Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Honden
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Honden en krijg online een antwoord van de specialist in Honden

Zelf een vraag over Honden? Klik hier.
Meer vragen over Honden.
De huidige beheerder van de rubriek Honden:
Naam: Elizabeth Koper van Elten
Bedrijf: Hondentrimsalon
Reactiesnelheid: 10 uur
Waardering: 7.7 (van max. 10)
Meer informatie over Elizabeth Koper van Elten vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HondenVragen over Honden via RSS. Klik hier.
RSS over Honden op jouw website?Vragen over Honden op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HondenVragen over Honden via E-mail. Klik hier.

zindelijkheid om hondje shihtzu maltezerleeuwtje

[Gesteld op: 31-10-2007]

Toelichting:
hallo,ik heb een vraag ben ten einde raad,onze hondje die nu anderhalf jaar oud is en wij met 7 maanden hebben gekocht blijft maar binnen doen s'nachts als we even weg zijn,ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen straffen helpt niet,in de bench laten ook niet dan poep ze de hele bench onder ook zichzelf belonen als ze het een keer niet heeft gedaan,het helpt allemaal niet.heeft u geen goed idee hoe we dit het beste kunnen oplossen.want wij zijn echt ten einde raad.

groetjes sylvia.
Antwoord:
Beste Sylvia.

Aangezien ik deze rubriek pas onder mijn hoede heb, weet ik niet of mijn antwoord op tijd zal komen?

Een aanpak voor dit probleem zal niet gemakkelijk zijn meid.
Het zal een kwestie zijn van volhouden en consequent optreden.
Je zult deze hond namelijk weer helemaal opnieuw zindelijk moeten gaan maken.
Net als een puppy, maar dan met meer doozettingsvermogen omdat je eerst een gedrag moet doorbreken en dan pas weer een nieuw gedrg aanleren.

Lees onderstaande tekst aub aandachtig door.
Ik hoop dat je er iets aan hebt.
Zo niet, meld je hier dan weer even.


"Een onzindelijke hond in huis is geen pretje.
Het probleem is op te lossen, mits u voldoende aandacht en geduld heeft.

Onder een onzindelijke hond verstaan we hier een hond die op tijd wordt uitgelaten, maar ondanks dat toch regelmatig "ongelukjes" in huis heeft. We bedoelen geen honden die een lichamelijke afwijking of een ziekte onder de leden hebben en daardoor onzindelijk zijn, ook geen honden die door een medische ingreep als sterilisatie incontinent zijn geworden. Het gaat hier puur om honden die niets anders mankeren dan dat ze niet goed zindelijk zijn.

Zindelijk op de verkeerde plaats

Er zijn honden die nooit buiten hun behoefte doen, maar altijd binnenshuis. Vaak zijn dit honden die als pup krantzindelijk zijn gemaakt en in de aangeleerde gewoonte zijn blijven hangen. Soms zijn het honden die niet naar buiten durven, omdat ze bang zijn voor mensen, verkeer, lawaai of gewoon voor alles dat ze daar tegenkomen. Een enkele keer gaat het om zwaar verwaarloosde honden, die geen enkele opvoeding hebben gehad en niet hebben geleerd wat zindelijkheid inhoudt.
Deze laatste groep komt gelukkig nog maar sporadisch voor. Soms betreft het honden van dubieuze hondenhandelaars die hun koopwaar langdurig huisvesten in loodsen zonder uitloop en met een zeer slechte hygiëne.

Van al deze honden kan worden gezegd dat ze wel zindelijk zijn maar op de verkeerde plaats. Ze hebben buiten met binnen omgedraaid en zijn in hun gedrag net zo vasthoudend als wel zindelijke honden, die er vrijwel niet toe te brengen zijn om binnenshuis iets te doen. Zindelijke honden houden hun behoefte zo lang mogelijk op, ook als de dagelijkse uitlaat tijden al ver overschreden zijn. Honden die alleen binnen zindelijk zijn, doen precies hetzelfde: ze houden zo lang ze buiten zijn hun behoefte op, net zolang totdat ze weer binnen zijn.

Krantzindelijk: handig én lastig

Het lijkt zo handig om een pup krantzindelijk te maken, zeker als je op een flat of een bovenwoning woont of slecht ter been bent.
Maar als je om een of andere reden van dat krantengedoe af wil, blijk je een probleem te hebben. De hond doet dan niets zonder krant en al helemaal niet buiten. De beste manier is dan de krant steeds een stukje verder richting de buitendeur te leggen en tenslotte helemaal buiten.
Omdat de krant voor de hond een geconditioneerde prikkel is om iets te doen, biedt dit de grootste kans de nieuwe zindelijkheidstraining te laten slagen.

Binnenhuis moet de hond dan goed in de gaten worden gehouden om te voorkomen dat hij zonder krant iets doet, omdat hij nu eenmaal liever iets binnen doet dan buiten. Laat de hond geen moment zonder toezicht in huis rondlopen en gebruik een kleine bench als u even niet op hem kan letten. U moet dit wel volhouden. Uiteraard moet er, als de hond iets buiten doet, een geweldige beloning volgen. Want vergis u niet, voor de hond is dit iets heel moeilijks. Voor zijn gevoel is hij nu onzindelijk. Een stukje kip, vuile pens of iets anders waar hij stapel op is, geef de hond in dit geval wat hij heerlijk vindt. Het gaat om het doel.

