Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Honden » Hondengedrag
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hondengedrag en krijg online een antwoord van de specialist in Hondengedrag

Zelf een vraag over Hondengedrag? Klik hier.
Meer vragen over Hondengedrag.
De huidige beheerder van de rubriek Hondengedrag:
Naam: Elaine
Bedrijf: 4footers for 2footers
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Elaine vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HondengedragVragen over Hondengedrag via RSS. Klik hier.
RSS over Hondengedrag op jouw website?Vragen over Hondengedrag op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HondengedragVragen over Hondengedrag via E-mail. Klik hier.

Onze hond luistert buiten buiten niet

[Gesteld op: 14-09-2010]

Toelichting:
Wij hebben een ongeveer 1 jr oude vrouwelijke asylhond, een Aidi. Ze is gesteriliseerd. Ze luistert aan de lijn wel, maar los alleen als het haar uitkomt, met allerlei ongewenste situaties als gevolg. Aan haar gedrag merken we dat ze geen roedel gewend is, daar hebben we de afgelopen maanden veel tijd aan besteed. Ze is nu veel socialer dan voorheen, maar buiten is van het roedelgedrag niet veel te merken. Ze smeert 'm en houdt op geen enkele wijze kontakt met ons.
Antwoord:
U spreekt hier over een hond die dagelijks enorm veel beweging nodig heeft. Maakt u zich geen zorgen over roedelgedrag, want daar word een hond mee geboren, dat zit in zijn instinct. Het is wel een verschil of we het hier hebben over een roedel mensen, of een roedel honden? 
Het aanbod aan geuren die ze buiten krijgt is natuurlijk zó groot, dat luisteren dan wel heel moeilijk wordt als je een interessant spoor hebt gevonden? Aan de fiets met deze hond is een optie, maar heeft training nodig. Het luisteren begint in huis, daar moet u beginnen met oefenen. Ik geef u hieronder wat algemene informatie waar u al mee aan de slag kunt:
Hier komenDit is een van de gemakkelijkste oefeningen die wij met de hond doen. De hond komt namelijk graag naar je toe. Voordat we dit commando oefenen zorgen wij ervoor dat de hond de commando's `foei', `nee' en `braaf' goed onder de knie heeft. De eerste oefeningen vinden plaats in een kleine, afgesloten ruimte, waar de hond geen ontsnappingsmogelijkheden heeft en niet te veel wordt afgeleid. Om te beginnen zeggen wij de naam van de hond, gevolgd door het commando kom.. . Als de hond nu direct al naar ons toe komt, dan is dat prachtig  en belonen wij de hond uitbundig, en zeggen dán pas 'hier'.... Het is wenselijk een lokmiddel te gebruiken, iets wat de hond lekker vindt.
Begrijpt de hond eenmaal goed wat er van hem verlangd wordt, dan moet het commando altijd worden opgevolgd. Komt de hond niet, is hij afgeleid of recalcitrant, dan zorgen wij ervoor dat hij toch doet wat wij zeggen. Daarna stoppen we voor vandaag met trainen en spelen we met de hond. Morgen is er weer een dag.
Luistert de hond eenmaal goed naar `hier' in een kleine afgesloten ruimte, dan wordt het tijd om het trainingsveld uit te breiden naar een grotere ruimte, waar de hond zich evenmin aan onze invloed kan onttrekken. Ook hier beëindigen wij onze korte training met spel. Hier komen moet ALTIJD leuk zijn.
Na enige tijd nemen wij de hond mee naar buiten, op een stille plek, en oefenen wij het hier komen enige malen. Hoogstwaarschijnlijk volgt de hond het commando graag op, want hij wil zo graag braaf worden gevonden. Daarna spelen we weer.
Dan wordt het tijd voor de grote test: een plaats waar meerdere honden komen. Je laat de hond wat spelen en geeft op een gegeven moment het commando `hier'. De kans is groot dat de hond te zeer in zijn spel verdiept is om aandacht te hebben voor jouw commando. Je moet echter wel zeker weten dat de hond het commando heeft gehoord. Is dat het geval en komt de hond nog steeds niet, dan zeg je niets meer en loop je naar de hond toe. Ben je de hond zo dicht genaderd dat hij zich gegarandeerd binnen jouw invloedsfeer bevindt, dan zeg je nogmaals `hier'. Wil de hond zich aan jouw invloedsfeer onttrekken door zich te verwijderen, dan zeg je `nee' en nogmaals `hier'. Komt de hond, dan wordt hij vorstelijk beloond, ook met iets lekkers. Daarna mag hij weer spelen, want hier komen moet altijd leuk zijn en hier komen betekent niet per definitie het einde van het spel met andere honden. Het is slechts een welkome onderbreking, want van spelen krijg je honger.
Komt de hond niet, dan zeg je niets meer. Je loopt naar de hond toe, lijnt hem aan en laat hem enkele "zit en af' oefeningen doen, om hem aan jou te onderwerpen. Je beloont hem uitbundig voor het opvolgen van deze commando's. Daarna ga je naar huis, met de hond aan de lijn.
Een voorbeeld: 
De volgende dag loop je met de hond in het veld. Van een afstand zie je hoe jouw hond een eend te grazen neemt. Je roept `hier', want je wilt de hond bestraffen voor dit gedrag en hebt geen zin om naar hem toe te rennen. De hond komt netjes en jij spreekt hem bestraffend toe, vanwege dat gedoe met die eend. FOUT!!!! Jij gaf het commando `hier', de hond kwam netjes, en krijgt dan straf. De hond snapt er niks van en zal de volgende keer niet zo snel (of helemaal niet) komen als jij hem roept. Als de hond komt als jij hem roept, is hij ALTIJD braaf, wat hij daarvoor ook heeft gedaan. Jij had luidkeels `foei' roepend naar hem toe moeten rennen, totdat hij zijn actie had gestaakt. Vervolgens had je hem zonder iets te zeggen moeten aanlijnen en onmiddellijk huiswaarts moeten keren.
Wees consequent!. Heeft de hond eenmaal in de gaten dat hij af en toe rustig en ongestraft jouw commando `hier' kan negeren, dan kun je helemaal opnieuw beginnen. Zorg er dus voor dat je dit commando niet geeft wanneer je er niet zeker van bent dat je het commando kunt bekrachtigen.

