Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Ondernemers Advocaat
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Ondernemers advocaat en krijg online een antwoord van de specialist in Ondernemers advocaat

Zelf een vraag over Ondernemers advocaat? Klik hier.
Meer vragen over Ondernemers advocaat.

Beheerder worden?

De rubriek Ondernemers advocaat heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Ondernemers advocaat Klik hier.

RSS over Ondernemers advocaatVragen over Ondernemers advocaat via RSS. Klik hier.
RSS over Ondernemers advocaat op jouw website?Vragen over Ondernemers advocaat op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Ondernemers advocaatVragen over Ondernemers advocaat via E-mail. Klik hier.

Overnemen van 3 jr. bestaande vereniging

[Gesteld op: 16-09-2010]

Toelichting:
Geachte heer Bussink,

Recentelijk las ik in de krant het onderstaande bericht: " Stichting Personeelsfonds DNB in liquidatie, gevestigd te Amsterdam en Vereniging tot instandhouding van de Stichting Personeelsfonds DNB in liquidatie, gevestigd te Amsterdam, zijn ontbonden. De stukken als bedoeld in artikel 2:23b van het BW liggen ter inzage bij het handelsregister te Amsterdam en bij de rechtspersonen tot 2 maanden na deze publicatie"

1.) Graag zou ik het volgende vragen. In het geval ik een Vereniging en/of Stichting zou willen "overnemen" die minimaal drie jaar bestaat, is het dan een mogelijkheid om zo een Vereniging en/of Stichting zoals boven omschreven, over te nemen en vervolgens de statuten te veranderen door deze in lijn te brengen met het uit te voeren plan.

2.) Is bovengenoemde "overname" goedkoper en minder omslachtig dan zélf een Vereniging en/of Stichting op te richten? Aldus hoef ik in ieder geval niet drie jaar te wachten --wettelijke eis--, alvorens ik mijn plan ten uitvoer kan brengen. Hiertoe dient de organiserende vereniging namelijk tenminste drie jaar te bestaan.

3.) Ben ik in voormeld geval waarschijnlijk té laat voor een eventuele "overname", aangezien zowel de Stichting als de Vereniging reeds ontbonden lijken te zijn en dus geen rechtsgeldige handelingen meer mogen verrichten? Of houdt het feit dat de stukken 2 maanden na publicatie ter inzage liggen bij de rechtspersonen in, dat er bezwaar kan worden gemaakt tegen de voorgenomen ontbinding én dat de Rechtspersonen nog bestaan en nog niet daadwerkelijk zijn ontbonden? Er staat immers niet dat de stukken bij de reeds ontbonden rechtspersonen ter inzage liggen.

4.) Zelf dacht ik aan de volgende (oprichtings)constructie: Binnen het bestuur van de Stichting neem ik zelf alle taken van voorzitter, penningmeester, etc.., op mij. Aangezien een Vereniging twee oprichters kent, kan de Stichting er één van zijn en ik zelf als natuurlijke persoon de tweede oprichter. Is deze constructie werkbaar/realiseerbaar?

Met vriendelijke groet,
J. Wijdh
Antwoord:

Geachte heer Wijdh

De door u gestelde vragen hebben betrekking op de oprichting c.q. overname van een vereniging of stichting. Het besluit tot ontbinding is in de regel een bestuursbesluit. Bij een stichting is daarbij sprake van een andere situatie dan in het geval van een vereniging, aangezien er bij deze laatste sprake is van leden die daarbij ook nog op enigerlei wijze inspraak hebben. Daarnaast is van belang wat er in de statuten inzake de otbinding is geregeld.

Om tot een voor u praktische oplossing te komen adviseer ik u contact op te nemen met een notaris. De notaris is verricht in de regel bij oprichting van een stichting / vereniging diverse werkzaamhden zoals het opstellen van een oprichtingsakte en statuten. De notaris zou u ook mogelijk kunnen informeren over het overnemen van een bestaande stichting/vereniging dan wel de kosten  l bij het zelf oprichten  Mij is bekend dat inzake de bv's notarissen nog wel eens een slapende b.v. in hun 'voorraadkast' hebben  liggen.

Ik vertrouw u hiermee voorlopig naar behoren te hebben geinformeerd. Mocht mijn antwoord een reactie uwerzijds oproepen dan zie ik die wel tegemoet.  

 

 
Reactie vraagsteller:
Geachte heer Bussink,

Allereerst hartelijk dank voor uw reflectie. Uw samenvatting m.b.t. het doel dat ik voor ogen heb, is juist. Het is mij er inderdaad om te doen, een Vereniging "over te nemen"; waarbij ik als enig lid/bestuurder geldt. Dit = Restrictie 1

Een vereniging moet twee oprichters hebben (bijvoorbeeld: één natuurlijk persoon + één rechtspersoon, d.i. evt. een stichting) én minimaal één lid, zo verklaart de Groningse hoogleraar staatsrecht D.J. Elzinga.

Graag zou ik binnen deze vereniging een bingo organiseren. Dit is de doelstelling! Hiertoe moet de vereniging wettelijk minimaal drie jaar bestaan. Dit = restrictie 2.

Is het bij een eventuele "overname" van een vereniging dan nog van belang wie deze vereniging des tijds heeft opgericht? Deze oprichters zijn na de statutenwijziging immers niet meer in beeld bij de vereniging met de nieuwe statuten. Zij herkennen zich niet in deze nieuwe statuten. Aldus blijf ik achter, als enig bestuurder/lid van deze vereniging. Met andere woorden, is een stichting dan nog nodig om mijn doelstelling (bingo organiseren binnen de vereniging) te bereiken.

De statuten kunnen toch eenvoudig aangepast worden om het plan (een bingo organiseren) ten uitvoer te brengen. Ik ben immers enig bestuurder/lid.

Het zal mij benieuwen of er notariskantoren zijn die een minimaal drie jaar oude vereniging ter "overname" op de plank hebben.

Met vriendelijke groet,
J. Wijdh
 
Antwoord Beheerder:
Ljikt mij niet. Succes!
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Overnemen van 3 jr. bestaande vereniging:

Statuten vereniging verplicht?
      [Gesteld in Recht]
2007-03-02 18:00:01
nieuwe vereniging of bestaande handhaven?
      [Gesteld in Fusies & overnames]
2008-01-24 00:11:15
Oranje Vereniging Harmelen
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2009-07-09 13:17:43
Stichting naast vereniging tbv reserves?
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2009-10-08 09:22:03
aansprakelijkheisverzekering voor een vereniging
      [Gesteld in Schadeverzekeringen]
2010-02-24 13:40:39

Gemiddelde score Ondernemers advocaat: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258156
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+