Andere omgeving

Het mooiste is de hond net zolang buitenshuis te houden tot hij wel iets moet doen. Soms helpt het om hem tijdelijk in een andere omgeving te plaatsen. Omdat in zo'n nieuwe omgeving nog geen vaste gewoontes zijn gevormd, is het daar gemakkelijker om gedrag in de gewenste richting te sturen. Uiteraard zadelt u dan wel een ander op met de zindelijkheidstraining en moet u er dus echt van overtuigd zijn dat die andere persoon deze training serieus neemt. Het kost veel tijd en je moet ongelukjes op de koop toe nemen. Houd daar rekening mee alvorens een vriendschap met deze opdracht onder druk te zetten! Als u hiervoor kiest en de hond na training weer bij u terug komt, moet u thuis nog een stukje zindelijkheidstraining herhalen: veel uitlaten, binnenshuis goed opletten of een bench gebruiken en ruimhartig belonen als de hond het goed doet.

Bij de ene hond weegt het buitenshuis iets moeten doen zwaar, bij een ander gaat het ook heel erg om het wegvallen van de krant zelf. Vaak is er sprake van een combinatie: dan vindt de hond het zowel moeilijk om buitenshuis iets te doen als om iets zonder krant te moeten doen.
In dit geval kunt u het gebruik van de krant langzaamaan afschaffen door hem steeds iets kleiner te maken. Niet te snel verkleinen, maar stapje voor stapje. Het gaat erom de signaalfunctie die de krant voor de hond heeft ("hier mag ik iets doen") nog wel te benutten, maar steeds wat minder nadruk te geven. Uiteindelijk is de krant zo klein geworden dat u dat laatste stukje gewoon kunt weglaten.

Ik durf niet naar buiten!

Dan de honden die echt bang zijn om naar buiten te gaan. Het buiten zijn geeft dan zoveel stress, dat ze zich er echt niet toe kunnen zetten buiten iets te doen. Bij dergelijke honden heeft het geen zin aan de onzindelijkheid te werken, maar moet eerst de angst worden opgelost. Pas als die angst is overwonnen, komt de zindelijkheid aan de beurt. Belangrijk is de hond niet te troosten. Blijf verder niet ook zelf stil staan als de hond geen stap meer durft te verzetten. Terug naar huis gaan als de hond vol angst alleen nog maar die kant op wil is ook niet handig, omdat dit vluchtgedrag de hond een gevoel van veiligheid geeft. Zijn vluchtgedrag neemt daardoor alleen maar toe, de hond wil liever sneller naar huis. Begin in dit geval met één stapje buiten de deur en beloon dat. U weet dat u op de goede weg zit als de hond lekkers blijft aan nemen. Doet hij dat niet meer, dan is de angst en daarmee het stress niveau te hoog geworden. In dat geval moet u een stapje terug doen.

Ga pas verder met de volgende stap als het eerste stapje dat u buiten bent iedere keer goed gaat. Zolang dit eerste stapje afwisselend wel en geen angst oproept, kunt u nog niet verder. Het is echt belangrijk dat u zich dit realiseert. De basis van het gedrag moet helemaal goed zijn voordat u daar verder op kunt bouwen. Als u daar geen rekening mee houdt, worden u en uw hond gestraft met een terug val en kunt u weer van voren af aan beginnen. Met één verschil: het is nu nog moeilijker geworden. Pas als de angst voor buiten is overwonnen, kunt u iets met de zindelijkheidstraining gaan doen. U beloont dan niet meer voor ontspannen gedrag buiten, maar voor het iets doen buiten. Ook hier geldt dat de beloning verrassend moet zijn. Hoe meer impact die heeft, des te sneller de hond leert.

Trainen als een puppy

Train uw onzindelijke hond alsof hij een pup is. Neem hem onmiddellijk mee naar buiten als u thuis komt en vlak nadat de hond gegeten, geslapen of gespeeld heeft. En altijd meteen als u één van de volgende signalen ziet, want die geven aan dat u hond iets moet doen: snuffelen, rondjes draaien en rusteloos rondlopen. Klap in uw handen of doe iets dat lawaai maakt om uw hond af te remmen als hij toch iets binnen dreigt te doen. Maar straf hem niet, beloon hem als hij buiten iets doet.

Onzindelijk? Wat is dat?

Dan de honden die verwaarloosd zijn en nooit hebben geleerd wat zindelijkheid inhoudt. Eigenlijk klopt niet wat hier staat: deze honden hebben eigenlijk hun zindelijkheid moeten afleren, want iedere hond is van nature zindelijk. Maar door gebrek aan uitloop en onvoldoende hygiëne hebben ze geleerd door elkaars ontlasting te lopen en daar na verloop van tijd geen acht meer op te slaan. Het is voor hen gewoon geworden in hun eigen viezigheid te leven.

