Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Knaagdieren » Muizen
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Muizen en krijg online een antwoord van de specialist in Muizen

Zelf een vraag over Muizen? Klik hier.
Meer vragen over Muizen.
De huidige beheerder van de rubriek Muizen:
Naam: L. Curvers
Bedrijf: Ex-opvang \
Reactiesnelheid: 18 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over L. Curvers vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over MuizenVragen over Muizen via RSS. Klik hier.
RSS over Muizen op jouw website?Vragen over Muizen op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over MuizenVragen over Muizen via E-mail. Klik hier.

Help, gekleurde muis in huis!

[Gesteld op: 15-09-2010]

Toelichting:
Hallo, ik heb een gekleurde muis in huis. Niet zo'n standaard grijs / bruine, maar een lichtgrijze. Hij heeft rood aan zijn buik, en ik wil niet dat hij straks dood gaat, of dat de kat hem pakt, dat vind ik zielig. Mijn dochter wil hem graag als huisdier houden, maar kan dat wel? Wat moet ik doen?
Antwoord:

Wat bedoelt u precies met 'rood aan zijn buik'? Het kan misschien bloed zijn, maar er zijn ook muizenkleuren die van nature een oranje buikje hebben, bijvoorbeeld de duifgrijs tan muis op de foto in deze link:

www.kleinvee.nl/foto/65_926.jpg

Indien het bloed is, en u het beste voor het muisje wilt kiezen, kunt u proberen het diertje te vangen met een 'levende val', een soort mini koepeltje waar de muis door een gaatje wel in kan, maar niet meer eruit. Let wel: daar zitten scherpe puntjes aan de binnenkant, het is zaak de muis zo snel mogelijk uit de val te halen, zodat hij zich niet prikt en daarbij serieus verwondt.

 Als het gewoon de kleur van de muis is, kunt u ook het beste zo'n levende val gebruiken. Pindakaas is trouwens een goed lokmiddel; het ruikt sterk en ze zijn meestal gek op pinda's.

Pluk de muis in ieder geval niet aan de staart op, deze breekt heel gemakkelijk!

 Soms wil het ook nog weleens lukken om een (plastic) doos over het diertje heen te zetten, als het redelijk blijft zitten. Ze zijn gigantisch snel, dus schrik niet als hij er ineens tussendoor schiet!

Wanneer u de muis gevangen hebt, kan het diertje heel goed als huisdier gehouden worden. Kleurmuizen worden over het algemeen als huisdier gehouden, ze komen niet in het wild voor. Afhankelijk van de leeftijd van het diertje en hoe tam het was bij de vorige eigenaar, zal hij ook bij u tam worden. Het zijn echter geen knuffeldieren, en ze blijven ook niet stil zitten! Wees hierop voorbereid, zeker met een kat in de buurt!

Bij de dierenwinkel vindt u waarschijnlijk alles wat u nodig heeft om de muis een goed en gezellig leven te geven:

- een kooi, deze mag niet te klein zijn, bij een tralikooi mag de afstand niet groter zijn dan 0.6 mm. Let ook op eventuele andere openingen, want ze kunnen er zeker doorheen!

- de bodembedekking: beukensnippers zijn goed en relatief goedkoop. Zaagsel is minder geschikt, het is vaak van dennenhout gemaakt, dit bevat heel veel stoffen die schadelijk zijn voor uw muis. Ook is het vaak erg stoffig, en daar kan uw muis niet goed tegen.

- speelgoed: zorg altijd voor voldoende spullen waar ze aan kunnen knagen. Muizen zijn ook echte klimmers, dus iets om in te klimmen zullen ze zeker in dank afnemen. Een looprad is ook een aanrader, zorg wel dat het een aaneengesloten plastic rad is, waar de voorkant helemaal vrij is. Deze zijn wat duurder, maar de radjes waar een stang aan beide kanten in het rad zit, en zeker waar ook het loopvlak niet dicht is (de bekende ijzeren radjes) zijn gevaarlijk, beentjes en staarten raken daarin bekneld en gebroken.

-eten: muizen zijn alleseters, wat betekent dat konijnenvoer, caviavoer of hamstervoer niet voldoende is. Rattenvoer of muizenvoer is het beste. Hierin is dan het gemengde voer, maar er zijn ook zogenaamde pallets, dit zijn brokjes waar weliswaar geen vrolijke kleurtjes in zitten, maar dit bevat alles was ze nodig hebben. Daarnaast zijn traktaties altijd welkom: een stukje gekookte kip, een eitje, of wat meestal een groot feest is: witlof en sla! Kijk wel uit met koolsoorten (spruitjes, chinese kool etc.) dit is heel slecht voor de darmen, ze krijgen er enorme diarree van waardoor ze uit kunnen drogen, of er komen gasophopingen. Soms overleven ze dit niet!

