Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Honden
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Honden en krijg online een antwoord van de specialist in Honden

Zelf een vraag over Honden? Klik hier.
Meer vragen over Honden.
De huidige beheerder van de rubriek Honden:
Naam: Elizabeth Koper van Elten
Bedrijf: Hondentrimsalon
Reactiesnelheid: 10 uur
Waardering: 7.7 (van max. 10)
Meer informatie over Elizabeth Koper van Elten vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HondenVragen over Honden via RSS. Klik hier.
RSS over Honden op jouw website?Vragen over Honden op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HondenVragen over Honden via E-mail. Klik hier.

Heeft de dierenarts fouten gemaakt?

[Gesteld op: 30-08-2010]

Toelichting:
Onze Jack Russell 14 jaar oud is overleden.
Hij is hartpatient waarvoor hij tabletten kreeg en had een hardnekkige bacterie in zijn lichaam waardoor hij een bult aan de zijkant van zijn achterpootje had die pas geleden is weggehaald. Daarna is zijn achterpootje af gaan sterven, we ontdekten dat te laat omdat de dierenarts zijn pootje helemaal had verbonden en wij daardoor niet konden zien dat zijn pootje dikker was geworden. Toen we zoals afgeproken na 2 1/2 dag het verband eraf haalden was zijn pootje al te ver heen. De volgende dag zijn we meteen naar de dierenarts gegaan. Onze hond kreeg lichte antibiotica tabletten voorgeschreven. Toen we 2 dagen later weer bij de dierenarst kwamen vertelde hij dat zijn enige redmiddel was pootje zo vaak mogelijk in een speciale sop en zware antibiotica tabletten. Ik denk dat hij die zware antibiotica en pootje in de sop eerder had moeten gebeuren.
Onze hond heeft bijna 2 weken die zware antibiotica pillen moeten slikken + 2 maal daags lichte antibioticatabletten + vochtafdrijvers. De laatste week was onze hond overdag stoned 's avonds leefde hij weer op. Pootje ging het steeds slechter. Vrijdag voor de keuze, hond in laten slapen of pootje amputeren. Gekozen amputatie pootje. Na de operatie belde de dierenarts op en vertelde dat de operatie geslaagd is. We mochten onze hond op komen halen. Maar toen we daar kwamen zagen we onze hond liggen, hij was heel kortademing en lag onder een lamp die een temperatuur van 28 graden aan gaf. Onze hond keek met een lege blik voor zich uit, knipperde niet met zijn ogen en zag ons niet. Ik heb sterk de indruk dat onze hond al aan het sterven was. Om half 6 hebben we onze hond voor het laatst gezien. Om 8 uur dierenarts nog bij hem geweest en was alles in orde. Om kwart over 9 werden we gebeld dat onze hond is overleden. Ik geloof niet dat onze hond zo lang in leven is gebleven, zijn oogjes waren al helemaal gezakt, lichaampje was stijf.
Wat is uw mening?

Yvy
Antwoord:

U kunt dit voorleggen aan het tuchtcollege voor dierenartsen. U heeft er namelijk niets aan als ik u gelijk of ongelijk geef. U krijgt uw hond er niet mee terug. Met mijn idee hierover naar de dierenarts stappen heeft ook geen enkele nut.  Gecondoleerd met het verlies van uw hond.

 

Veterinair Tuchtcollege

Informatie over het veterinair tuchtrecht

Het veterinair tuchtrecht is geregeld in de Wet op de uitoefening van de diergeneeskunde 1990 (WUD). Deze wet heeft betrekking op dierenartsen en op de zogenaamde paraveterinaire beroepsgroepen, te weten dierenartsassistenten, dierfysiotherapeuten, dierverloskundigen/castreurs en embryotransplanteurs.

In artikel 14, onder a, van de WUD is een algemene zorgplicht voor dierenartsen neergelegd. Artikel 15, onderdeel a, bevat een zelfde bepaling voor de andere veterinaire beroepsgroepen. Klachten over tekortschietende diergeneeskundige zorg kunnen worden beoordeeld door het Veterinair Tuchtcollege (VTC).

Het veterinair tuchtrecht heeft ten doel een goede beroepsuitoefening van de veterinaire beroepsgroepen te bevorderen. Alle bij het VTC ingediende klachten worden vanuit dit perspectief beoordeeld.

