Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Overheid » Suriname
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Suriname en krijg online een antwoord van de specialist in Suriname

Zelf een vraag over Suriname? Klik hier.
Meer vragen over Suriname.
De huidige beheerder van de rubriek Suriname:
Naam: Marnix h visser
Bedrijf: Stichting more life
Reactiesnelheid: 15 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Marnix h visser vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over SurinameVragen over Suriname via RSS. Klik hier.
RSS over Suriname op jouw website?Vragen over Suriname op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over SurinameVragen over Suriname via E-mail. Klik hier.

Kindsdeel opeisen verkoop van woning vruchtgebruik

[Gesteld op: 28-08-2010]

Toelichting:
Mijn vader en moeder hebben een koopwoning. Ik heb nog 1 broer. Er is een testament op langstlevende. Mijn vader is een paar jaar geleden overleden. Wij (moeder, broer en ik) hebben bij de notaris een akte ondertekend voor vruchtgebruik van de woning. Nu heeft mijn moeder de woning verkocht. Ik heb inmiddels geen contact met broer en moeder. De notaris zegt dat moeder het geld dient te verdelen. Dat doet ze dus niet. Dient de notaris dit niet te regelen? En wat is evt. de procedure om het kindsdeel op te eisen?
Antwoord:

een langstlevende testament wil zeggen dat de langstlevende over de gehele erfenis kan beschikken na overlijden van de andere echtgenoot. zij kan dus verkopen of bezwaren zonder toestemming van de kinderen. echter erven de kinderen bij dergelijke testamenten wel een vordering op de erfgenaam. de exacte hoogte hiervan zal moeten blijken uit een taxtierapport of iets dergelijks.

stel dat het huis 100.000 euro waard is en het enigste bezit is en er verder geen schulden zijn. de langstlevende echtgenoot krijgt dan de beschikking over dit huis na overlijden van de andere echtgenoot. normaal gesproken zou zij slechts de helft krijgen (bij gemeenschap van goederen) + 1 kindsaandeel in de overige 50% (van de overledene). dit betekent dat de kinderen ieder ca. 17% aandeel hebben in de waarde van dit huis.

Ik weet even niet of u in nederland of suriname woont. de kinderen hebben in suriname inderdaad bij een dergelijk testament een vordering vwb hun erfdeel (17%) op de erfgenaam. in suriname vind er meestal ook nog een ouderlijke boedelverdeling plaats waarbij de vermogensrechtelijke positie van de langstlevende echtgenoot nog meer versterkt kan worden.

u vermeld echter dat er een recht van vruchtgebruik op de woning was gevestigd. ten behoeve van wie is dit recht dan gevestigd ? de eigenaar(erfgenaam) heeft zich middels het vestigen van dit recht "ontbloot" van alle rechten behalve zijn  eigendomsrecht. In nederland is het zo dat indien de langstlevende echtgenoot zou hertrouwen en/of dat kinderen uit een eerder huwelijk ook aanspraak maken op bezittingen in de erfenis de kinderen dan kunnen eisen (wilsrechten) dat zij de eigendom verkrijgen over bepaalde goederen ter waarde van hun aandeel. de langstlevende echtgenoot krijgt in dit geval dan wel het vruchtgebruik over deze goederen. geen idee of dit laatste op uw situatie van toepassing is.

u zult het testament dus goed moeten lezen.

In nederland is het erfrecht aangepast en geld nu als wet dat de langstlevende echtgenoot de enige erfgenaam wordt. de kinderen kunnen echter wel bepaalde wilsrechten uitoefenen.

in uw geval zult u dus uw moeder moeten aanmanen om het aan u toekomende erfdeel uit te betalen vooral ook indien de koopsom van het perceel al door haar is ontvangen. een goede notaris zou hier echter al rekening mee gehouden moeten hebben, maar de kinderen dienden voor hun eigen belang op te komen en de notaris hebben moeten laten weten dat zij aanspraak wensen te maken op hun kindsdeel.

ik zou dus en een deurwaardersexploit naar de notaris sturen (voorzover de koopsomgelden nog daar zijn) alsmede naar uw moeder waarbij u nadrukkelijk laat weten dat u aanspraak wenst te maken op uw kindsdeel.

voor meer informatie: marnix_visser@yahoo.com

 

Beantwoord door:
marnix h visser
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Kindsdeel opeisen verkoop van woning vruchtgebruik:

Vruchtgebruik
      [Gesteld in Suriname]
2008-09-26 20:47:53
geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Verjaring 20 of 30 jaar ????
      [Gesteld in Tuin]
2008-12-01 20:19:05
Vraag over huurtoeslag en eigen woning
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2011-02-23 16:55:53
expartner met nwe vriendin in mijn koophuis wonen?
      [Gesteld in Familierecht]
2011-10-18 14:19:06

Gemiddelde score Suriname: 8.9 (1088x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+