Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Persoonsrecht En Familierecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Persoonsrecht en familierecht en krijg online een antwoord van de specialist in Persoonsrecht en familierecht

Zelf een vraag over Persoonsrecht en familierecht? Klik hier.
Meer vragen over Persoonsrecht en familierecht.

Beheerder worden?

De rubriek Persoonsrecht en familierecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Persoonsrecht en familierecht Klik hier.

RSS over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via RSS. Klik hier.
RSS over Persoonsrecht en familierecht op jouw website?Vragen over Persoonsrecht en familierecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via E-mail. Klik hier.

Hoe krijg ik mijn erfdeel?

[Gesteld op: 18-09-2010]

Toelichting:
Na het overlijden van mijn ouders ben ik samen met 2 broers eigenaar van 2 stukken grond. Dit staat in de koopakte en de hypotheekakte. Dit wordt ook bevestigd door de notaris en zo staat het ook in het kadaster. Op het ene stuk staat een huis en schuren. Het andere stuk is weiland zonder bouwvergunning. Nu beweert mijn broer dat hij eigenaar is van de grond met het huis en dat ik het andere stuk moet delen met mijn broer. Er valt absoluut niet met hem te praten. Sterker nog: hij schiet je zo van het erf af. Wat moet ik doen? Ik wil alles verkopen en mijn 1/3 deel ontvangen. Mijn andere broer kan ik ook niet mee praten, want die begrijpt er helemaal niets van.
Antwoord:

Hallo,

Bij de verdeling van een onroerende zaak ( een perceel grond, woning en dergelijke) dient de verdeling vastgelegd te worden in een notariële akte.
Een afschrift van deze akte wordt na het ondertekenen door partijen ingeschreven in het kadaster. Op basis van deze inschrijving wordt de onroerende zaak in het kadaster op naam gesteld van de nieuwe eigenaar/eigenaren.
Indien er een afspraak is gemaakt ( bijvoorbeeld een echtscheidingsconvenant of andere overeenkomst tot verdeling), maar deze afspraak niet vastgelegd is in een notariële akte en niet is ingeschreven in het kadaster, is deze onroerende zaak juridisch nog steeds eigendom van meerdere eigenaren.
Dit kan nadien tot vervelende situaties leiden. Het is dus van het grootste belang dat er een notariële akte wordt opgesteld.
In deze akte wordt namelijk vastgesteld wie van de mede-eigenaren de onroerende zaak toegedeeld krijgen (dit kan een persoon maar ook meerdere personen zijn) en wie na de verdeling geen mede-eigenaar of mede-eigenaren is/zijn.
Deze laatste persoon/personen ontvangen dan veelal hiervoor een vergoeding.
Dit is afhankelijk van de waarde van de onroerende zaak en of er eventuele (hypothecaire) geldleningen mee worden overgenomen. De eventuele meerwaarde (zijnde de waarde van de onroerende zaak minus de geldlening) wordt derhalve gedeeld naar rato van ieders aandeel in de onroerende zaak.

Groeten Mevr. Coby Urlus Juridisch Adviseur Personen en Familierecht

 
Reactie vraagsteller:
Geachte mevr. Urlus,
De verdeling is inderdaad vastgelegd in een notatiele akte. De notaris heeft de drie broers verzocht met elkaar in contact te treden om tot de verkoop over te kunnen gaan. Een ieder is voor 1/3 eigenaar over het geheel. Die ene broer claimt nu het gedeelte met het huis, terwijl hij daar helemaal geen recht op heeft. Wat moet ik nu doen om hem mee te laten werken aan een eerlijke verdeling zoals aangegeven in de notariele akte? Kan de notaris nog iets doen of is een advocaat de enige mogelijkheid?
Met vriendelijke groet.
 
Antwoord Beheerder:

Hallo,

Een notaris kan U alleen notarieel helpen komen er juridische conflicten dan is de weg naar de advocaat de enigste optie. Een mediator lijkt me geen sterk plan want als hij U van het erf af wil schieten dan zal hij ook weinig moeite hebben met een mediator.

Groeten Mevr. Coby Urlus Juridisch Adviseur Personen en Familierecht

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Hoe krijg ik mijn erfdeel?:

geleend van moeder, hoe/wat erfrecht
      [Gesteld in Erfrecht]
2009-11-17 12:45:10
1 kind is onterft na overlijden van vader
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2012-01-16 17:30:21
onterven geestelijk gehandicapt kind
      [Gesteld in Notaris-Drenthe]
2012-09-03 17:53:08
Kan ik mijn erfdeel verkopen?
      [Gesteld in Erfrecht]
2013-06-11 14:03:25
Kan mijn moeder erven?
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2009-03-12 20:46:40

Gemiddelde score Persoonsrecht en familierecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+