Het VTC behandelt:

 • Klachten van particulieren over de diergeneeskundige behandeling van hun eigen (huis)dieren of over dieren die zij permanent onder hun hoede hebben, de zogenaamde houders van dieren.
 • Klachten, die worden ingediend door een op grond van de WUD benoemde ambtenaar, de zogenaamde klachtambtenaar. Het gaat dan om zaken van algemeen belang, zoals - bijvoorbeeld - overtredingen van de Diergeneesmiddelenwet.

Het VTC houdt zitting in een samenstelling bestaande uit vijf leden, te weten de voorzitter, die jurist is, en, indien de klacht is gericht tegen een dierenarts, uit vier leden -dierenartsen.
Als een klacht tegen een lid van een van de andere veterinaire beroepsgroepen wordt behandeld, nemen twee leden van de betreffende beroepsgroep de plaats in van twee van de leden - dierenartsen.

 

Voor wat betreft de klachten ingediend door particulieren wordt in de eerste plaats verwezen naar de brochure.
Op deze plaats volgt alvast een korte beschrijving van de klachtenprocedure.
De procedure begint met het inzenden van een klaagschrift per post.
Klachten die worden ingediend door anderen dan de eigenaar of de houder van een dier worden op grond van de WUD door het VTC niet - ontvankelijk verklaard, dus in feite niet in behandeling genomen.
Als sprake is van een klacht van zeer ernstige, het particulier belang te boven gaande aard, kan de klachtambtenaar beslissen de klacht over te nemen. Dit komt echter zelden voor.
Het is ook mogelijk dat de inhoud van de klacht van dien aard is, dat zonder nader onderzoek kan worden vastgesteld, dat deze niet zal leiden tot het opleggen van een tuchtmaatregel. In dat geval zal het VTC de klacht ingevolge de WUD als kennelijk ongegrond afwijzen.

In veel gevallen bevat het klaagschrift onvoldoende informatie. Zo kan, bijvoorbeeld, niet duidelijk zijn omschreven tegen welke dierenarts/paraveterinair de klacht gericht is, of om welk diergeneeskundig handelen het gaat. Er is dan meer informatie nodig.
Het secretariaat van het VTC laat schriftelijk weten welke nadere informatie/gegevens nodig is/zijn om de klacht in behandeling te kunnen nemen.
Als niet alle gevraagde gegevens worden verstrekt zal de klacht als ingetrokken worden aangemerkt. Voor dat het zover is krijgt de klager twee maal een schriftelijke herinnering.

Als de klacht gecompleteerd is, worden het klaagschrift en de bijbehorende stukken naar de beklaagde gestuurd, die in een verweerschrift zijn commentaar op de klacht kan geven. De klager dient dan nog een reactie op het verweerschrift te geven, de zogenaamde repliek, waarna de beklaagde kan reageren middels een zogeheten dupliek.
Hiermee is het schriftelijke deel van de procedure voltooid.
In bijna alle gevallen volgt dan na zes tot acht maanden de mondelinge behandeling van de klacht. Aan de hand van de schriftelijke stukken en van het verhandelde ter zitting komen de leden van het VTC tot het oordeel of de klacht gegrond, dan wel ongegrond dient te worden verklaard. Als de klacht gegrond wordt verklaard, zal een maatregel worden opgelegd.
De WUD voorziet in de volgende maatregelen: waarschuwing, berisping, geldboete ter hoogte van maximaal € 3350,-, schorsing of ontzetting uit de bevoegdheid de diergeneeskunde uit te oefenen. Bij gegronde klachten van particulieren wordt in verreweg de meeste gevallen een waarschuwing of een berisping opgelegd.
De schriftelijke uitspraak wordt doorgaans ongeveer een maand na de zitting aan partijen toegezonden.
Tegen een uitspraak van het VTC kan beroep worden ingesteld bij het Veterinair Beroepscollege. De informatie over de daarvoor te bewandelen weg, wordt standaard met de uitspraak meegezonden.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Honden:
Bewegingsprobleem Hond
Hondengedrag
Hondenopvoeding
Hondensporten
Hondentrimmen
Hondenvoeding
PuppiesGerelateerde vragen aan Heeft de dierenarts fouten gemaakt?:

Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
operatie baarmoeder
      [Gesteld in Advocaten-Zuid Holland]
2011-01-17 12:29:52
Wat zijn onze rechten?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-12-01 20:45:15
Mijn dierenarts aanklagen
      [Gesteld in Rechtshulp-Utrecht]
2014-03-07 21:09:51

Gemiddelde score Honden: 7.7 (752x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258130
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+