Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Onderwijs » Basisonderwijs
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Basisonderwijs en krijg online een antwoord van de specialist in Basisonderwijs

Zelf een vraag over Basisonderwijs? Klik hier.
Meer vragen over Basisonderwijs.

Beheerder worden?

De rubriek Basisonderwijs heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Basisonderwijs Klik hier.

RSS over BasisonderwijsVragen over Basisonderwijs via RSS. Klik hier.
RSS over Basisonderwijs op jouw website?Vragen over Basisonderwijs op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BasisonderwijsVragen over Basisonderwijs via E-mail. Klik hier.

TÚ beperkt basisonderwijs de Borgh Zuidhorn.

[Gesteld op: 24-10-2007]

Toelichting:
Hoe kan het, dat op de basisschool de Borgh in Zuidhorn geen geld beschikbaar is om een groep 1 van het basisonderwijs complete dagen te laten draaien? M.i.v. januari 2008 wordt in "groep 0" slechts op de vijf ochtenden les gegeven aan de kleuters. Zˇ wordt het onderwijs een "dure grap" voor ouders die werken en voor de middagen zelf voor kinderopvang moeten zorgen.
Heeft U hier een verklaring/oplossing voor?
Ik dank U alvast voor de genomen moeite om mij een antwoord hierop te geven.
Ik vind dit een "armoedebeleid".
Antwoord:

Tja, dit is een moeilijk probleem. Ik weet natuurlijk niet hoe het beleid van de school eruit ziet, maar ik zal proberen toch een antwoord te geven.

Allereerst is het zo dat kinderen pas vanaf hun vijfde jaar leerplichtig zijn. In Nederland zijn we gewend de kinderen al vanaf hun vierde jaar naar school te brengen, maar deze kinderen zijn nog niet leerplichtig en er ontstaan dus geen problemen met de inspectie als een kind niet altijd naar school kan. Het maakt daarbij niet uit of de ouders het kind thuis houden of dat er vanuit de school geen onderwijstijd ingeruimd is.

Daarnaast telt de financiele positie van de school mee. Een school krijgt van de regering een bepaald bedrag waar zij alles uit moeten betalen. Salarissen, lesmateriaal, schoonmaak enz. Het beleid van de school bepaald hoe dit geld verdeeld wordt. Moeten er bijvoorbeeld nieuwe methodes gekocht worden, dan zal daar veel geld naartoe gaan. Maar ook oudere leerkrachten, ziekte van leerkrachten en bijvoorbeeld een verbouwing kosten veel geld. Het is dus een kwestie van kiezen waar je in een bepaald jaar het meeste geld voor nodig hebt.

Helaas spelen er nog meer dingen mee. Het geld dat je per school krijgt is afhankelijk van diverse factoren, waaronder het aantal leerlingen op de school. Elk jaar wordt er bepaald hoeveel kinderen er per 1 oktober op school zitten. Aan de hand van dat cijfer wordt bepaald hoeveel leerkrachten een school mag hebben. Maar er wordt dan vanuit gegaan dat er per klas ongeveer 28 leerlingen zijn. Scholen vinden dit aantal regelmatig te groot. Bijvoorbeeld omdat er in een bepaalde groep kinderen zitten met gedrags- of leerproblemen. Ze kiezen dan zelf voor groepen met "maar" 25 of minder kinderen. Dat heeft als gevolg dat ze extra leerkrachten nodig hebben die ze uit een ander potje moeten bepalen. En dat gaat dan weer ten koste van bijvoorbeeld de schoonmaak of een congierge.

Nu uw vraag. De kinderen die vanaf januari in groep 0 zitten, hebben in principe tweeeneenhalf jaar les bij de kleuters. Eigenlijk hebben zijn door hun geboortedatum namelijk gewoon een half jaar extra. Voor de ontwikkeling van de kinderen is het dus niet ernstig als ze niet hele dagen naar school gaan. De leerkracht die hiermee "uitgespaard" wordt kan, in persoon of in geld, op andere belangrijke gebieden ingezet worden.

Voor scholen is dit vaak een onoverkomelijke oplossing omdat er gewoon niet meer geld is en er dus keuzes gemaakt moeten worden. Ik begrijp echter uw probleem als ouder. Misschien kunt u met de school overleggen of er een andere oplossing is die beter bij de omstandigheden van de ouders past. De kinderen zouden bijvoorbeeld ook een dag in de week vrij kunnen krijgen. Dat is misschien voor ouders makkelijker te organiseren. 

Veel sterkte met de situatie!  

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Basisonderwijs:
Lesmateriaal


Gerelateerde vragen aan TÚ beperkt basisonderwijs de Borgh Zuidhorn.:

Statuten vereniging verplicht?
      [Gesteld in Recht]
2007-03-02 18:00:01
hoe vind ik goedkoop basis-afstandsonderwijs?
      [Gesteld in Afstandsonderwijs]
2008-03-30 23:51:59
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Koolhydraatbeperkt dieet hoeveel calorieŰn?
      [Gesteld in Afvallen-Groningen]
2014-05-29 18:23:47

Gemiddelde score Basisonderwijs: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+