Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Urinewegaandoeningen » Nierziekten
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Nierziekten en krijg online een antwoord van de specialist in Nierziekten

Zelf een vraag over Nierziekten? Klik hier.
Meer vragen over Nierziekten.
De huidige beheerder van de rubriek Nierziekten:
Naam: Prof. Dr. Johan Rosman
Bedrijf: Royal perth hospital
Reactiesnelheid: 48 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Prof. Dr. Johan Rosman vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NierziektenVragen over Nierziekten via RSS. Klik hier.
RSS over Nierziekten op jouw website?Vragen over Nierziekten op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NierziektenVragen over Nierziekten via E-mail. Klik hier.

kreatinine, formule(berekening)

[Gesteld op: 18-08-2010]

Toelichting:
Geachte heer/mevrouw,

Geslacht: vrouw
Leeftijd: 21
Gewicht: 59
Lengte: 1.78

ik heb een vraag omtrent kreatinine waarden. Op internet zie ik veel verschillende normaalwaarden voor kreatinine staan. Nu heb ik laatst ook weer een algemeen bloedonderzoek laten doen, en daar wordt bij kreatinine de normaalwaarde 45-84(vrouw) aangegeven. Schijnt dat deze manier van normaalwaarde bepaling nog niet zo lang toegepast wordt. zo zie ik ook in voorgaande formules een normaalwaarde van 50-100.

Klopt het dat de uitslag van je kreatinine waarde gelijk is gebleven, en alleen de normaalwaarden zijn aangepast, of wordt deze verrekend met de nieuwe formulemethode?

Verder heb ik een zeer lichte verhoging van me kreatinine (93) die sinds de maand ervoor 3 punten(90) gestegen is ten opzichte van daarna. absoluut niets indrukwekkendst, maar ik ben toch erg nieuwsgierig naar de formule en of lengte, gewicht en leeftijd ook meegenomen wordt?

Verder wordt er gezegd dat ureum ook een waarde is waar naar gekeken kan worden in combinatie met kreatinine. Wat me opvalt is dat ik deze waarde nergens kan terugvinden, zowel bij algemeen bloedonderzoek en wat groter onderzoek. Ik dacht dat deze meestal in algemeen bloedonderzoek werd meegenomen?

Bij voorbaat dank!!

Gr.
Antwoord:
Hallo! Er is erg veel verwarring rond de waarde van creatinine en de meer recent GFR (glomerular filtration rate), ik zal proberen het wat uit te leggen.
creatinine is een afbraakproduct van onze spieren en de nieren scheiden het uit in de urine. Het is dus een afvalstof. De normale hoeveelheid van deze afvalstof in het bloed varieert een beetje van ras tot ras en ook of je veel spieren hebt of weinig. daarom kijken we vaak ook hoeveel creatinine er in de urine zit, maar daarvoor moeten mensen 24 uur lang urine verzamelen, een heel gedoe en vaal gaat het mis omdat mensen zonder na te denken al in de WC hebben geplast en het 24 uurs monster niet compleet meer is. deze vorm van meten heet de zogenaamde creatinine klaring en is een betere methode om na te gaan hoe de nierfunctie precies is. Om nu de creatinineklaring te benaderen met alleen een bloedprof voor creatinine is er een formule ontwikkelt voor de schatting van de klaring. Er zijn 2 formules in gebruik die je zou kunnen googlen als je de achterronden wilt weten, en dit zijn de Cockroft and Gault formule, en meer recent de MDRD formule. Ze betrekken geslacht en leeftijd en soms gewicht erbij.
De nromale waarden voor een creatinine, zo gemeten in een jonge vrouw als jezelf, met een vrij laag lichaamsgewicht ligt maximaal rond de 80. Dus je waarde is iets te hoog. Het lab heeft een foutmarge van 10% voor creatininemeting, dus 90 en 93 zijn identiek. dat is geen verslechtering. het is echter maar heel gering verhoogd. problemen kun je verwachten als de waarde stijgt tot 400-500 maar zover meot het niet komen. het zou goed kunnen zijn je dokter te vragen wat de GFR is of een 24 uurs klaring te doen als boven omschreven. De andere belangrijke vraag die zich opdringt bij marginaal verhoogde creatinine is of er ook eiwit in de urine zit. dat is heel belangrijk. Als er geen eiwit in zt, zou ik me geen zorgen maken.
De klaring en de GFR geeft ons een waarde die anders is als waarde voor creatinine. Waar de creatinine waarde laag=beter is, geeft de GFR een waarde waarvoor geldt: hoger=beter en in principe is die waarde het % van een normale nierfunctie. Dus als je een GFR hebt van 70 dan heb je 70% van de nierfunctie die als ideaal zou gelden. Dialyse of transplantatie wordt nodig als deze waarde onder 15% valt. Vergeet niet dat met de leeftijd de GFR valt. Een 80 jarige heeft een normale GFR van 60-70%. Maar jij bent nog jong en het zou idealiter 90% of meer moeten zijn.
ik hoop dat dit wat verheldering schaft.
Groeten uit nieuw zeeland 
Beantwoord door:
Prof. Dr. Johan Rosman
profielpagina


Gerelateerde vragen aan kreatinine, formule(berekening):

berekening uitkering met aftrek eigen inkomens
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-08-22 09:26:09
wel/niet meewerken (her)ber. kinderalimentatie
      [Gesteld in Alimentatie mediation]
2010-03-18 17:14:19
Herberekenen kinderalimentatie verplicht?
      [Gesteld in Alimentatie mediation]
2011-04-18 14:32:20
patroon excel herkennen
      [Gesteld in Microsoft excel]
2016-01-26 12:09:49
Gemiddelde indien cel met 0 (of leeg) voorkomt
      [Gesteld in Microsoft excel]
2017-05-04 13:59:25

Gemiddelde score Nierziekten: 8.9 (169x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258155
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+