Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tuin en krijg online een antwoord van de specialist in Tuin

Zelf een vraag over Tuin? Klik hier.
Meer vragen over Tuin.
De huidige beheerder van de rubriek Tuin:
Naam: Mona Wiarda
Bedrijf: Adviesburo m wiarda
Reactiesnelheid: 42 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Mona Wiarda vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TuinVragen over Tuin via RSS. Klik hier.
RSS over Tuin op jouw website?Vragen over Tuin op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TuinVragen over Tuin via E-mail. Klik hier.

Haag verdwenen.

[Gesteld op: 17-08-2010]

Toelichting:
Huurdersvereniging heeft erfafscheiding weggehaald zonder overleg en plaats niks meer terug.
Ik heb een koophuis en naast mij is een huurhuis die nu door de huurdersvereniging te koop is gezet. In mijn vakantie hebben ze de coniferenhaag (meer dan 20 jaar oud) die op de erfafscheiding stond zonder enig overleg (17 meter lang, 2,5 meter hoog en 2,5 meter breed) compleet met wortels weggehaald. U kunt zich voorstellen dat mijn hele privacy weg is. Nu is mijn tuin 1 met die van de buren en zelfs achterburen waar de haag ook weg is gehaald (die stond wel op de grond van de huurdersvereniging). De huurdersvereniging zegt tegen ons dat we als het huis verkocht is we met de nieuwe buren iets nieuws moeten plaatsen want dat gaan zij niet doen. De overgebleven tuin naast ons is 1 bende. De spulletjes die ze in de haag vonden hebben ze in onze tuin gedumpt en op de dag dat ze bezig waren hebben ze heerlijk op onze terasjes in de tuin vertoeft. Kortom ik ben niet erg blij.
De huurdersvereniging heeft opdracht gegeven aan een hovenier om te tuin op te schoonen. Nu geeft dat bedrijf aan dat de haag niet op de erfscheiding stond. Nu kan ik niks meer bewijzen want er staat niks meer. Er staat alleen nog gedeeltelijk een schutting die tegen de stronken van de coniferen haag stond.

Vraag 1: Hebben zij nu herplaatsingplicht?
Vraag 2: Moet dit dan ook in overleg met ons hoe de nieuwe erfafscheiding er uit moet zien.
Vraag 3: Zijn wij nu ook verplicht om mee te betalen.
Vraag 4: Is het mogelijk dat wij iets plaatsen en de kosten op hun verhalen.


Ik hoop dat het een beetje een duidelijk verhaal is
Alvast bedankt voor de reacties
Antwoord:

Een haag of schutting die op de erfgrens staat is mandelig. U bent samen met de buren eigenaar, en u mag geen van beiden iets aan de haag of schutting veranderen dat blijvende schade aan het geheel zou veroorzaken. De buren (de huurdersvereniging in dit geval) hadden de haag zonder uw toestemming terug mogen snoeien tot een hoogte van 2 meter, maar, als hij op de erfgrens stond, niet mogen verwijderen. U mag zelf op de erfgrens een nieuwe afscheiding plaatsen (zonder overleg), of wachten op de nieuwe buren en dit gezamenlijk doen. In dat laatste geval kunt u mogelijk de kosten delen. Het zou netjes zijn van de huurdersvereniging als zij, zoals de wet voorschrijft, in overleg met u en met deling van de kosten, ter vervanging van de oude haag op de erfgrens weer een nieuwe erfafscheiding zouden plaatsen. Als de haag aan de achterzijde 50 cm uit de erfgrens op hun terrein geplant was, mochten zij deze wel zonder uw instemming rooien, en die hoeven ze dan uiteraard niet te vervangen.

Als de huurdersvereniging niet mee wil werken aan de vervanging van de gezamenlijke haag, kunt u proberen dit via de rechter af te dwingen. Het is echter de vraag of de kosten van een procedure opwegen tegen de schadeloosstelling die u daarmee zou kunnen krijgen. Daarnaast moet u aantonen dat de haag op de erfgrens stond. Als u daar mogelijkheden toe ziet (bijvoorbeeld aan de hand van (lucht)foto's van de oude situatie of getuigenverklaringen, zou u een jurist om specifiek advies kunnen vragen. Hij/zij kan u ook meer vertellen over de te volgen procedure en de kosten en risico's daarvan. Uw argumenten kunt u onder meer baseren op de volgende wetsteksten:

Burgerlijk Wetboek Boek 5, Zakelijke rechten


Titel 4.


