Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Notaris » Notaris-Friesland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Notaris-Friesland en krijg online een antwoord van de specialist in Notaris-Friesland

Zelf een vraag over Notaris-Friesland? Klik hier.
Meer vragen over Notaris-Friesland.

Beheerder worden?

De rubriek Notaris-Friesland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Notaris-Friesland Klik hier.

RSS over Notaris-FrieslandVragen over Notaris-Friesland via RSS. Klik hier.
RSS over Notaris-Friesland op jouw website?Vragen over Notaris-Friesland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Notaris-FrieslandVragen over Notaris-Friesland via E-mail. Klik hier.

Slim schenken van 2 huizen, ouders aan kinderen.

[Gesteld op: 06-09-2010]

Toelichting:
Wij hebben thuis een gezin van 3 kinderen. Nu willen wij weten hoe mijn ouders huis 1 van €440.000 en huis 2 van €260.000(beide hypotheken afgelost) zo voordelig mogelijk kunnen schenken? of is dit verstandiger om het te erven?
Antwoord:

Geachte heer, mevrouw,

Elke situatie is anders; het hangt van het totaalplaatje van het vermogen af, de persoonlijke en financiele situatie en wensen van de ouders en de persoonlijke en financiele situatie en wensen van de kinderen. Het beste kunt u met z'n allen naar een notaris gaan, die de verschillende mogelijkheden uitlegt, en een en ander verder uitwerkt in een document.

Indien een overdracht plaatsvindt als beide ouders leven, valt dit vaak in de gemeenschap van goederen van de kinderen, hetgeen de ouders vaak niet willen. Ook is bij een dergelijke overdracht overdrachtsbelasting (6 % over de waarde van de woning ) verschuldigd. Dan is het nog de vraag of de ouders gratis wonen, of de koopsom schuldig wordt gebleven door de kinderen, of dat de ouders ook huren. Als er geschonken wordt, is er samenloop tussen overdrachtsbelasting en schenkingsrechten,hetgeen berekend moet worden.

Verder is het zo, dat als de ouders geen huur betalen, maar een gratis woonrecht krijgen (een soort vruchtgebruik), dat later toch afgerekend moet worden met de fiscus, er vindt dan toch een bijtelling plaats bij de erfenis.

Het is ook mogelijk een goed testament op te stellen. Bij testament is veel te regelen ten aanzien van besparing van successierechten. De overdracht vindt dan plaats tussen het eerste en tweede overlijden van de ouders in.

Men kan dan kiezen uit verschillende systemen, ofwel: de langstlevende wordt eigenaar, kinderen moeten wachten (tweetrapsmaking); hierdoor is er bij het eerste overlijden weinig of niets verschuldigd aan successierecht (echter later bij de kinderen vaak meer)

Met kan ook kiezen voor een systeem waarbij de langstlevende eigenaar wordt van alles, terwijl de kinderen een vordering krijgen op de overlevende ouder, deze vordering is niet opeisbaar, en groeit door er een rente op te zetten. Door deze rente wordt op papier het vermogen van de langstlevende ingeteerd; zodat later, als de langstlevende overlijdt, minder belasting verschuldigd is.

Ook is na het eerste overlijden een systeem mogelijk, dat de woning op naam van de kinderen wordt gezet met behulp van een vruchtgebruik-testament. Dit kan dan zonder overdrachtsbelasting, en valt niet in de gemeenschap van goederen van de kinderen. Wel is het zo dat de woning voor een deel in box 3 inkomstenbelasting kinderen valt.

Verder is het mogelijk om schenkingen op papier te zetten.

U ziet, dit is in een kort bestek heel veel informatie over een paar mogelijkheden; er zijn nog wel meer, en er zijn ook combinaties mogelijk. Het is dus zeer specifiek , en belangrijk goed samen te kiezen met het gezin, met behulp van een notaris.

Met vriendelijke groet,

Anna de Vries, notaris Ureterp

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Slim schenken van 2 huizen, ouders aan kinderen.:

Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
Verhuizen met moeder naar duitsland na scheiding.
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2011-02-03 14:20:09
Voogdij minderjarig kind na overlijden moeder
      [Gesteld in Familierecht]
2011-10-27 15:57:20
zoon heeft problemen wisselmoment co-ouderschap
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2012-02-09 14:50:08
Hoe krijgen we de kinderen terug bij moeder?
      [Gesteld in Jeugdzorg]
2013-06-02 00:14:14

Gemiddelde score Notaris-Friesland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+