Dan ontstaat de volgende situatie:
 je laat de hond uit op een groot veld. De hond speelt met andere honden, maar op een gegeven moment wil jij naar huis. De hond gaat helemaal op in zijn spel, is ver van jou verwijderd, en jij weet dat de hond niet reageert als jij hem bij je roept. Wat doe je?
In dit geval loop je toch maar dat hele roteind naar de hond toe, totdat je zeker weet dat de hond zich binnen jouw invloedsfeer bevindt. Dan roep je hem bij je, en hoezeer je de pest ook in hebt, dan beloon je de hond uitbundig.
Als de hond eenmaal weet dat hier komen ALTIJD leuk is en iets oplevert, zal hij het commando graag opvolgen. mvg elaine


Beantwoord door:
elaine
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Onze hond luistert buiten buiten niet:

jankende hond
      [Gesteld in Huisdieren]
2007-10-29 10:44:01
zindelijkheid om hondje shihtzu maltezerleeuwtje
      [Gesteld in Honden]
2007-10-31 20:55:11
Hallo, franse bulldog teef poept s┤nachts in huis
      [Gesteld in Hondenopvoeding]
2010-02-06 09:18:29
Hoe leer ik 't bijten van duitse herder af
      [Gesteld in Hondengedrag]
2010-06-16 22:09:11
hond plast & poept soms in de zetel
      [Gesteld in Hondengedrag]
2013-08-22 10:27:02

Gemiddelde score Hondengedrag: 8.3 (3197x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258133
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+