Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Woningen » Vereniging Van Eigenaren
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Vereniging van Eigenaren en krijg online een antwoord van de specialist in Vereniging van Eigenaren

Zelf een vraag over Vereniging van Eigenaren? Klik hier.
Meer vragen over Vereniging van Eigenaren.

Beheerder worden?

De rubriek Vereniging van Eigenaren heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Vereniging van Eigenaren Klik hier.

RSS over Vereniging van EigenarenVragen over Vereniging van Eigenaren via RSS. Klik hier.
RSS over Vereniging van Eigenaren op jouw website?Vragen over Vereniging van Eigenaren op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Vereniging van EigenarenVragen over Vereniging van Eigenaren via E-mail. Klik hier.

Zijn, naast de de spl. akte, statuten wettig ?

[Gesteld op: 19-07-2010]

Toelichting:
Onze VVE voorz. stelt, dat de door de ledenvergadering goedgekeurde statuten onwettog zijn daar de spl. akte daarin voorziet.
Antwoord:

De wettelijke regels over appartementsrechten zijn op 1 mei 2005 gewijzigd.

 

De appartementseigenaren kunnen voortaan bij meerderheid besluiten de

zogenoemde akte van splitsing te wijzigen (unanimiteit hoeft niet meer)

 

De splitsing van het recht op het gebouw met de bijbehorende grond, en de splitsing van het recht op onbebouwde grond geschieden door een notariële akte van splitsing, gevolgd door inschrijving van die akte in de openbare registers voor registergoederen. Deze registers worden gehouden door het Kadaster. In de akte van splitsing moet onder meer zijn omschreven welke gedeelten van het gebouw of de grond bestemd zijn om als afzonderlijk geheel te worden gebruikt. Ook moet de akte van splitsing een reglement inhouden, dan wel verwijzen naar een nauwkeurig aangeduid modelreglement dat is ingeschreven in de openbare registers. In dit reglement (niet te verwarren met het huishoudelijk reglement) moet onder meer zijn geregeld welke schulden en kosten voor rekening van de gezamenlijke appartementseigenaars komen, alsmede het gebruik, beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke gedeelten. Verder moet het reglement

de oprichting van de vereniging van eigenaars en de statuten van die vereniging inhouden.

Aan de akte moet een splitsingstekening zijn gehecht. Daarin worden de grenzen

aangegeven van de privé-gedeelten. Wijziging van de akte van splitsing en van de

bijbehorende tekening kan in de oude regeling alleen in geval van unanimiteit of met rechterlijke tussenkomst. Het unanimiteitsvereiste is echter te streng gebleken: vaak worden noodzakelijke renovaties van oudere appartementencomplexen erdoor opgehouden. Daarom voorziet de nieuwe regeling in de mogelijkheid te besluiten tot wijziging van de akte van splitsing bij meerderheid van stemmen van ten minste vier vijfden van het aantal stemmen dat toekomt aan de appartementseigenaars.

Bij de oproeping tot de vergadering waarvoor het wijzigingsbesluit staat geagendeerd moet aan bepaalde eisen worden voldaan teneinde te bevorderen dat de appartementseigenaars tijdig op de hoogte zijn van het voornemen te beslissen over wijziging van de akte van splitsing. In de akte van splitsing kan een grotere meerderheid dan vier vijfden worden geëist. Een dergelijke eis hoeft niet over de hele linie te gelden maar kan ook betrekking hebben op bepaalde categorieën besluiten.

Vereist is wel dat direct belanghebbenden zoals houders van een beperkt recht

(bijvoorbeeld hypotheekbanken) of beslagleggers toestemming verlenen voor de

wijziging. De minderheid die niet voor het besluit heeft gestemd staat niet met lege handen. Zij kan het besluit tot vernietiging voordragen bij de rechter. Dit moet dan wel geschieden binnen drie maanden nadat het meerderheidsbesluit tot wijziging van de akte van splitsing is genomen.

De rechter kan de vordering tot vernietiging van dat besluit afwijzen als de eiser geen schade lijdt of als aan hem een redelijke schadeloosstelling wordt aangeboden. In dat laatste geval moet wel voldoende zekerheid zijn gesteld (bijvoorbeeld een bankgarantie) voor de betaling van die schadeloosstelling.

Voor verenigingen van eigenaren die al bestaan op 1 mei 2005 gaat de nieuwe mogelijkheid bij meerderheid te besluiten tot wijziging van de akte van splitsing in op 1 mei 2008. De reden voor dit uitstel is dat deze verenigingen de mogelijkheid moeten hebben om, voordat de nieuwe regeling over meerderheidsbesluiten op hen van toepassing wordt, de akte van splitsing aan die nieuwe regeling aan te passen door een grotere meerderheid, dan wel unanimiteit, te eisen voor (bepaalde categorieën) besluiten tot wijziging van de akte van splitsing. 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258132
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+