Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geneeskunde » Heelkunde » Orthopedie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Orthopedie en krijg online een antwoord van de specialist in Orthopedie

Zelf een vraag over Orthopedie? Klik hier.
Meer vragen over Orthopedie.

Beheerder worden?

De rubriek Orthopedie heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Orthopedie Klik hier.

RSS over OrthopedieVragen over Orthopedie via RSS. Klik hier.
RSS over Orthopedie op jouw website?Vragen over Orthopedie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over OrthopedieVragen over Orthopedie via E-mail. Klik hier.

Welke rugspier ondersteunt de wervelkolom?

[Gesteld op: 05-02-2007]

Toelichting:
Me linkerbeen is iets korter dan het rechter(minder dan 3cm,waardoor ik geen beenverlenging hoef). Mijn doktor heeft mij wel geadviseerd om meer te gaan zwemmen, om een rugspier beter te ontwikkelen waardoor ik later minder last van me rug zou krijgen. Hij heeft alleen niet gezegd welke rugspier dat is.. Ik heb namelijk niet veel tijd om te zwemmen, maar als ik weet welke spier het is dan kan ik een oefening zoeken die ik tijdens fitness kan doen (waar ik wel tijd voor heb).

met dank
Antwoord:
Hoi,

Geen enkele rugspier heeft een selectieve werking: bij nagenoeg alle bewegingen van de wervelkolom zijn delen van diverse spieren werkzaam op verschillende niveaus. De volgende functies kunnen bij rechtopstaande personen worden onderscheiden:

-stabilisatie van de houding

Naast de gewrichten en de ligamenten van de lumbale wervelkolom, zorgen de lumbale spieren vooral voor stabilisatie tijdens verplaatsingen van het zwaartepunt met name naar voren en opzij. Bij verplaatsing van het zwaartepunt achter de lumbale wervelkolom zijn vooral de buikspieren actief. Het zwaartepunt bij een persoon in staande positie in rust bevindt zich normaliter op L4 niveau (in 75% van de gevallen). In dit geval is er een geringe activiteit van de rugspieren. In zittende positie (zonder ondersteuning van armen en rug) is de activiteit van de rugspieren gelijk aan die in stand (in rust).

-inzetten van kleine actieve bewegingen

Vooral tijdens het begin van de extensie is de rugmusculatuur actief. Tijdens de lateroflexie is de ipsilaterale paravertebrale musculatuur betrokken bij het inzetten van de beweging en de contralaterale paravertebrale musculatuur met name voor de balans en controle van de beweging. Bij het optillen van het linkerbeen spant de (linker) ipsilaterale paravertebrale musculatuur aan en bij het (licht) optillen van het rechterbeen spant de (rechter) ipsilaterale paravertebrale musculatuur aan ( bijvoorbeeld bij "pas op de plaats maken").

-inzetten van grote actieve bewegingen

Tijdens de flexie neemt het aandeel van de lumbale spieren (excentrische contractie) evenredig toe met het aantal graden flexie. Het is vooral deze beweging welke met een
drukverhoging in de discus gepaard gaat. Extensie vanuit de flexiehouding gaat gepaard met een grote activiteit van de lumbale spieren.

-tillen van een zwaar voorwerp

De lumbale spieren worden hierin geassisteerd door de heupextensoren, aangezien tillen een samenspel is tussen extensie van de wervelkolom en de heupen. Het aandeel van de abdominale spieren is tot op de dag van vandaag onderwerp van onderzoek

Men gaat er in het algemeen van uit dat tillen met een rechte rug (extensie) beter is dan tillen met een ronde rug (flexie). Bij flexie van de rug verplaatst de nucleus zich in de discus naar dorsaal. Tijdens tillen met een voorovergebogen rug zal eerder een ruptuur van de achterste annulus fibrosus kunnen optreden met eventueel een HNP tot gevolg. Daarnaast is bij tillen de afstand tussen het te tillen gewicht en het lichaam van groot belang: hoe dichter het gewicht zich bij het lichaam bevindt, hoe beter (in biomechanisch opzicht) voor de rug.


Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Welke rugspier ondersteunt de wervelkolom?:

Artrose in de nek C5 - C6
      [Gesteld in Chiropractie]
2008-08-03 09:55:23
Wat kan ik doen tegen pijn te wijten aan scoliose?
      [Gesteld in Rugklachten]
2009-05-15 23:01:20
scoliose ?
      [Gesteld in Chiropractie]
2009-05-17 21:28:32
Kan scoliose op latere leeftijd ontstaan?
      [Gesteld in Rugklachten]
2009-09-03 13:55:54
Wat mag wel en niet met een brace?
      [Gesteld in Rugklachten]
2009-11-29 12:45:53

Gemiddelde score Orthopedie: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+