Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Overheid » Suriname
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Suriname en krijg online een antwoord van de specialist in Suriname

Zelf een vraag over Suriname? Klik hier.
Meer vragen over Suriname.
De huidige beheerder van de rubriek Suriname:
Naam: Marnix h visser
Bedrijf: Stichting more life
Reactiesnelheid: 15 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Marnix h visser vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over SurinameVragen over Suriname via RSS. Klik hier.
RSS over Suriname op jouw website?Vragen over Suriname op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over SurinameVragen over Suriname via E-mail. Klik hier.

Ondernemen en vastgoed in Suriname...

[Gesteld op: 31-08-2010]

Toelichting:
Voor ik mijn vragen stel, wil ik u eerst bedanken voor het beschikbaar stellen van u kennis en benadrukken dat ik de wijze waarop u uw hulp en gedetailleerde antwoorden aan anderen biedt, zeer waardeer. Hopelijk vindt u de tijd om mijn vragen ook op dergelijke wijze te kunnen beantwoorden.

Graag zie ik uw antwoord o.a. terug in mijn opgegeven e-mailadres terug.
---------------------------------------------------------------
1. Wat zijn de mogelijkheden van een bedrijf die in Nederland gevestigd is. Die (Onroerende) zaken wil doen in Suriname?

*De ondernemingsvorm is trouwens geen stichting maar momenteel een eenmanszaak.

Tevens heb ik al ge´nformeerd naar stukken percelen(4000m2 en meer). Maar wat mij dwars zit is de werkelijke eigendom van het perceel.

2. Als ik het perceel koop in grondhuur van de verkoper, wat koop ik dan precies? Is de verkoper nog (land)eigenaar of behoort het volledig aan mij toe?

Sterker nog, heeft de verkoper van het perceel nog enige (juridische)invloed na de verkoop?

Verder kreeg ik nog dit als reactie terug op een vraag van een verkoper.
Beste heer -------,

Grond betreft GRONHUUR. Je betaald per jaar ongeveer 15 SRD.

Suriname is bezig om van grondhuur, eigendom te maken.
------------------
3. Wat heeft dit voor mij te betekenen als koper? (mocht zijn bewering waar zijn). En hoe lang duurt dit proces dan nog?

Bij voorbaat dank,

Mvg,


YJ
Antwoord:

Indien ik het antwoord weet op de voorgelegde vraag dan kan ik altijd een helpende hand bieden. Bij onroerend goed kwesties is het juist verstandig dat u zich goed laat voorlichten.

Ik heb uw emailadres  niet gezien dus ik zal hier uw vragen beantwoorden:

Indien u bedrijfsactiviteiten in Suriname wilt ondernemen kan dat ook als een buitenlands bedrijf maar u dient dan wel een filiaal van deze onderneming te registreren. er zal iemand in suriname moeten fungeren als beheerder of aanspreekpunt. U zult het bedrijf onder meer moeten registreren bij de kamer van koophandel en indien vergunningplichtig ook eerst een vergunning aan vragen. Voorzover ik weet is 'bemiddeling bij onroerend goed' niet vergunning plichtig. verder zult u zich moeten laten registreren bij de belastingdienst.

In suriname komen eenmanszaken, VOF's en NV's het meeste als bedrijfsvorm voor. BV's bestaan hier niet. Ook filialen van buitenlandse LTD's en dergelijke komen hier wel voor.

grondhuur is een zakelijk recht om onder voorwaarden die de bijbehorende beschikking omschrijft een perceelland voor een bepaalde periode te gebruiken voor het doel waarvoor het aan u afgestaan wordt. Grondhuur wordt sinds 1982 in suriname uitgegeven en verkocht.

De staat suriname is dus eigenaar, maar zij geeft de grondhuurder het zakelijk recht op de grond. Dit is enigzins vergelijkbaar met erfpacht, maar toch niet helemaal hetzelfde. Grondhuur is een typisch surinaams zakelijk recht.  de achterliggende gedachte is dat de grond gebruikt dient te worden voor de economische ontwikkeling en dat de staat daar enige invloed op kan uitoefenen. vandaar dat u alleen onder bepaalde voorwaarden gebruik kan maken van dit recht.

