Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Mag Belastingdienst mij houden aan zorgplicht

[Gesteld op: 27-09-2010]

Toelichting:
Bij controle door de fiscus bij B.V. 'A' is gebleken dat er een factuur van aannemer 'B' op naam gesteld van mijn B.V., 'C' is verwerkt in de boekhouding van A. Deze factuur is niet geadministreerd bij C. De factuur is wel, gefiatteerd door C en doorgestuurd aan A en is daarop betaald door A aan aannemer B.
Nu kan volgens de fiscus de BTW niet worden teruggevraagd door A wegens de foute adressering.
Met aannemer B blijkt (na 2 jaar) van alles mis te zijn! (geen btw nummer, zwartwerk en geen KvK nummer).
Om toch voor A de betaalde BTW terug te krijgen, heeft de fiscus voorgesteld om de factuur van B terug te sturen naar mij (C) om via een suppletie aangifte omzetbelasting de factuur van B te administreren in C.
En vervolgens vanuit C een nieuwe factuur aan A te sturen. BTW probleem voor A opgelost, maar nu krijgt C het probleem, immers de factuur van B is fout.
Kan de fiscus C dwingen om een foute factuur van B in te boeken, zodat C, ik dus, de zorgplicht heb over de foute factuur van B en dus geen BTW zal terug krijgen.
Verder zal de factuur niet door A aan C worden betaald. De verstuurde factuur zal dus bij C onbetaald blijven en C zal ook B nooit betalen, want B is al betaald door A.
Ik (C) voel mij wel verantwoordelijk voor de gang van zaken en wil meewerken aan een oplossing zodat A de betaalde BTW terug kan krijgen.
Ik (C) heb daarom na ontvangst van A, van de originele factuur van B wel al een factuur vanuit C aan A verstuurd zodat A de BTW hierover kan terugvragen en ik (C) de BTW over deze verstuurde factuur zal moeten afdragen. Ik (C) durf de foute factuur van B niet te boeken, om daarover de BTW terug te vragen.
Mijn vraag: is de fiscus correct bezig?
En heeft u wellicht een goede oplossing.
vrgr/p.kasteleijn
Antwoord:

Het probleem is dat de factuur van B niet voldoet aan de wettelijke factuureisen. Deze kan u vinden op http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/omzetbelasting/administratie_bijhouden/facturen_mak en/facturen_maken-02.html#P46_3035.
Als de factuur niet aan deze eisen voldoet, dan mag de BTW niet door de afnemer worden teruggevorderd. En er is dus een belangrijke fout gemaakt door de onjuiste tenaamstelling. A kan daardoor geen BTW terugvorderen, maar B moet deze BTW wel afdragen aan de Belastingdienst, omdat B deze BTW op de factuur heeft vermeld. Uiteraard lijdt iemand hierdoor schade (namelijk A) maar A had moeten weten dat dit niet mocht. In de praktijk kan dit soms worden opgelost door alsnog een juiste factuur uit te reiken, met de juiste tenaamstelling.
Nu komt echter het probleem dat B geen BTW-nummer en KvK-nummer heeft. Ondanks dat de Kamer van Koophandel al jarenlang reclame maakt over dat het handelsregister moet worden geraadpleegd voordat u met iemand in zee gaat, heeft u dit niet tijdig gesignaleerd. Dat betekent dat het voor B onmogelijk is om achteraf een juiste factuur uit te reiken, omdat deze ontbrekende nummers op de factuur moeten worden vermeld als A de BTW wil aftrekken.

De schade kan dus niet worden hersteld. Dan is het de vraag: wie gaat de schade betalen? U heeft op vrijwillige basis een factuur van C naar A gestuurd, maar ik vraag mij af of dat wel mogelijk is. U kan namelijk alleen BTW in rekening brengen als u een levering of een dienst heeft verricht. U geeft daar geen duidleijkheid over, maar ik raad u aan daar goed naar te kijken. Anders krijgt u dezelfde situatie; u moet de BTW afdragen aan de belastingdienst, maar A kan de BTW weer niet aftrekken.
Overigens heeft u geen verplichting om hier actie te ondernemen, u heeft geen zorgplicht; A kan de onjuiste factuur van B gewoon als kosten ten laste van de winst brengen, aangezien de factuureisen alleen gelden voor de BTW. Dus ook de onterecht door A geclaimde BTW kan A van de winst aftrekken, zodat de schade wordt beperkt.
Nu u de foute factuur van B heeft ontvangen, kan u deze factuur gerust in uw administratie als kosten verwerken. Net zo min als A mag u alleen de BTW niet terugvragen, vanwege de factuureisen.

Mijn eenvoudige oplossing zou zijn: leg een claim bij B, en vraag de onterecht in rekening gebrachte BTW terug. Juridisch heeft hij geen verplichting omdat het hier gaat om een fout van A die niet goed heeft opgelet. Maar welliicht is hij bereid u tegemoet te komen.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Mag Belastingdienst mij houden aan zorgplicht:

Thuiswerkers hoe belasting betalen?
      [Gesteld in Belastingen]
2007-02-07 16:23:22
naheffing btw damesdeel
      [Gesteld in Prostitutie]
2008-04-30 15:06:06
betalen prostituees belasting?
      [Gesteld in Prostitutie]
2007-03-13 15:53:53
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+