Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Wetenschap » Exacte Wetenschappen » Natuurkunde
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Natuurkunde en krijg online een antwoord van de specialist in Natuurkunde

Zelf een vraag over Natuurkunde? Klik hier.
Meer vragen over Natuurkunde.

Beheerder worden?

De rubriek Natuurkunde heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Natuurkunde Klik hier.

RSS over NatuurkundeVragen over Natuurkunde via RSS. Klik hier.
RSS over Natuurkunde op jouw website?Vragen over Natuurkunde op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NatuurkundeVragen over Natuurkunde via E-mail. Klik hier.

Waarom valt de aarde niet op de maan? (let op)

[Gesteld op: 08-09-2010]

Toelichting:
Als een mannetje op de maan staat en zijn eigen snelheid 0 noemt dan ziet hij in de verte een groote blauwe bal om zijn eigen as draaien. Welke kracht zorgt ervoor dat deze bal niet op de maan valt? de aarde draait immers niet om de maan dus zou gewoon moeten vallen. Ik heb een theorie maar wil weten of dit verschijnsel al verklaard is.
Antwoord:

Een erg leuke vraag! Je gebruikt een techniek die in de natuurkunde vaak tot grote ontdekkingen heeft geleid. Wanneer twee waarnemers(mannetjes) op verschillende plekken naar het zelfde object kijken moeten zij hetzelfde zien gebeuren, anders klopt de natuurkunde niet meer.

Op deze manier heeft Newton ook zijn befaamde wetten ontwikkeld. Het is echter zo dat de wetten van Newton enkel gelden voor niet-versnelde waarnemers. Een astronaut in een versnellende raket in de ruimte zal een bal die hij loslaat naar beneden zien vallen. De astronaut, die voor zijn gevoel gewoon stil staat, kan dit niet verklaren met de wetten van newton.

Vanaf hier zijn er vele uitleggen mogelijk, maar ik zal hier de meest intuitieve gebruiken. Voor de astronaut lijkt het alsof er een kracht is die de bal naar beneden trekt. (Terwijl voor iemand buiten de raket die het gebeuren bekijkt de bal met constante snelheid beweegt en de raket de bal "inhaalt") Een waarnemer in een versneld systeem (de astronaut) ziet dus een fictieve kracht die exact tegengesteld gericht is aan de versnelling van de astronaut.

Terug naar de aarde en de maan. Iemand die kijkt vanaf een stabiel punt (bijv de zon) zal zien dat de maan niet om de aarde heen draait, maar dat de aarde en de maan om elkaar heen draaien. Samen draaien ze om hun gemeenschappelijke zwaartepunt heen. Doordat de aarde veel zwaarder is dan de maan, ligt dit gemeenschappelijke zwaartepunt dichtbij het zwaartepunt van de aarde.

Het mannetje op de maan zit net als de astronaut in een versneld systeem. De maan wordt continu versneld richting het gemeenschappelijke zwaartepunt. Hij zal daardoor een fictieve kracht zien die tegengesteld is aan deze versnelling. Voor het mannetje lijkt alles weggeduwd te worden van het gemeenschappelijke zwaartepunt. De aarde, die zich voor het mannetje aan de andere kant van het gemeenschappelijke zwaartpunt bevindt, wordt door de fictieve kracht weggeduwd. Volgens het mannetje zijn deze fictieve kracht en de zwaartekracht exact even groot waardoor de aarde op zijn plek blijft.

Tip1: Wanneer je de aarde en de maan ongeveer even zwaar maakt, is het wellicht makkelijker te begrijpen. Tip2: Denk ook eens aan een mannetje in een centrifuge, deze ziet ook een fictieve kracht die alles wegduwt van het middelpunt van de centrifuge.

Einstein vond het trouwens maar stom dat je veel natuurkundige wetten niet in een versneld systeem kon gebruiken en heeft als oplossing de algemene relativiteitstheorie bedacht.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Waarom valt de aarde niet op de maan? (let op):

Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
geen IND stamp,werk,huis .wel schulden.en nu?
      [Gesteld in Advocaten-Limburg]
2010-05-22 08:04:44
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
kreatinine, formule(berekening)
      [Gesteld in Nierziekten]
2010-08-18 04:14:08

Gemiddelde score Natuurkunde: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+