Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Aansprakelijk voor schulden op de en/of rekening?

[Gesteld op: 27-09-2010]

Toelichting:
Ik ben onlangs gescheiden. Mijn ex-man en ik hebben samen een huis waar hij nog woont (huis staat te koop). We hebben een gezamenlijke rekening waar iedere maand geld op gestort wordt (ik betaal nu de helft van de hypotheek + helft levensverzekering, hij betaalt zijn eigen verzekeringen ed ook). Nu is het zo dat hij te weinig naar de gezamenlijke rekening stort waardoor die rekening eigenlijk iedere maand tekort komt (en dus rood staat). Hij wil niet meer betalen omdat hij het zogezegd niet kan... Nu vraag ik me af of ik ook aansprakelijk ben voor de schulden die op die rekening ontstaan (het roodstaan) terwijl ik genoeg bijdrage lever. Is het verstandig om mijn naam van de gezamenlijke rekening te laten halen zodat het alleen op mijn ex' naam staat? Ik heb dan alleen geen inzage meer in de rekening en dat beangstigd me omdat mijn ex niet goed met geld kan omgaan. Maar dan is het niet meer mijn verantwoordelijkheid toch? Ik betaal netjes iedere maand, dit is aan te tonen met afschriften. Als hij niet zou betalen, is dat niet mijn probleem of toch wel?

Alvast bedankt!

groetjes,
Antwoord:

Er zijn bij een scheiding 2 belangrijke momenten: de datum waarop de scheiding wordt aangevraagd, en de datum waarop de scheiding juridisch is geregeld. Ik vermoed dat bij u de scheiding nog niet juridisch is geregeld, want dat is het moment dat de woning aan 1 van beide partners wordt toebedeeld, en u praat nog over een gezamenlijke woning, en u betaalt de hypotheek ook gezamenlijk.
Dat is van belang voor het antwoord op uw vraag, want zolang de scheiding nog niet juridisch is geregeld, bent u gezamenlijk verantwoordelijk voor alle schulden van de huwelijksgemeenschap.
Dat betekent ook dat het niets uitmaakt hoe de tenaamstelling van de bankrekening is; u bent en blijft verantwoordelijk. Overigens zal de bank niet zomaar meewerken aan een wijziging van de tenaamstelling als het uw bedoeling is daarmee onder uw verantwoordelijkheid uit te komen.
Het feit dat u netjes iedere maand betaalt is ook niet van belang; zolang de scheiding niet is geregeld bent u gezamenlijk verantwoordelijk, en kijkt de bank niet naar wie welk deel betaalt.

Als de scheiding juridisch wel al is geregeld, dan kan u wel actie nemen m.b.t. de hypotheek; u kan aan de bank vragen of zij bereid zijn de hypotheek te splitsen, zodat u alleen aansprakelijk bent voor uw deel. Als zij daar niet aan mee willen werken, dan blijft u echter mede-aansprakelijk voor de gehele schuld, totdat deze is afgelost.

 
Reactie vraagsteller:
De scheiding is 2 aug ingeschreven in de registers, maar we hebben afgesproken dat de woning ons gezamenlijke eigendom blijft. We zouden gewoon blijven betalen beiden, maar nu lijkt mijn ex-man het niet goed meer op te kunnen brengen. Het mag toch niet zo zijn dat ik daarmee volledig verantwoordelijk ben? Wil niet onder mijn eigen verantwoordelijkheid uitkomen uiteraard, maar wil niet het deel van mijn ex-man ook voor mijn rekening nemen.

groetjes, Maartje

bedankt overigens voor de snelle reactie!
 
Antwoord Beheerder:
Door de scheiding is de huwelijkse gemeenschap van goederen opgeheven, en heeft u ieder een afgescheiden vermogen.
Hoewel het niet gebruikelijk is, heeft u er echter voor gekozen om toch nog gezamenlijk bezit te houden, en een daarmee samenhangende gezamenlijke schuld. Tja, daar bent u inderdaad volledig voor mede-verantwoordelijk.
U kan dat alleen aanpassen door te proberen met de bank af te spreken uw hypotheek te splitsen, zoals ik in mijn slot had genoemd.
Daarbij raad ik u aan de gezamenlijke bankrekening op te heffen, want dat is een bron van ellende door de gedeelde aansprakelijkheid. Deze bankrekening is namelijk niet nodig, u kan ook uw deel van de hypotheek rechtstreeks aan de bank betalen.
Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Aansprakelijk voor schulden op de en/of rekening?:

beslaglegging loon
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2010-12-01 14:28:29
gevolgen voor kinderen bij schulden ouders?
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2011-07-07 14:45:57
eenmanszaak zakelijk rekening en prive rekening a?
      [Gesteld in Accountancy]
2011-09-05 21:48:34
Kunnen particuliren ook failliet laten verklaren.
      [Gesteld in wsnp bewindvoerder]
2011-10-14 16:14:25
kostenaftrek legitieme portie
      [Gesteld in Erfrecht]
2013-06-04 13:37:44

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (897x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+