Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Erfrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Erfrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Erfrecht

Zelf een vraag over Erfrecht? Klik hier.
Meer vragen over Erfrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Erfrecht:
Naam: Lydia de Hoogh RB
Bedrijf: Administratiekantoor accurate 4 u
Reactiesnelheid: 8 uur
Waardering: 7.9 (van max. 10)
Meer informatie over Lydia de Hoogh RB vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ErfrechtVragen over Erfrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Erfrecht op jouw website?Vragen over Erfrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ErfrechtVragen over Erfrecht via E-mail. Klik hier.

Recht op erfdeel bij verkoop huis ouders?

[Gesteld op: 19-09-2010]

Toelichting:
Mijn vader is onlangs gestorven. Mijn ouders hebben een eigen huis. Mijn moeder woont sinds kort in een huurwoning. Het huis moet verkocht worden. heeft ze mijn toestemming nodig en heb ik recht op een erfdeel?
Antwoord:

Hallo,

Is er een testament op de langstlevende ?

Groeten Mevr. Coby Urlus juridisch adviseur Personen en Familierecht

 
Reactie vraagsteller:
Geachte mevrouw Urlus,

Dat moet ik navragen. Als er een testament op de langstlevende is wat houdt dat dan in?
Met vriendelijke groet,
Josje Schoenmakers
 
Antwoord Beheerder:

Hallo Josje,

Het langstlevende testament wordt gemaakt om de eventuele achterblijvende echtgeno(o)te te kunnen laten beschikken over al het geld en de goederen. Bij dit testament wordt de achterblijvende echtgeno(o)te de enige erfgenaam en mag deze over al het geld en de goederen beschikken. Wel moet in dergelijk testament de bepaling worden opgenomen dat de reden om alles aan de langstlevende na te laten is: hem of haar in staat te stellen te blijven leven zoals hij of zij dat gewend was.
Als de achterblijvende echtgen(o)te echter alles opmaakt hebben de eventuele kinderen 'pech' gehad. De voornoemde bepaling heeft de erflater/overledene immers bewust laten maken in het testament, waardoor de kans bestond dat de achter-blijvende alles zou kunnen opmaken. Anders zou er wel een ander testament c.q. bepaling zijn opgemaakt.


Bij dit zogenaamde langstlevende testament worden de eventuele kinderen tot het overlijden van de langstlevende buiten de erfenis gehouden. Ze behouden echter wel het recht op hun erfdeel, in de wet staat immers dat je altijd recht hebt op je wettelijk erfdeel. De eventuele kinderen kunnen bij dit testament hun erfdeel pas verkrijgen na het overlijden van de langstlevende. Wel kunnen zij eventueel in een rechtsprocedure tijdens het leven van hun langstlevende ouder hun wettelijk erfdeel opeisen. In zo'n rechtsprocedure moet het kind dan wel aantonen dat de langst-levende de erfenis niet nodig heeft om er behoorlijk van te kunnen leven. Zo'n rechtsprocedure heeft dus alleen zin, als de positie van de langstlevende dermate is dat hij of zij de erfenis niet nodig heeft om te blijven leven zoals hij of zij dat gewend was.

In het langstlevende testament kan men echter een 'straf'bepaling opnemen die de kinderen er van moet weerhouden om het langstlevende testament aan te vechten. Deze 'straf'bepaling komt er op neer, dat als één van de kinderen het testament aanvecht deze alleen zijn 'wettelijk erfdeel c.q. zijn legitieme portie' krijgt en niet het normale erfdeel bij versterf waar hij of zij recht op had. Het kind wordt met deze 'straf'bepaling' voor zover dat wettelijk mogelijk is gedeeltelijk onterfd. Hij of zij krijgt dan heel wat minder dan waar hij of zij recht op had als er was gewacht tot de langstlevende ook was overleden. Deze 'straf'bepaling geldt namelijk ook als de langstlevende is overleden. Het kind dat dan via een rechtsprocedure zijn wettelijk erfdeel heeft verkregen, krijgt na het overlijden van de langstlevende niet alsnog zijn niet ontvangen deel (het verschil tussen het erfdeel bij versterf en het wettelijk erfdeel c.q. de legitieme portie,  dat deel komt dan namelijk ten goede aan de andere erfgenamen die het testament wel hebben eerbiedigd.


Dit betekent dat de vruchtgebruiker recht heeft op het gebruik van goederen (huis, kapitaalsrente etc.) maar dat het eigendom van de vrucht (huis, kapitaal etc.) toebehoort aan iemand anders (bijvoorbeeld de kinderen). De vruchtgebruiker moet echter de vrucht in stand houden (huis onderhouden, kapitaalsom ongewijzigd laten etc.), tenzij de erflater anders heeft bepaald. Het vruchtgebruik eindigt veelal bij overlijden van de vruchtgebruiker of zoveel eerder als er de erflater daar iets over heeft bepaald (b.v. hertrouwen).

Groeten Coby Urlus Juridisch Adviseur Personen en Familierecht

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Recht op erfdeel bij verkoop huis ouders?:

geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Verhuizen met moeder naar duitsland na scheiding.
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2011-02-03 14:20:09
Recht op vrije keuze (z.huis/hulpverlener‏)?
      [Gesteld in Gezondheidsrecht]
2013-02-26 13:12:24

Gemiddelde score Erfrecht: 8.8 (6x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+