Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Huisdieren en krijg online een antwoord van de specialist in Huisdieren

Zelf een vraag over Huisdieren? Klik hier.
Meer vragen over Huisdieren.
De huidige beheerder van de rubriek Huisdieren:
Naam: Hilde
Bedrijf: De dierenvriendin & uit
Reactiesnelheid: 106 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Hilde vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HuisdierenVragen over Huisdieren via RSS. Klik hier.
RSS over Huisdieren op jouw website?Vragen over Huisdieren op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HuisdierenVragen over Huisdieren via E-mail. Klik hier.

jankende hond

[Gesteld op: 29-10-2007]

Toelichting:
onze hond van bijna een jaar is sinds een maand begonnen met heel vroeg in de ochtend te janken, piepen en soms ook blaffen. Ik probeer het te negeren, of ik roep foei dan is het even stil, maar dan begint het weer. Enige tips?
Antwoord:
Wat is een bench?
Een bench, oftewel kamer-kennel of hondenbox, is een kuststof of metalen “kooi” die speciaal voor honden is bedoeld. Hoewel een bench niet goedkoop in aanschaf is, loont de aanschaf ervan eigenlijk altijd. Het gebruik van de bench kan erg nuttig zijn bij de zindelijkheidstraining maar ook bij het voorkomen of afleren van probleemgedrag, bijvoorbeeld wanneer de hond alleen is.

Wat zijn de voordelen van een bench?
Uw hond zal zich prettiger voelen in de bench wanneer hij alleen thuis moet blijven.
De bench is voor de hond een soort hol waarin hij veilig is, zoals honden in het wild ook een veilig hol hebben. De kans dat hij de hele buurt bij elkaar blaft of jankt is daarom ook een stuk kleiner!
Uw hond krijgt ook geen kans om “rottigheid” uit te halen terwijl U weg bent;
Toch prettig natuurlijk wanneer U zeker weet dat speelgoed van de kinderen, schoenen, tapijt of bankstel heel blijven.

Hoe leert U een oudere hond in de bench te blijven?
Voordat U Uw hond in de bench opsluit wanneer hij alleen thuis moet blijven, moet U ervoor zorgen dat de hond de bench als een prettige, veilig ligplaats gaat beschouwen. U zet de bench in de woonkamer. Het liefst op een plek van waaruit de hond de kamer goed kan overzien en altijd met één zijde dicht bij een muur. In de bench ligt een lekker zacht kussen of mand zodat de ondergrond aangenaam is om op te liggen.
Om de hond te wennen aan de bench geeft U hem een lekkere kluif of een gevulde KONG die hij in de bench mag nuttigen. Het deurtje van de bench blijft gewoon open, maar als de hond zijn lekkernij mee wil nemen naar een andere plaats, brengt U de hond en zijn snack rustig terug naar zijn nieuwe “plaats”. Dit houdt U een aantal dagen vol. Iedere kluif, koek of snack die Uw hond krijgt mag hij in de bench opeten. Als de hond geen aanstalten meer maakt om zijn kluif of snack mee te nemen naar een andere plek, maar rustig in de bench blijft liggen totdat hij is “uitgekloven”, kunt u de hond ook in de bench laten slapen.

Deurtje dicht
Als de hond uit eigen beweging gaat liggen in de bench kunt U voor een korte tijd het deurtje sluiten. Als Uw hond begint te klagen of janken negeert U dit volkomen. U beloont dan immers zijn foute gedrag met aandacht. Troost de hond ook niet, de hond beschouwt troost als een bevestiging van zijn “angst” (als de baas het zelfs eng vind; dan is het wel heel erg eng!)
Als de hond (eenmaal) stil en rustig in zijn bench is, ook al is het maar even, opent U de bench, wees niet te uitbundig, een kort “braaf” is voldoende. Laat de hond gewoon zijn gang gaan; het is niet de bedoeling dat U door Uw gedrag de indruk wekt alsof er iets heel bijzonders is gebeurd.

Pas als de hond rustig in de bench blijft liggen met het deurtje dicht, terwijl U thuis bent, kunt U de laatste stap nemen: weggaan. Als U weggaat, sluit U de hond op in de bench. Geeft hem vooral in het begin nog wat lekkers. Na korte tijd (bv 5min.) komt U terug en opent U de bench zo als hierboven beschreven.