Artikel 42
1. Het is niet geoorloofd binnen de in lid 2 bepaalde afstand van de grenslijn van eens anders erf bomen, heesters of heggen te hebben, tenzij de eigenaar daartoe toestemming heeft gegeven of dat erf een openbare weg of een openbaar water is.
2. De in lid 1 bedoelde afstand bedraagt voor bomen twee meter te rekenen vanaf het midden van de voet van de boom en voor de heesters en heggen een halve meter, tenzij ingevolge een verordening of een plaatselijke gewoonte een kleinere afstand is toegelaten.
3. De nabuur kan zich niet verzetten tegen de aanwezigheid van bomen, heesters of heggen die niet hoger reiken dan de scheidsmuur tussen de erven.
4. Ter zake van een volgens dit artikel ongeoorloofde toestand is slechts vergoeding verschuldigd van de schade, ontstaan na het tijdstip waartegen tot opheffing van die toestand is aangemaand.


Artikel 43
Onder muur wordt in deze en de volgende titel verstaan iedere van steen, hout of andere daartoe geschikte stof vervaardigde, ondoorzichtige afsluiting.

Artikel 46
De eigenaar van een erf kan te allen tijde van de eigenaar van het aangrenzende erf vorderen dat op de grens van hun erven behoorlijk waarneembare afpalingstekens gesteld of de bestaande zo nodig vernieuwd worden. De eigenaars dragen in de kosten hiervan voor gelijke delen bij.


Artikel 47
1. Indien de loop van de grens tussen twee erven onzeker is, kan ieder der eigenaars te allen tijde vorderen dat de rechter de grens bepaalt.
2. In geval van onzekerheid waar de grens tussen twee erven ligt, geldt niet het wettelijk vermoeden dat de bezitter eigenaar is.
3. Bij het bepalen van de grens kan de rechter naar gelang van de omstandigheden het gebied waarover onzekerheid bestaat, in gelijkwaardige of ongelijkwaardige delen verdelen dan wel het in zijn geheel aan een der partijen toewijzen, al dan niet met toekenning van een schadevergoeding aan een der partijen.


Artikel 48
De eigenaar van een erf is bevoegd dit af te sluiten.


Artikel 49
1. Ieder der eigenaars van aangrenzende erven in een aaneengebouwd gedeelte van een gemeente kan te allen tijde vorderen dat de andere eigenaar ertoe meewerkt, dat op de grens van de erven een scheidsmuur van twee meter hoogte wordt opgericht, voor zover een verordening of een plaatselijke gewoonte de wijze of de hoogte der afscheiding niet anders regelt. De eigenaars dragen in de kosten van de afscheiding voor gelijke delen bij.
2. Het vorige lid is niet toepasselijk, indien een der erven een openbare weg of een openbaar water is.

Titel 5. Mandeligheid


Artikel 62
1. Een vrijstaande scheidsmuur, een hek of een heg is gemeenschappelijk eigendom en mandelig, indien de grens van twee erven die aan verschillende eigenaars toebehoren, er in de lengterichting onderdoor loopt.
2. De scheidsmuur die twee gebouwen of werken, welke aan verschillende eigenaars toebehoren, gemeen hebben, is eveneens gemeenschappelijk eigendom en mandelig.


Artikel 63
1. Het recht op een mandelige zaak kan niet worden gescheiden van de eigendom der erven.
2. Een vordering tot verdeling van een mandelige zaak is uitgesloten.


Artikel 64
Mandeligheid brengt mede dat ieder mede-eigenaar aan de overige mede-eigenaars toegang tot de mandelige zaak moet geven.


Artikel 65
Mandelige zaken moeten op kosten van alle mede-eigenaars worden onderhouden, gereinigd en, indien nodig, vernieuwd.

Beantwoord door:
Mona Wiarda
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tuin:
Biologisch Tuinieren
Bloemschikken
Bonsai
Fruitteelt
Groenten
Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Planten
Terrasverwarming
Tuinproducten
Vijvers
Volkstuinen


Gerelateerde vragen aan Haag verdwenen.:

waneer werd er voor het eerst gebokst?
      [Gesteld in Kickboksen]
2010-02-03 10:26:37
hoe maak je een spreekbeurt over kickboksen
      [Gesteld in Kickboksen]
2010-03-30 18:30:49
scheiden in noorwegen
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2010-09-26 20:51:21
In welk jaar werd de eerste officiŰle wetstrijd me
      [Gesteld in Kickboksen]
2010-11-15 11:19:58
Kent u werk van Louis Apol,van herpen, d'lozen
      [Gesteld in Antiek]
2011-01-18 18:07:41

Gemiddelde score Tuin: 8.5 (927x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258130
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+