Het recht van grondhuur is wettelijk geregeld in een aantal decreten. de belangrijkste is het decreet uitgifte domeingronden waar van alles is geregeld ten aanzien van de uitgifte en overdracht.

als u een grondhuurperceel koopt, koopt u dus het recht om het betreffende perceel volgens de geldende bestemming te gebruiken. dit recht is overerfbaar.

Voor de overdracht heeft u toestemming nodig van de staat (ROGB). De oude eigenaar zal de juridische eigenaar blijven totdat deze toestemming is verleend.  Er wordt dan meestal een onderhandse koopakte gesloten waarvan een aantekening wordt gemaakt in de onroerend goed registers. als u de gehele koopsom heeft betaald verdient het aanbeveling om een notariele onherroepelijke volmacht van de verkoper op de koper te nemen. met deze volmacht kan de koper namens de verkoper na de verkregen toestemming het perceel aan zichzelf leveren. dus de levering vind pas plaats na de toestemming van de staat.

uiteraard loopt u in deze periode risco's zoals een beslagrisico. vandaar dat de aantekening van cruciaal belang is hoewel jurdisch gezien er nog geen eigendomsrechten aan ontleend kunnen worden. dat gebeurd pas bij de overschrijving van de koopakte in de daarvoor bestemde C-registers.

het maakt ook uit of u het gehele grondhuurrecht overkoopt of slechts een gedeelte ervan.

het beste is altijd om een hypothecair uittreksel op te vragen alvorens zaken te doen. u weet dan direkt wie de eigenaar is en kunt u zien of er hypotheken zijn gevestigd.

Ook dient de verkoper aan te tonen wat hij allemaal heeft gedaan met het grondhuurterrein sinds de uitgifte. kopie van de beschikking dient hij te overleggen. het komt veel voor dat personen gewoon een stuk bos willen verkopen. zonder dat men ook maar 1 cent heeft geinvesteerd tracht men dan nog een bepaald bedrag te krijgen als koopsom. de nieuwe koper dient dan het terrein schoon te maken, te omrasteren etcetera.

Ik ben een principieel tegenstander van dit soort grondhuurtransacties, tenzij de koopprijs afgestemd is op het feit dat er geen investeringen zijn gedaan. 

een grondhuur terrein dat niet wordt gebruikt volgens de beschikking kan ingetrokken worden door de staat. soms is de intrekkingsprocedure al in gang gezet en probeert men nog snel een naieve koper te vinden. u bent dus gewaarschuwd.

Vele personen in Suriname spelen verder makelaar -juist vanwege het ontbreken van een vergunningsplicht-  soms zelfs zonder dat de verkoper-eigenaar dat weet.

Indien iemand niet de eigenaar is dient hij u een volmacht te overleggen dat hij namens de eigenaar mag handelen. er kunnen soms ook mondelinge volmachten gegeven zijn, maar voor de levering zal er altijd een schriftelijke volmacht nodig zijn, tenzij de verkoper in persoon tekent.

Het is waar dat grondhuurtitels omgezet kunnen worden in een eigendomtitel. ik heb de laatste update nog niet gehad (de omzettingstarieven ken ik nog niet)  maar wat ik weet is dat het alleen geldt voor grondhuurterreinen die:

1. niet groter zijn dan 2500 m2

2. die uitgegeven zijn voor bebouwing en bewoning (volgens de beschikking)

3. en waarop al een woonhuis staat (u zult dus eerst moeten bouwen)

rechtspersonen kunnen bovendien geen grondhuur in eigendom overzetten. het geldt dus alleen voor natuurlijke personen.

de grondhuur vergoeding is niet bij elk terrein hetzelfde. het heeft echt te maken met voor welk doel het is uitgegeven. zo betalen vakantieoorden en dergelijke behoorlijke bedragen aan grondhuur. andere grondhuurpercelen betalen inderdaad jaarlijks een luttel bedrag.