Tips
Misschien denkt U dat “bench-training” veel tijd en/of moeite zal vragen. In de meeste gevallen heeft de hond het snel door. Meestal zal een hond binnen één à twee weken volledig aan de bench wennen, puppy’s wennen vaak nog sneller!

Een extraatje om de hond zover te krijgen dat hij uit zich zelf met plezier in de bench gaat, is nog het volgende: Leg regelmatig wat kleine hondenkoekjes of ander lekkers in de bench. Doe dit op een moment dat de hond niet ziet dat U dit doet. De hond zal het al gauw de moeite waard vinden om telkens weer te gaan kijken of er misschien wel weer “zo maar” wat lekkers ligt in zijn “hol”. Uiteindelijk moet de hond probleemloos alleen kunnen zijn in de bench, omdat hij deze plaats als een fijne en veilige plaats beschouwt. Om deze reden mag U de bench nooit en te nimmer als strafplaats gebruiken (want dan word het juist een vervelende plek).

Als U kinderen heeft zult U erop moeten letten dat de kinderen de hond als hij in de bench ligt nooit zullen storen of lastig vallen. Kinderen mogen echt nooit in de bench! Deze plek is van Uw hond en dient gerespecteerd te worden!

Laat een hond nooit langer dan nodig en nooit lager dan ca. 4 uur alleen in een bench. Denk bij lang verblijf in de bench aan een (ophangbare) drinkbak met vers water. Geef liever geen (of niet te veel) eten of kluiven in de bench.

Resultaat
Op deze manier word de bench een plek waar Uw hond zich rustig terug kan terug trekken en zich veilig zal voelen zelfs al bent U (even) niet thuis.

Verder nog wat regeltjes op de puntje op de I te zetten als je toch bezig bent!

Bij meer dan de helft van het “probleemgedrag” bij honden speelt onduidelijke rangorde een rol. In een roedel wolven of wilde honden is rangorde van levensbelang, want een roedel zonder leider kan niet lang bestaan.
Als U een hond in huis neemt dan heeft die hond net zo’n behoefte aan een duidelijke leider als zijn in het wild levende soortgenoten. En als die leider niet aanwijzig is zal een beetje hond zelf die rol op zich nemen, want een roedel moet immers een roedelleider hebben! Hoe het dan verder verloopt hangt af van het karakter van de hond. Sommige honden zijn er echt niet voor geschikt en die worden er onzeker en soms neurotisch van. Andere honden zijn van huis uit al wat dominanter en hebben er minder problemen mee. Maar als de hond baas wordt in de eigen roedel ontstaat er meestal ongewenst gedrag, dat kan variëren van onzindelijkheid tot agressie tegen van alles en iedereen. Het is dus zaak dat de eigenaar van de hond het nooit zo ver laat komen. Dat kunt U het beste doen door U zelf als roedelleider te gedragen. Een zeer aan te bevelen manier daarvoor is om de voorrechten, die aan de roedelleider zijn voorbehouden, op te eisen.

Waarschuwing:
De volgende richtlijnen zijn bedoeld als hulpmiddel bij het bepalen van de rangorde tussen U en Uw hond. Als U problemen heeft met agressief gedrag van Uw hond dient U hulp te zoeken bij een deskundig trainer of gedrags-begeleider. Deze richtlijnen kunnen hun advies nooit vervangen!

Hieronder staan de “10 geboden voor de eigenaar van elke (ongehoorzame) hond”, waarmee U een flink eind op weg moet kunnen komen.

1. De hond mag niet op het bed, op de bank of in de luie stoel.
De hond mag eventueel wel in de slaapkamer slapen (om hem het gevoel te geven dat hij bij de roedel hoort).
Maar: als u een heel dominante hond heeft wordt ook de slaapkamer verboden gebied.

2. De ranghogere eet altijd het eerst! Geef daarom de hond pas eten als het hele gezin gegeten heeft. Als Uw puppy nog meerdere malen per dag moet eten neemt U, voordat U de hond voert, zelf ook iets, al is het maar een biscuittje.

3. Natuurlijk gaat U altijd eerst door een deur of andere nauwe opening, de hond komt pas als U het signaal daarvoor geeft. Laat de hond opzij gaat als hij in de weg ligt.

4. Wees zeer consequent in Uw omgang met de hond. Consequent gedrag betekent bijvoorbeeld dat de hond altijd op de bank mag of nooit op de bank mag. Hij begrijpt niet dat het met mooi weer wel, en met natte modderpoten niet mag…. . En natuurlijk zijn Uw huisgenoten net zo consequent in hun omgang met de hond. Dus van de één wel en van de ander niet op de bank mogen kan niet!

