Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Advocaten-Drenthe
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Advocaten-Drenthe en krijg online een antwoord van de specialist in Advocaten-Drenthe

Zelf een vraag over Advocaten-Drenthe? Klik hier.
Meer vragen over Advocaten-Drenthe.
De huidige beheerder van de rubriek Advocaten-Drenthe:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 83 uur
Waardering: 8.4 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Advocaten-DrentheVragen over Advocaten-Drenthe via RSS. Klik hier.
RSS over Advocaten-Drenthe op jouw website?Vragen over Advocaten-Drenthe op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Advocaten-DrentheVragen over Advocaten-Drenthe via E-mail. Klik hier.

paard met staartmanenexceem is dat koop ontbindend

[Gesteld op: 04-11-2007]

Toelichting:
ik heb een paard kocht 3kwart jaar geleden. dus in de winter gekocht. nu blijkt dat ze staart en manenexceem heeft. dit is een verschijnsel dat in de zomer voorkomt. nu is mijn vraag is dit een koop ontbindend geval? de verkopers hebben het er niet bij verteld toen wij het paard kochten.
Antwoord:
Zeer recent ben ik toegetreden tot deze site als adviseur. Dat betekent dat vragen van oudere data op later tijdstip worden beantwoord. Excuus daarvoor.
Een ¨Koopkwestie¨ zoals dit heet is niet op afstand te beoordelen. Het beste is om zo snel mogelijk (dus vandaag) een (paarden)dierenarts erbij te halen en zijn mening te vragen over hoe oud dit verschijnsel is, de ¨antidatering¨. Hij kan in sommige gevallen vaststellen hoe oud het verschijnsel is. Als kan worden aangetoond dat het verschijnsel er al was maar niet zichtbaar (verborgen gebrek) en dit redelijkerwijs niet te ontdekken was bij de koop is het soms mogelijk de koop te vernietigen.
Snelle actie is aan te raden, want de verkoper zal waarschijnlijk zeggen dat het verschijnsel is ontstaan na de koop of dat u het paard maar had moeten laten keuren. De bewijslast ligt dus verder bij u. Verder is van belang met welk doel u het paard gekocht heeft, voor welke prijs (was het een koopje of een duur paard) en of dit ook op schrift is vastgelegd. Zijn er deskundigen bij geweest?
Het Burgerlijk Wetboek
In het Burgerlijk Wetboek is vastgelegd wat de rechten en plichten van koper en verkoper zijn. 'Koop is de overeenkomst waarbij de één zich verbindt een zaak te geven en de ander om daarvoor een prijs in geld te betalen' (Artikel 1, boek 7). Als we deze definitie bekijken, zien we dat de aanschaf van een huisdier ook onder ¨koop¨ valt. Voor het Burgerlijk Wetboek maakt het dus niet uit of U een strandbal, een boek of bijvoorbeeld een hond of een paard koopt.
Artikel 17 van het zelfde boek luidt: 'De afgeleverde zaak moet aan de overeenkomst beantwoorden'. Met 'zaak' wordt in dit geval huisdier bedoeld. Verder staat er dat een zaak niet aan de overeenkomst beantwoordt, als deze niet aan de verwachtingen van de koper voldoet. Met andere woorden: als U een paard koopt, mag U er bepaalde verwachtingen van hebben. Dit moeten wel redelijke verwachtingen zijn. Een fokker zal andere verwachtingen hebben dan iemand die een hond of kat voor de gezelligheid koopt.
Rechten en plichten
Maar wat gebeurt er als blijkt dat het gekochte paard een erfelijk hartgebrek heeft of een verschijnsel zoals genoemd? De koper heeft in deze gevallen niet alleen rechten, maar ook plichten. Als koper ben je verplicht een dier voor de koop te onderzoeken. Hierbij wordt wel rekening gehouden met de kennis van de koper. Zo zal van een fokker verwacht worden dat hij meer weet dan iemand die voor het eerst een paard koopt. Dus als U een paard voor dressuur koopt, moet U voor die tijd er zelf wel even op gezeten hebben. Dat is een onderzoekje dat door iedereen uitgevoerd kan worden. Maar als een paard een verschijnsel zoals genoemd heeft, kan de koper dat in de meeste gevallen niet zien. Verder spelen bij de koop ook de prijs en de plaats van verkoop een rol. Koopt U een dier op bijvoorbeeld de vogeltjesmarkt in Antwerpen, neem dan altijd een deskundige mee. En een heel goedkoop dier zal waarschijnlijk wel wat mankeren; ook dit moet de koper dus opmerken. Bij duurdere dieren is het verstandig het dier voor de koop door een dierenarts te laten onderzoeken. Dit kan een hoop problemen in de toekomst voorkomen.
Het dier voldoet niet aan de verwachtingen
Artikel 21 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek vertelt wat er moet gebeuren indien een zaak niet aan de verwachtingen voldoet. De koper mag dan de volgende dingen eisen:
1. Aflevering van het ontbrekende (bij dieren niet van belang)
2. Herstel van de afgeleverde zaak (bijvoorbeeld een dier met een verschijnsel zoals genoemd laten behandelen.
3. Vervanging van de afgeleverde zaak.
Kiest de koper voor mogelijkheid 3, dan mag de verkoper in plaats van de zaak te vervangen ook het geld teruggeven. Maar de koper kan dit nooit eisen. Als de zaak niet te vervangen is, moet de verkoper het geld teruggeven.
Uw dierenarts kan helpen
Nu uw paard niet aan de verwachtingen voldoet, raadpleeg dan Uw dierenarts. Hij of zij kan U verder helpen met het schrijven van de brief naar de verkoper en helpen bij vragen. Het is van belang dat er snel gehandeld wordt; een jaar na het ontdekken van een gebrek heeft de koper natuurlijk veel minder recht van spreken. Ook zal bij ziekte aangetoond moeten worden dat het dier al ziek was, toen het nog bij de verkoper was. Indien en voor zover u juridische bijstand nodig heeft:
Zie : www.rechtspraktijkalbersen.nl
Veel succes met uw paard en ik wordt graag over het vervolg op de hoogte gehouden.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan paard met staartmanenexceem is dat koop ontbindend:

geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
oom(vrijgezel)overleden. Huis verkocht aan kennis.
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2010-08-08 14:31:30
Na 1 september 2003 een huis kopen
      [Gesteld in Advocaten-Zuid Holland]
2007-08-12 21:41:08
mag verkoper (mondelinge) acceptatie bod intrekken
      [Gesteld in Advocaten-Zuid Holland]
2007-11-14 21:38:11
mondelinge overeenkomst verkoop huis ontbinden?
      [Gesteld in Advocaten-Zuid Holland]
2007-07-14 07:42:46

Gemiddelde score Advocaten-Drenthe: 8.6 (11x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258148
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+