bij gelijke druk 4 keer zoveel water doorlaten.


c) Wat verder belangrijk is, is dat de weerstand van de centrale aanvoerpijp klein moet zijn tov  de weerstand van uw huizen wanneer er kranen openstaan. (Wanneer de weeerstand van de centrale pijp te hoog is, neemt de druk op het centrale punt af wanneer er veel water wordt afgenomen. Wanneer u dan tegelijk met uw buurman het bad laad vollopen zal dit dan heel langzaam gaan.) Het verschil in druk tussen het verdeelpunt en de pomp wordt gegeven door de weerstand van de centrale buis maal de totale hoeveeleid afgenomen water per seconde. Wanneer u twee keer zoveel huizen aansluit en dus twee keer zo veel water afneemt zal bij een gelijke centrale buis de drukval over deze buis twee keer zo groot worden. Het hangt af van de drukval in situatie 1 of dit erg is of niet. Wanneer het drukverschil tussen pomp en verdeelpunt in situatie 1 5% is zal het in situatie 2 ca 9% zijn. Dit betekent dat u prima de twee extra huizen kunt aansluiten zonder de centrale buis te vervangen. Wanneer de drukval in situatie 1 echter 50% is, dan zal dit in met twee extra huizen ca 66% zijn en zult u merken dat de druk hard afneem wanneer u veel water gebruikt.

Dan nu de vragen:
1) Het vermogen van de pomp (de volumestroom * de druk)  moet twee keer zo groot zijn. Let er hierbij op dat de pomp bij gelijke druk twee keer zoveel volumestroom moet kunnen leveren. Er zijn ook pompen die wel een hoog vermogen hebben, maar alleen bij lage stroomsnelheden. Daar heeft u dus niets aan.

2) Afhankelijk van de drukval over de centrale buis in situatie 1 is het wellicht niet nodig om de buis te vervangen. Mocht de drukval over de centrale buis in situatie 1 toch aanzienlijk zijn, dan kunt u het beste de buis vervangen door een buis met een weerstand van maximaal de helft van de originele buis. Bij een verlenging van 10% moet de straal van de buis dan 1.22 keer zo groot zijn. Een nog grotere straal is alleen maar beter.

3)ik snap de vraag niet helemaal.

Veel succes


Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Pompleiding vervangen door grotere leiding+pomp:

subsidie
      [Gesteld in Duurzame Energie]
2007-09-20 14:01:09
kan ik subsidie krijgen voor een warmtepomp
      [Gesteld in Duurzame Energie]
2007-10-11 21:48:43
Is er subsidie op toepassing warmtepomp part.
      [Gesteld in Duurzame Energie]
2007-10-21 10:21:58
subsidiemogelijkheden voor aanschaf warmtepomp
      [Gesteld in Duurzame Energie]
2007-11-21 14:48:23
Welke opleiding/cursus past bij mijn werkervaring?
      [Gesteld in Studiekeuze]
2009-09-09 11:32:53

Gemiddelde score Natuurkunde: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+