5. Als U een commando geeft, zorgt U er altijd voor dat het ook wordt uitgevoerd. Geef nooit een commando als U van tevoren weet dat de hond het toch niet zal (kan) doen. Beloon een hond altijd als hij een commando goed uitvoert (koekje of aai of braaf).

6. Speel geen “trekspelletjes” met de hond, zeker niet met grote rassen en dominante honden. Trekspelletjes zijn gewoon een wedstrijd wie de sterkste is, en dat bent U, punt uit! (zelfs al zou U dat niet zijn: geen discussie met U hond hierover). Apporteren en “zoek/speurspelletjes” verbeteren de verstandhouding met de hond. Zorg er voor dat U altijd het spelletje stopt voordat de hond er genoeg van krijgt en ruim het speeltje altijd goed op, zodat de hond niet zonder U kan door spelen.

7. Negeer aandachtvragend gedrag van de hond (kop op Uw schoot, speeltje voor de voeten gooien, snuit onder de handen duwen, hijgen enz.). Haal de hond alleen aan als hij iets voor U gedaan heeft, en geef geen snoepjes als de hond niet voor U gedaan heeft. U bepaalt wanneer er gespeelt of geknuffeld wordt en wanneer dat is afgelopen.
8. Uw hond mag niet zelf uitmaken of aan zijn lijf mag komen. U moet Uw hond van jongs af aan leren dat U, zo lang en zo vaak, als U dat nodig acht, zijn lijf, oren, poten, staart en zelfs zijn bek aanraakt, borstelt, reinigt of controleert.

9. Verwaarloos de gehoorzaamheids-training niet. De belangrijkste oefening is “af” : doe deze oefening een paar keer per dag, en wissel af met “af en blijf” van een paar minuten. Doe ook dagelijks een paar oefeningen als “zit” voordat de hond eten krijgt, en “sta” bij het borstelen.

10. Tijdens wandelingen geeft U het tempo aan. Train de hond in het lopen met een slappe lijn en in de richting die U bepaalt. Als de Hond ‘trekt” dan staat U stil totdat Uw hond weer aandacht voor U heeft en naast U komt zitten.
Als de hond los loopt en niet op U let, loop dan eens hard weg in de andere richting. U kunt zich ook verstoppen, zodat de hond U moet gaan zoeken.

Tot slot nog enkele algemene tips die altijd gelden:

Beloon goed gedrag, negeer ongewenst gedrag (of onderbreek het met een kort maar krachtig “nee” of “foei”).
Gebruik nimmer geweld als Uw hond “stout” is.
U mag hem wel laten schikken (op de grond stampen, handen klappen enz.) als U de hond betrapt terwijl hij stout bezig is.
Straf een hond nooit voor iets wat hij enkele uren of zelfs minuten geleden gedaan heeft, Uw hond snapt niet wat hij fout gedaan heeft en ziet U als een “inconsequente” baas.
Gebruik mand of bench nooit als straf plaats. Negeren helpt altijd beter! (ik praat / ik speel niet meer met jou!)
Een hond die “sloopt” doet dit nooit uit nijd of jaloezie; elke hond die sloopt voelt zich op een of ander manier onzeker! .

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Huisdieren:
Boerderijdieren
Dierentuindieren
Dierenwelzijn
Fretten
Homeopathie Voor Huisdieren
Honden
Huisdieren & Gezondheid
Katten
Knaagdieren
Konijnen
Reptielen & Amfibieën
Vissen
VogelsGerelateerde vragen aan jankende hond:

Sinds een dikke week luistert Happy niet!
      [Gesteld in Hondengedrag]
2009-12-17 13:09:19
hoe vermijd ik overenthousiasme in het spel
      [Gesteld in Hondengedrag]
2009-12-30 17:19:40
Hoe leer ik 't bijten van duitse herder af
      [Gesteld in Hondengedrag]
2010-06-16 22:09:11
hoe geef je de hond de juiste aandacht die hij wil
      [Gesteld in Hondenopvoeding]
2011-03-09 14:17:41
Bouvier gromt naar me dochter
      [Gesteld in Hondengedrag]
2014-04-10 16:34:57

Gemiddelde score Huisdieren: 7.9 (337x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258155
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+