|
Toelichting: Bij een VOF met 2 vennoten is door beide vennoten een VOF contract ondertekend waarin staat dat beide vennoten beperkt bevoegd zijn om verbintenissen aan te gaan, personeel aan te nemen en handelspapieren te tekenen die €500,- te boven gaan.
Vennoot (A) heeft flinke schulden gemaakt door bovenstaande beperkingen te overtreden zonder medeweten of toestemming van de andere vennoot (B).
De post kwam binnen op het adres van vennoot A waardoor vennoot B pas laat op de hoogte kwam van wat er zich afspeelde.
Toen vennoot B er achter kwam en het leed al geschied was is de vennootschap direct opgeheven.
Diverse schuldeisers (inclusief de belastingdienst en pensioen fondsen) hebben vennoot B aansprakelijk gesteld, en er is beslag gelegd op prive goederen van venoot B. (het is niet duidelijk wat de financiele situatie is van vennoot A maar waarschijnlijk valt daar niets te halen)
Vraag: Vennoot B is de dupe geworden van de overtredingen van het VOF contract door vennoot A, kan hij dan toch verantwoordelijk en aansprakelijk worden gehouden?
Zijn er mogelijkheden om niet financieel verantwoordelijk te worden gehouden of kan hij het verleggen/verhalen op de andere vennoot.
Bij voorbaat dank voor uw reactie.
M.Meulman |
|
|
Antwoord:
E.e.a. is afhankelijk van het feit in hoeverre de beperkingen inzake de vertegenwoordigingsbevoegdheid van vennoot A in het Handelsregister zijn ingeschreven. Mocht dit het geval zijn dan kan vennoot B zich hierop tegenover de crediteuren beroepen. Indien de beperkingen niet in het handelsregister zijn ingeschreven dan zijn de vennootschap en beide vennoten aansprakelijk. Mocht b.v. de vennootschap failliet worden verklaard dan worden de vennoten gelijktijdig failliet verklaard. In een gerechtelijke procedure worden in de regel zowel de vennootschap als de vennoten middels een dagvaarding in rechte betrokken en worden zij hoofdelijk aansprakelijk gesteld. Uit uw gegevens leid ik af de aansprakelijkheid van vennoot b een gegeven is. In verband met toerekenbaar tekortschieten kan vennoot b vennoot a aanspreken tot schadevergoeding daar waar deze zijn vertegenwoordigingsbevoegdheid heeft overschreden. |
|
Reactie vraagsteller: Geachte heer Bussink,
Allereerst dank voor uw snelle reactie.
Bij de omschrijving bevoegdheid in het handels register staat vermeld: beperkt bevoegd.
Zou dit uw inziens betekenen dat vennoot B zich dan jegens crediteuren kan beroepen op dit feit en dus niet voor die schulden aansprakelijk kan worden gesteld?
Overigens heb ik begrepen dat vennoot B niet prive failliet is verklaart en ook nog nooit een brief van enig curator heeft ontvangen !??
Mvgt. M.Meulman |
|
Antwoord Beheerder:
Geachte heer Meulman Bij deze bevestig ik u dat wij hierover via de telefoon reeds contact hebben gehad. U zou toch een contact met de curator moeten opnemen en vragen hoe het e.e.a. is gegaan. De situatie die u schetst lijkt mij op grond van mijn ervaringen als advocaat vrij onlogisch. |
|