Deze honden moet net als de krantzindelijke honden worden getraind, alleen dan natuurlijk zonder krant, ze moeten met iets bijzonders worden beloond als ze buiten iets doen, in de gaten worden gehouden of in een kleine bench worden gezet als ze binnenshuis zijn en vooral bij deze honden zou het geweldig zijn om ze net zolang buiten te houden tot dat ze daar iets doen en dan geweldig belonen!!
Let ook op dat als u een tuin heeft en u laat de hond daar zijn behoefte doen, dat er een grote kans bestaat dat hij het ook alleen nog maar in de tuin wil doen, het gedrag van sommige honden is erg plaats gebonden.

Niet durven met de baas erbij.....

Er zijn honden die echt hebben geleden onder een te harde zindelijkheid dressuur. Ze zijn aan het schrikken gemaakt of hebben heftig op hun kop gehad toen ze als pup moesten leren wat de bedoeling was.
Die honden durven vaak niets te doen met hun baasjes in de buurt. Ze doen het liefst iets in huis als ze alleen zijn. Of als ze ver van hun baasjes zijn verwijderd. Dergelijke honden moeten leren vertrouwen te hebben in hun eigenaar. Een opvoeding die helemaal gebaseerd is op belonen van gewenst gedrag, kan het patroon doorbreken. Alertheid van de eigenaar moet zorgen dat de hond onmiddellijk wordt beloond als hij in de verte buiten wél iets doet. Een fluitje of een clicker kunnen, als die eenmaal de betekenis hebben van een "goed gedaan" -signaal , het gewenste gedrag inkaderen, zodat de hond weet wat ervoor zorgde dat hij die beloning kreeg.

De oudere hond

Als een hond ouder wordt kan hij problemen krijgen met het ophouden van zijn plas of ontlasting. Soms helpt medicatie. Maar ook bepaalde regels kunnen het probleem verlichten. Laat de hond uit als u thuis komt of als hij heeft gegeten. Wees alert op rond draaien en snuffelen of als hij onrustig is. Straf uw hond nooit!!. Geef geen eten in de namiddag en geen drinken meer na acht uur 's avonds als uw hond de nacht niet haalt.
Helpt dit niet, dan zult u uw wekker moeten zetten om de hond 's nachts nog uit te laten. Dat voorkomt voor u schoonmaakwerk en voor de hond stress. Een oude hond wordt afhankelijker en is soms onzeker als hij alleen is gedurende de nacht. Dan kan het helpen hem bij u op de slaapkamer te nemen.

Onzindelijk door verlatingsangst

Er zijn honden die onzindelijk zijn omdat ze het moeilijk vinden om alleen thuis te zijn. In zo'n geval is de onzindelijkheid slechts een symptoom van een onderliggende angst en niet te trainen. Soms helpt het de hond in een kleine ruimte zoals een bench te houden. Maar dit helpt niet altijd, sommige honden hebben zoveel stress dat ze ook in een kleine ruimte "onzindelijk"zijn. Lijdt uw hond aan verlatingsangst? U kunt dat checken aan de hand van de volgende kenmerken: de hond is alleen onzindelijk als hij alleen thuis is, hij is niet onzindelijk als hij behoorlijk veel te laat wordt uitgelaten en ander voer of andere uitlaat tijden helpen niet.

Resumerend:

Hoewel onzindelijkheid verschillende oorzaken kan hebben, kan het meestal worden weggetraind. Aandacht en geduld zijn absoluut vereist om succes te hebben. Kleine succesjes zijn in het begin genoeg om een fantastische beloning te verdienen. De oudere hond is niet gebaat met een zindelijkheidstraining. Voor hem zijn bepaalde maatregelen handig om het probleem wat te verlichten.

Het is erg belangrijk om uw hond nooit te straffen, en het gewenste gedrag onmiddellijk te belonen!
Gaat er een keer iets mis, negeer het dan.


Bron: Hondenmanieren met aanvulling van Saskia van Teijlingen."


Succes!

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Honden:
Bewegingsprobleem Hond
Hondengedrag
Hondenopvoeding
Hondensporten
Hondentrimmen
Hondenvoeding
PuppiesGerelateerde vragen aan zindelijkheid om hondje shihtzu maltezerleeuwtje:

oudst zoon bang voor puppy
      [Gesteld in Psychologie]
2009-02-12 11:37:47
Hoe kan ik mijn piepende/huilende hondje helpen?
      [Gesteld in Bachbloesem Dieren]
2009-10-07 12:13:09
Nieuwe hond bijt soms 1 van de andere honden
      [Gesteld in Hondengedrag]
2009-12-01 16:58:43
Hallo, franse bulldog teef poept s´nachts in huis
      [Gesteld in Hondenopvoeding]
2010-02-06 09:18:29
Hoe krijg ik eenheid in de groep?
      [Gesteld in Hondengedrag]
2012-06-10 01:33:08

Gemiddelde score Honden: 7.7 (752x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+