-Drinken: gewoon water is het beste. Wilt u ze eens extra  verwennen, dan kunt u ze een beetje kattenmelk geven. Geef ze in ieder geval GEEN producten waar melk in verwerkt zit. Muizen kunnen hier niet tegen en dat houdt ook in dat de mythe 'muis eet kaas' niet waar is. Hoewel, ze eten het wel, maar het kan heel slecht voor ze zijn.

!! indien u de muis als huisdier wilt houden, is het heel belangrijk te weten dat een muis alleen heel erg zielig is. Ze horen dus met 2 of meer gehouden te worden. Let hierbij HEEL erg goed op wat voor geslacht uw muis heeft. U kunt hem de eerste week sowieso het beste alleen houden, mocht de muis ziek zijn, dan krijgt de ander dit niet. Daarnaast zal de muis ook wennen en zich gaan ontspannen. Als u de muis niet op kunt pakken na een week, zult u waarschijnlijk wel de balletjes zien als het een mannetje is. Staat de muis rechtop en ziet u tepels op de buik, dan is het een vrouwtje. Mannetjes hebben bij muizen geen tepels. Het is echter nog veel beter om iemand die hier ervaring mee heeft naar de muis te laten kijken, het zijn erg vruchtbare dieren die zich heel snel vermeerderen!

 
Reactie vraagsteller:
Ik heb gekeken en het is geen bloed gelukkig!

Mijn dochter heeft hem al gevangen. Het muisje zat in de gordijnen en die hebebn we losgehaald en in zo een plastic box gedaan. Dank je voor het snelle antwoord! Moeten we er echt een bij nemen dan? Ik vind 1tje eigenlijk wel genoeg...
 
Antwoord Beheerder:

Gelukkig maar!

 Kort maar krachtig: ja. Muizen zijn groepsdieren en het is niet eerlijk om er eentje alleen te houden. Een extra muizenmondje is echter snel gevoed, en wanneer de muizen zich met elkaar kunnen amuseren, hoeft u er ook niet perse 1-2 uur elke dag mee bezig te zijn. Als u geen twee muizen wilt houden, kunt u natuurlijk altijd de dierenambulance bellen, of nog beter: het beestje afgeven bij een opvangcentrum. Dit zal niet altijd gratis zijn, een opvang kost veel geld en over het algemeen wordt ook een kleine bijdrage gevraagd voor het brengen van een dier.

Daarnaast had ik in mijn antwoord niet vermeld dat iemand in uw buurt misschien een muis heeft en deze nu kwijt is. meestal is dit weliswaar niet zo, maar mocht iemand een dierbaar muisje missen nu, dan zouden ze dit via amivedi, dierenopvangen sites waarop vermiste / gevonden huisdieren gezet worden kunnen vinden. U kunt allicht contact met zulke instanties opnemen en navraag doen of iemand een muis kwijt is.

Als muizen-moeder kan ik natuurlijk zelf alleen maar zeggen dat het erg leuke dieren zijn waar u met 1 keertje per week verschonen, elke dag vers eten en water en wat liefde heel erg veel plezier aan kunt beleven.

 

Natuurlijk kunt u zich voor informatie altijd aanmelden op een muizenforum. Deze mensen zijn ook liefhebbers en helpen u ook graag. Op deze forums staat een schat aan informatie!

Mocht u de kleine muis willen houden, dan wens ik uw familie en de muis heel veel geluk samen!

Beantwoord door:
L. Curvers
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Help, gekleurde muis in huis!:

Thuiswerkers hoe belasting betalen?
      [Gesteld in Belastingen]
2007-02-07 16:23:22
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Hallo, franse bulldog teef poept s┤nachts in huis
      [Gesteld in Hondenopvoeding]
2010-02-06 09:18:29
ik heb inburgering gehad en wil ik zorg studieren
      [Gesteld in Studiekeuze]
2011-05-21 11:17:30
Recht op vrije keuze (z.huis/hulpverlener‏)?
      [Gesteld in Gezondheidsrecht]
2013-02-26 13:12:24

Gemiddelde score Muizen: 8.8 (12x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+