Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Persoonsrecht En Familierecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Persoonsrecht en familierecht en krijg online een antwoord van de specialist in Persoonsrecht en familierecht

Zelf een vraag over Persoonsrecht en familierecht? Klik hier.
Meer vragen over Persoonsrecht en familierecht.

Beheerder worden?

De rubriek Persoonsrecht en familierecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Persoonsrecht en familierecht Klik hier.

RSS over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via RSS. Klik hier.
RSS over Persoonsrecht en familierecht op jouw website?Vragen over Persoonsrecht en familierecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via E-mail. Klik hier.

kinderalimentatie bij samenwonen na een scheiding

[Gesteld op: 16-09-2010]

Toelichting:
ik betaal kinderalimentatie en verandert dit als ik ga samenwonen met mijn nieuwe partner.
Dus kort gezegt: kan mijn ex-partner meer kinderalimentatie verlangen als ik ga samenwonen met mijn nieuwe partner. Tevens wil ik graag weten of ze dan ook recht heeft op partneralimentatie terwijl ik het nu niet betaal?
Antwoord:

Hallo,

Het enkele feit dat de verzorgende ouder (duurzaam) gaat samenwonen met een nieuwe partner betekent niet automatisch dat kinderalimentatie aangepast (verlaagd) moet worden. In grote lijnen is een aanpassing c.q. verlaging van kinderalimentatie pas aan de orde wanneer de inkomenssituatie van de verzorgende ouder ten gevolge van het samenwonen met een nieuwe partner verbetert.

Dat is beslist niet altijd aan de orde. Wanneer de verzorgende ouder geen inkomsten geniet, ofwel inkomsten lager dan het toepasselijke bijstandsniveau, kan het samenwonen met een nieuwe partner juist leiden tot een inkomensdaling. Bij geen inkomen ofwel inkomen onder bijstandsniveau, ontvangt de verzorgende ouder doorgaans (aanvullende) bijstand en/of partneralimentatie. Beide aanvullende inkomensbronnen zullen stoppen vanaf het moment waarop de verzorgende ouder duurzaam samenleeft met een nieuwe partner. Verondersteld wordt dat de nieuwe partner voorziet in de (aanvullende) kosten van levensonderhoud van de verzorgende ouder.

Het samenwonen van de verzorgende ouder leidt dus niet tot een stijging, maar juist tot een daling van de inkomenssituatie. Daarentegen kan het samenwonen van de verzorgende ouder juist leiden tot een stijging van de ruimte voor het betalen van kinderalimentatie. Wanneer de onderhoudsplichtige ouder niet langer partneralimentatie behoeft te voldoen, ontstaat immers meer ruimte voor het betalen van een bijdrage in de kosten van de kinderen.


Voor de verzorgende ouder ontstaat wel ruimte voor een bijdrage in de kosten van de kinderen wanneer de inkomenssituatie als gevolg van het samenwonen met een nieuwe partner stijgt. Dat kan het geval zijn wanneer de nieuwe partner (met eigen inkomen) intrekt bij de verzorgende ouder. Vanaf dat moment kan de verzorgende ouder zijn of haar woonlasten delen met deze nieuwe partner. Per saldo dalen de lasten van de verzorgende ouder en stijgt de ruimte voor het betalen van een bijdrage in de kosten van de kinderen.

Wanneer de verzorgende ouder met een inkomen boven bijstandsniveau tevens partneralimentatie ontving, dient de onderhoudsplichtige ouder voorzichtig te zijn met het verzoeken van een nieuwe (lagere) kinderalimentatie. Wederom geldt dat door het vervallen van partneralimentatie extra ruimte ontstaat voor het betalen van kinderalimentatie.

De conclusie is dan ook dat een wijziging (verlaging) van kinderalimentatie pas aan de orde is wanneer de verzorgende ouder voordat hij/zij gaat samenwonen met een nieuwe partner een inkomen geniet boven bijstandsniveau en zijn/haar maandelijkse lasten dalen vanwege het samenwonen met een nieuwe partner.

Groeten Mevr. Coby Urlus Juridisch Adviseur Personen en Familierecht

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan kinderalimentatie bij samenwonen na een scheiding:

Verhuizen met moeder naar duitsland na scheiding.
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2011-02-03 14:20:09
Niet nakomen afspraken convenant
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2008-05-19 14:54:15
zoon heeft problemen wisselmoment co-ouderschap
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2012-02-09 14:50:08
wat betekent het als je veel slijmverlies hebt
      [Gesteld in Onvruchtbaarheid]
2009-05-26 14:41:45
is dit normaal?
      [Gesteld in Onvruchtbaarheid]
2010-08-11 12:18:21

Gemiddelde score Persoonsrecht en familierecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+