Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Persoonsrecht En Familierecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Persoonsrecht en familierecht en krijg online een antwoord van de specialist in Persoonsrecht en familierecht

Zelf een vraag over Persoonsrecht en familierecht? Klik hier.
Meer vragen over Persoonsrecht en familierecht.

Beheerder worden?

De rubriek Persoonsrecht en familierecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Persoonsrecht en familierecht Klik hier.

RSS over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via RSS. Klik hier.
RSS over Persoonsrecht en familierecht op jouw website?Vragen over Persoonsrecht en familierecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via E-mail. Klik hier.

oom(vrijgezel)overleden. Huis verkocht aan kennis.

[Gesteld op: 08-08-2010]

Toelichting:
huis is 160.000 onder de WOZwaarde verkocht 4 dagen voor zijn overlijden..man was doodziek en depressief. voorlopig koopcontract is in het ziekenhuis getekend. Is dit rechtsgeldig? wat kunnen erfgenamen ondernemen om hier onderuit te komen?
Antwoord:

Hallo,

Het koopcontract is een schriftelijk vastgelegde afspraak tussen de verkoper en de koper van een huis. Is er overeenstemming over de prijs, dan wordt een voorlopig koopcontract opgesteld. Daarin staat onder andere de volgende informatie:

a.De overeengekomen koopprijs

b.De voorgenomen overdrachtsdatum

 c.De eventuele ontbindende voorwaarden en de datum waarop deze vervallen.

d.Op een aparte lijst staan de eventuele roerende zaken als b.v. inboedel die de koper wil overnemen. Een koopcontract moet door beide partijen worden ondertekend. Meestal maakt de makelaar daarvoor de afspraak. De term "voorlopig" suggereert meer vrijblijvendheid dan er in werkelijkheid is. De koper zit aan een voorlopig koopcontract wel degelijk vast. Verbreekt hij het voorlopig koopcontract anders dan op basis van de overeengekomen ontbindende voorwaarde, dan kost hem dat meestal 10% van de koopsom.

Bedenktijd voorlopig koopcontract Alleen de koper heeft het recht om binnen drie werkdagen en zonder opgaaf van redenen af te zien van de aankoop. Hij kan deze bedenktijd bijvoorbeeld gebruiken voor het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring. De bedenktijd gaat in op het moment dat de koper het voorlopig koopcontract heeft ontvangen. Hij moet de ontvangst van de koopakte schriftelijk bevestigen aan de verkoper. Waarborgsom. Vaak moet de koper een waarborgsom storten van 10 % van de koopsom. Deze waarborgsom geeft de verkopende partij meer zekerheid, dat de koper de gemaakte afspraken zal nakomen. Soms wordt in plaats van een waarborgsom een bankgarantie afgegeven. Hieraan zijn kosten verbonden. Koopt u een nieuwbouwwoning, dan heeft u het recht om een bedrag ter grootte van 5% van de aanneemsom in depot te houden bij de notaris. De aannemer ontvangt dit bedrag van de notaris pas als alle eventuele opleveringsproblemen en -gebreken zijn opgelost.

Ontbindende voorwaarden. Staan er in het voorlopige koopcontract ontbindende voorwaarden, dan is het mogelijk om zonder boete af te zien van de koop. Voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn: 1. De koper krijgt de financiering niet rond 2. De koper krijgt geen Nationale Hypotheek Garantie 3. De koper U krijgt geen woonvergunning van de gemeente 4. De bouwkundige keuring geeft aanleiding om van de koop af te zien Beroept de koper zich op een ontbindende voorwaarde, dan moet hij (als voorbeeld) het niet rondkrijgen van de financiering aantonen met een schriftelijke afwijzing van minimaal drie hypotheekverstrekkers. Standaard koopcontract. De Vereniging Eigen Huis heeft een standaard koopcontract ontwikkeld voor bestaande eengezinswoningen. Ook voor bestaande appartementen is een standaard koopcontract ontwikkeld. Je kunt deze contracten downloaden en er zelf wijzigingen in aanbrengen. Zo kun je bijvoorbeeld ontbindende factoren toevoegen of verwijderen.

 Een koopcontract is dus niet iets om lichtvoetig mee om te gaan! Het is verstandig om de notaris in te schakelen nog voordat de koper het koopcontract ondertekent. De notaris biedt de deskundige begeleiding en advisering die nodig is én draagt er zorg voor dat de akte voldoet aan alle notariële eisen. In de praktijk blijkt dat het koopcontract vaak door de makelaar of door de koper zelf wordt opgesteld. Met het ondertekenen van het (voorlopige) koopcontract is het huis nog niet "echt" gekocht dan wel verkocht. De koper moet nu een bepaalde prestatie nakomen. De formele eigendomsoverdracht van een huis gebeurt altijd bij de de notaris. Hij regelt de overdracht via een leveringsakte, ook wel transportakte genoemd. De meeste mensen hebben voor de aankoop een financiering nodig. De bank dient daartoe tijdig de stukken toe te zenden, zodat de notaris op de datum van het transport tevens met u de hypotheekakte kan tekenen. De diensten van de notaris worden meestal betaald door de koper. Dat betekent dat de koper ook het recht heeft om zelf de notaris te kiezen. Extra kopersbescherming Een koper van een woning kan extra beschermd worden door de koopovereenkomst van de woning door de notaris te laten opmaken en de overeenkomst te laten inschrijven in het kadaster. Inschrijving bij het kadaster beschermt u tegen calamiteiten aan de zijde van de verkoper zoals: 1. dubbele verkoop 2. faillissement 3. schuldsanering 4. dreigende beslagen Als de eigendom van de woning niet binnen zes maanden na het ondertekenen van de koopovereenkomst aan de koper wordt geleverd, dan verliest de inschrijving met terugwerkende kracht haar werking. De koopakte blijft geldig, maar de voordelen van de inschrijving vervallen. Deze kopersbescherming is voor de koper van een woning groot belang. Om in te kunnen schrijven moet de notaris een verklaring op de koopovereenkomst opnemen en een zogenaamde registerverklaring opmaken. Is de koopovereenkomst niet door de notaris opgesteld, dan mag de notaris de inschrijving pas na de drie dagen bedenktijd doen en betaalt de koper de kosten van de inschrijving bij het kadaster. Het is ook mogelijk de koopovereenkomst direct bij aanvang van de bedenktijd in te schrijven bij het kadaster. De wet schrijft in dat geval een notariële koopovereenkomst voor. De koopakte wordt in zo'n geval door de notaris opgesteld en mede ondertekend.

Groeten Mevrouw Coby Urlus juridisch adviseur persoons en familierecht

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan oom(vrijgezel)overleden. Huis verkocht aan kennis.:

Wat is een verstandige keuze?
      [Gesteld in Advocaten-Noord Brabant]
2008-03-25 20:30:22
geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
wat valt er allemaal onder de noemer oplichting
      [Gesteld in Rechtshulp-Zuid Holland]
2009-04-01 18:11:04
Welke interventies zijn van toepassing ?
      [Gesteld in Service Management]
2011-11-21 15:25:53
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55

Gemiddelde score Persoonsrecht en familierecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258155
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+