Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Geestelijke Stoornissen » Borderline
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Borderline en krijg online een antwoord van de specialist in Borderline

Zelf een vraag over Borderline? Klik hier.
Meer vragen over Borderline.
De huidige beheerder van de rubriek Borderline:
Naam: L.Koppenol
Bedrijf: Geen
Reactiesnelheid: 3 uur
Waardering: 4.0 (van max. 10)
Meer informatie over L.Koppenol vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BorderlineVragen over Borderline via RSS. Klik hier.
RSS over Borderline op jouw website?Vragen over Borderline op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BorderlineVragen over Borderline via E-mail. Klik hier.

Bordeline, tot welke leeftijd komt dit voor?

[Gesteld op: 03-11-2007]

Toelichting:
1. Wat ik lees gaat altijd over jongere patiŰnten. Mijn (ex?)vriendin vertoont veel van deze symptomen al zeer lange tijd. Ze is nu 48 jaar en ik heb niet de indruk dat het bij haar afneemt. Lijkt zelfs erger te worden.
2. Over de geneesbaarheid heb ik gelezen. Maar maak mij erg zorgen, of zij hier nog overheen kan groeien. Is haar leeftijd een (contra)indicatie voor de kansen hierop?
3. Ze heeft mij eens eerder verlaten om na 2 jaar onbereikbaarheid terug te komen met de mededeling, dat ze al die tijd met ons afscheid had geworsteld en depressief was. Na enkele jaren is dit opnieuw (in oktober 2005) gebeurd en weer houdt ze alle contact zeer resoluut af. Inmiddels heb ik langs andere weg informatie gekregen, dat het psychisch niet goed met haar gaat. Ik ken haar al 40 jaar en voel me erg met haar door liefde verbonden. Wil haar niet in de steek laten, omdat ze al veel vrienden heeft verloren. Weinigen (vermoedelijk niemand) hebben in de gaten wat er met haar aan de hand is.
Antwoord:
1. Borderline begint meestal eind puberteit. Als diegene in therapie gaat en dit ook volhoudt is de kans groot dat de ergste verschijnselen rond de 30ste afzwakken. Rond de 40 is de kans groot dat de borderline leefbaar is of zelfs geneest. Zonder therapie of als men niet de juiste therapie krijgt is dit moeilijker. Dan zie je vaak dat dit veel langer blijft bestaan. Er zijn genoeg mensen rond een jaar of 50 of 60 met borderline. Men treedt er alleen niet zo vaak meer mee naar buiten. Dus het kan goed.

2. Het is waar dat als je ouder wordt met borderline het moeilijker is om er vanaf te komen. Borderline bestaat uit een aantal kenmerken die het leven onleefbaar kunnen maken. Als je vroeg op bepaalde gewoonten en verkeerd geprogrammeerde automatische gedachten ingrijpt is de kans groot dat ze deze kunnen aanpassen. Als het langer duurt wordt het een manier van leven waarop je moeilijk in kan grijpen. Maar het is wel mogelijk. Als zij wil.

3. Dit is een moeilijk punt. Borderliners hebben de neiging mensen van zich af te duwen. En vaak is borderline zo pijnlijk voor de betrokkene dat ze noodsprongen gaan maken. Men weet dat het leven niet te leven is maar hoe hier verandering in te brengen is niet duidelijk voor hen. Vaak voelt men zich ook ongewenst en verlaten. Aan de ene kant voelt dit voor hen ook bekend en dus veilig. Hoe een gewenst en goed contact voelt weten ze amper en durven dit ook niet toe te laten. Om deze reden kiezen ze er vaak voor om uit een relatie of hulpverlningscontact te stappen op het moment dat ze warmte, begrip en liefde ontvangen. Dit maakt hen angstig. Ze zouden dan wel eens welkom kunnen zijn in de wereld en er mogen zijn.

Is dit een reden om geen liefde meer te geven? Nee, beslist niet. Het is vaak wel slim om op een andere manier met hen om te gaan dan je zou doen bij een ander. Overlaadt ze niet met zorg en liefde maar laat gewoon merken dat je er bent en dat jij niet wegloopt. Wees gewoon aanwezig. Doch met inachtneming van je eigen grenzen. Sluit je emotioneel wat af voor alle uitspattingen. Anders red je het zelf niet.

Jij maakt je zorgen om haar, lees ik in je vraagstelling. Ik lees ook de zorg en de liefde die je ervaart. Misschien is het een idee om haar gewoon een kaartje of mailtje te sturen met een soortgelijke tekst als "ik ben er voor je" of "ik dacht even aan je". Of een soortgelijk kattebelletje. Jij hebt dan iets gedaan met je gevoel en zij heeft een klein teken van zorg gekregen waar ze op dat moment misschien net op zat te wachten.

Heel veel sterkte. Ik heb bewondering voor je moed en standvastigheid. Dit is precies wat iemand met borderline nodig heeft. Respect.

Brigitte
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Bordeline, tot welke leeftijd komt dit voor?:

ben ik te min voor jongens van mijn leeftijd?
      [Gesteld in Pubers]
2008-01-15 21:09:07
Dag, mijn man is geboren 09/1952, werkt in Metaal
      [Gesteld in Personeelsmanagement-Flevoland]
2008-03-01 18:09:20
Betr. het vroegere wetsart 248 bis.
      [Gesteld in Advocaten-Utrecht]
2008-03-11 18:48:28
Hallo hoe is de huidige anciniteitenwet
      [Gesteld in Personeelsmanagement-Gelderland]
2008-03-12 21:01:50
tot hoeveel word mijn inkomen aangevuld?
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2010-04-08 19:33:32

Gemiddelde score Borderline: 3.7 (637x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+