Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Longziekten » Legionella
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Legionella en krijg online een antwoord van de specialist in Legionella

Zelf een vraag over Legionella? Klik hier.
Meer vragen over Legionella.
De huidige beheerder van de rubriek Legionella:
Naam: Ing. A.W. ten Have
Bedrijf: Ten have wateradvies
Reactiesnelheid: 715 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Ing. A.W. ten Have vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over LegionellaVragen over Legionella via RSS. Klik hier.
RSS over Legionella op jouw website?Vragen over Legionella op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over LegionellaVragen over Legionella via E-mail. Klik hier.

Legionella

[Gesteld op: 10-09-2010]

Toelichting:
geachte, ik heb discussie met collega over volgende vraagstuk;
kan je bacterien (bijv. legionella) verwijderen door waterleiding af te sluiten, door te blazen en een periode (zeg een maand) niet te gebruiken?
Antwoord:

Beste vraagsteller,

Het droogzetten van leidingen wordt soms als een preventieve maatregel toegepast. Bijvoorbeeld bij leidingen van nood/oogdouches in een industriële omgeving of een laboratorium wordt ervoor gekozen om een leegloopconstructie toe te passen. Dan staat de aansluitleiding niet onder druk. De leiding zal misschien niet 100% droog zijn van binnen maar deze minimale waterinhoud wordt dan niet meer gezien als een risico op Legionellagroei.

Uw suggestie om de leiding af te sluiten, door te blazen en voor een lange periode niet te gebruiken staat niet bekend als een erkende desinfectiemethode tegen Legionella.
Er is ook voor zover bekend geen wetenschappelijk onderzoek over bekend.

Bij seizoensbedrijven zoals campings en buitenbaden wordt deze methode soms gebruikt om een installatie te beschermen tegen vorstschade in de winter en niet meteen als een conserveringsmethode tegen Legionellagroei. In het voorjaar worden dergelijke installaties meestal intensief gespoeld en gecontroleerd door middel van een bacteriologisch onderzoek op Legionella.

Door het droogblazen van een leiding met bijvoorbeeld perslucht wordt beoogd dat het water wordt verwijderd uit de leiding, met alle bacteriën in het water. (Normale perslucht heeft geen desinfecterende werking op Legionella.) Afhankelijk van de complexiteit van de installatie is het mogelijk dat niet al het water wordt verwijderd (dode stukken?). Zelfs bij een eenvoudige enkele leiding is moeilijk te garanderen dat de leiding echt kurkdroog is van binnen.
Legionellabacteriën hebben de neiging zich te nestelen in de zogenaamde biofilm, een laagje organische vervuiling aan de binnenkant van leidingen en installatiedelen. De mate waarin nog Legionella in een leiding achterblijft is mede afhankelijk van de mate van vervuiling en biofilm die zich in de bewuste leiding heeft gevormd en mogelijk nog waterresten vasthoudt. Door de leiding afgesloten te laten zal het eventuele laatste water er ook niet uitdrogen.

De mate waarin een legionellabacterie in deze omstandigheden kan overleven/vermenigvuldigen is afhankelijk van de gebruikelijke factoren, zoals omgevingstemperatuur, nutriënten (voeding), vervuiling/biofilm, enz. in combinatie met de resthoeveelheid water/condens die is achtergebleven.

Hoe hardnekkig een Legionellabacterie zich kan nestelen in een leiding/biofilm/vervuiling blijkt uit de praktijksituaties waarin soms ondanks een thermische of chemische desinfectie nog steeds bacteriegroei wordt waargenomen.

In het verleden werd geadviseerd om doucheslangen te voorzien van leegloop beluchters, zodat de slang kan leeglopen. Die dingen werken natuurlijk niet als de slang in een lus hangt, dan loopt alleen een deel van het water eruit.
Nieuwe inzichten en bacteriologisch onderzoek hebben een averechts effect aangetoond door die leegloopbeluchters. Het blijkt dat de kalkvorming en andere afzettingen die meestal bij een douchekop zichtbaar is daardoor ook in de slang zelf wordt verergerd. Die afzettingen werken als een substraat voor biofilmvorming en daarmee Legionellagroei. Op basis van deze effecten worden daarom deze leegloopbeluchters in de meeste gevallen afgeraden.

Bovenstaande voorbeelden geven aan dat het droogzetten of leegblazen van leidingen geen bewezen desinfectiemethode tegen Legionella is.
Het effect is ook niet eenvoudig aan te tonen met een watermonster, zodra de leiding eenmaal droog is gezet.

Het droogblazen met perslucht kan ook een ander probleem veroorzaken. De perslucht moet vrij van olie en andere verontreinigingen zijn om te voorkomen dat de leidingen erdoor vervuild raken.

Ik vertrouw erop u met dit algemene antwoord van dienst te zijn.
Bij specifieke toepassingen of situaties neem ik het voorbehoud dat bovenstaande toelichting misschien nog niet volledig is voor de situatie die u bedoeld.

Met vriendelijke groet,

Anton ten Have

Beantwoord door:
ing. A.W. ten Have
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Legionella:

is er risico op legionella bij het spoelen van wc
      [Gesteld in Legionella]
2010-05-19 13:03:29
legionella
      [Gesteld in Legionella]
2013-03-05 11:49:17
hoe kan ik veilig douchen?
      [Gesteld in Legionella]
2012-07-06 14:10:34
Legionella in appartement wat lang niet is bewoond
      [Gesteld in Legionella]
2009-10-15 16:13:59
Heeft besmet water ook een geur?
      [Gesteld in Legionella]
2013-06-05 21:51:09

Gemiddelde score Legionella: 8.8 (6x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+