Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Wettelijk verplicht stichting op te richten?

[Gesteld op: 24-09-2010]

Toelichting:
Op het moment ben ik bezig met het opzetten van een 'kunstplatform', met als doel: meer bekendheid geven aan dierenleed en enkele organisaties die daartegen strijden, en meer bekendheid geven aan kunst en (beginnend) kunstenaars.

Hoe het werkt: kunstenaars stellen een werk beschikbaar voor verkoop via de site. Zij geven zelf aan wat de prijs van het werk is en ze geven ook zelf aan welk deel van de opbrengst gedoneerd kan worden.

Mensen die de kunst willen kopen, doen dat via de site, zij nemen contact op met het platform en geven aan aan welk doel gedoneerd moet worden. Er zijn enkele organisaties aangeschreven die open staan voor een donatie samenwerking, uit enkel de aangeschreven bedrijven kan ook gekozen worden. De transactie gaat via het platform. De kunstenaar krijgt de opbrengst, min de donatie, de gekozen organisatie krijgt de donatie. Het werkt dus als een soort tussenpersoon, waar het platform zelf helemaal niets aan overhoudt.

Ben ik op een of andere manier verplicht hier een stichting van te maken?
Antwoord:

Nee, u bent niet wettelijk verplicht een stichting op te richten.
Als u dat niet doet, dan handelt u als een eenmanszaak. U bent dan verplicht om zich als ondernemer in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, en aan te melden bij de Belastingdienst. Dat betekent dat u jaarlijks een winst-en verliesrekening moet opstellen, en inkomstenbelasting moet betalen over de inkomsten. De donaties kan u daarbij alleen binnen bepaalde grenzen aftrekken, dus niet volledig. Dat betekent dat u altijd winst maakt, en inkomstenbelasting moet betalen.
Daarnaast moet u ook ieder kwartaal een BTW-aangifte indienen. Over de verkochte kunstvoorwerpen moet u namelijk 6 % BTW afdragen, maar betaalde BTW kan u daarbij aftrekken. 
Een ander nadeeel is dat u persoonelijk aansprakelijk bent voor alle schulden van de handel.

Als u echter een stichting opricht, dan heeft u deze hoofdelijke aansprakelijkheid niet (behalve bij wanbeleid). Een stichting hoeft ook geen winstbelasting te betalen, dus als het probleem van aftrekbaarheid van de donaties speelt hier niet. De BTW-aangiftes zijn ook bij een stichting verplicht.
Een ander voordeel is dat stichtingen makkelijker subsidies verkrijgen, terwijl subsidieverstrekkers veel moeilijker doen bij particulieren.
Conclusie: u bent niet verplicht om een stichting op te richten, maar het zou het voor u wel makkelijker maken.

 
Reactie vraagsteller:
Heel hartelijk bedankt voor het snelle antwoord!

Ik ben dus wel verplicht om een stichting of een eenmanszaak op te zetten.
Wanneer ik voor een stichting ga, en dat zal het geval zijn, moet ik dan ook die 6% afdragen? Technisch gezien verkoop ik niets, de kunstenaar gebruikt de website om zijn werk te verkopen, ik heb daarbij ook niets in beheer. Voorlopig was het idee om een rekening te openen voor dit platform, waarbij er dus helemaal niets overblijft alleen de kosten worden gesplitst tussen de kunstenaar die het werk heeft verkocht en het gedeelte van de opbrengst dat aan andere doelen gedoneerd wordt.

Dit platform is dus echt alleen tussenpersoon waar letterlijk geen cent voor het platform is.

Kort maar krachtig: moet ik die 6% dan ook afdragen? Dit gaat dan dubbelop natuurlijk, de kunstenaar zal dit ook moeten doen. En hoe gaat dat in zijn werk dan? Als ik een overzicht maak van inkomsten en uitgaven, komt het altijd negatief uit, de inkomsten zijn in hun geheel niet voor het platform, maar ik zit er wel met eigen geld in (notariskosten zijn niet niks!).

Hoe moet ik 6% afdragen over inkomsten die er niet zijn?
 
Antwoord Beheerder:

Voor de BTW maakt het niets uit of het gaat om een eenmanszaak, of om een stichting. Die BTW moet altijd in rekening worden gebracht.
Er zijn 2 situaties mogelijk: (1) u verkoopt kunst die u bij een kunstenaar inkoopt of (2) de kunstenaar verkoopt rechtstreeks aan de klant voor het hogere bedrag, en u stuurt de kunstenaar een rekening voor de commissie.
In het eerste geval verkoopt u kunst, waarover 6 % BTW verschuldigd is. In het tweede geval verricht u diensten aan de kunstenaar, waarover 19 % BTW moet worden afgedragen.
Voor de kunstenaar maakt het niets uit, hij is altijd 6 % BTW verschuldigd, en alle betaalde BTW kan hij aftrekken. Voor de klant maakt het ook niets uit, de prijs blijft gelijk.
Uw stelling dat het dubbelop gaat klopt overigens niet; in de eerste situatie wordt er wel 2 x BTW in rekening gebracht (door de kunstenaar en door u) maar de door u aan de kunstenaar betaalde BTW kan u weer terugvragen.

Uw vraag over hoe u BTW moet afdragen over inkomsten die er niet zijn is hier hopelijk mee beantwoord; er zijn namelijk altijd inkomsten; in de eerste situatie zijn dan de opbrensgten van verkoop van de kunst, in de tweede situatie is dat de opbrengst van de commissie.

Wat de notariskosten betreft: als u een stichting opricht, dan zijn deze notariskosten uiteraard voor rekening van de stichting, die hoeft u niet zelf te betalen. U stopt dus geen eigen geld in de stichting. Hoe komt de stichting aan dat geld? Dat kan zijn door bij verkoop van kunst een percentage te vragen ter dekking van kantoorkosten (zeer gebruikelijk) en dus niet alle winst te doneren, maar u kan ook bij bijvoorbeeld de gemeente om subsidie vragen, of bij andere subsidieverstrekkers (er zijn er honderden in Nederland!).

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Wettelijk verplicht stichting op te richten?:

Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Oprichten stichting
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2009-04-24 18:08:15
Stichting met goede doelen en fondsverwerving
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2014-04-02 23:55:57
Vragen over oprichten stichting
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2009-09-21 12:51:25
Mag een stichting ook verdienen?
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2016-05-02 04:58:56

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (619x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+