wat betreft de omzetting van grondhuur naar eigendom dient u zich af te vragen of het zin heeft, want het recht van grondhuur kopen, kost soms al een aardige som geld. u dient dus een afweging te maken of het betalen van een 2e som geld aan de overheid in verhouding staat met de waarde en het belang namelijk het verwerven van de eigendom.

immers, zowel eigendomspercelen als grondhuurpercelen zijn zakelijke rechten en kunnen als het moet door de staat onteigend worden indien het algemeen belang dit vereist. u kunt er verder eigenlijk hetzelfde mee doen als een eigendomsperceel.

eigendom heeft als voordeel dat bij overdracht geen toestemming nodig is van ROGB. ook is er geen beschikking met voorwaarden (zoals de plicht tot onderhoud etc).

voor meer info: marnix_visser@yahoo.com of infosuriname@morelife.nl

 

 
Reactie vraagsteller:
Bedankt voor uw uitgebreide antwoord. Dan heb ik nog een vraag.
Waarom is een Stichting of NV het beste om op te richten voor onroerende zaken?

Momenteel heb ik een eenmanszaak. Ik zou een filiaal kunnen openen in Suriname, maar wat zijn dan de verschillen t.o.v. een Stichting of NV?

Bij voorbaat dank,


Yu-Jiang Zhao
 
Antwoord Beheerder:

een stichting of NV zijn beide rechtspersonen.

de rechtspersoon is aansprakelijk en u dus niet in prive zoals wel het geval is bij een eenmanszaak.

 de voordelen zijn voor de hand liggend.

1. de rechtspersonen behoren niet tot uw prive-bezit. pirve bent u aansprakelijk voor uw zakelijk handelen middels uw eenmanszaak. indien u onroerend goed hebt gekocht middels een stichting of NV valt dit buiten uw zakelijke aansprakelijkheid. slecht nieuws voor eventuele schuldeisers. overigens gaat deze vlieger niet in alle gevallen op. onder bepaalde voorwaarden kunnen justitiele autoriteiten rechtspersonen gelijk stellen met natuurlijke personen, maar dan moet er wel sprake zijn van een redelijk vermoeden tot witwassen en/of andere criminele activiteiten zijn.

2. een stichting of NV kan niet overlijden. het erfrecht is slechts indirekt van toepassing bij een NV en helemaal niet bij een stichting, tenzij in het testament nog een en ander is geregeld (wat mijn inziens wettelijk helemaal niet kan). hetzelfde kan gezegd worden tav het huwelijksrecht.

3. indien u opnieuw wil overdragen (bijvoorbeeld aan uw kinderen) hoeft u bij een NV slechts de aandelen te verkopen en bij een stichting slechts het bestuur te wijzigen . hiervoor is geen overdrachtsbelasting verschuldigd.

4. nationaliteitseis (surinaamse) geldt bij uitgifte en overdracht van grondhuur en erfpacht (overigens zonder wettelijke basis) . een surinaamse rechtspersoon kan echter zonder problemen kopen en aanvragen. er geldt echter geen nationaliteitseis tav de bestuurder van een stichting en/of de aandeelhouder van een NV.

 en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.

voor meer info email: marnix_visser@yahoo.com

 

Beantwoord door:
marnix h visser
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Ondernemen en vastgoed in Suriname...:

Geboorterechten bij starten bedrijf in Suriname?
      [Gesteld in Suriname]
2008-10-06 21:07:08
Rechten van kleinkind op onverdeeld grond in Suri?
      [Gesteld in Suriname]
2010-03-02 02:13:25
In welk jaar is Suriname ontstaan?
      [Gesteld in Suriname]
2010-05-28 13:04:35
crowdfunding- lening- financiering
      [Gesteld in Suriname]
2014-05-04 13:27:24
Hoe krijg ik verkoopsom woning van Sur. naar Ned.?
      [Gesteld in Suriname]
2018-08-14 11:31:16

Gemiddelde score Suriname: 8.9 (1088x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258132
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+