Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Honden » Hondengedrag
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hondengedrag en krijg online een antwoord van de specialist in Hondengedrag

Zelf een vraag over Hondengedrag? Klik hier.
Meer vragen over Hondengedrag.
De huidige beheerder van de rubriek Hondengedrag:
Naam: Elaine
Bedrijf: 4footers for 2footers
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Elaine vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HondengedragVragen over Hondengedrag via RSS. Klik hier.
RSS over Hondengedrag op jouw website?Vragen over Hondengedrag op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HondengedragVragen over Hondengedrag via E-mail. Klik hier.

rangordebepaling naar onderdanig gedragende honden

[Gesteld op: 12-07-2010]

Toelichting:
Mijn boxerteef (6 jaar en vanaf pup bij mij) voelt zich hoog in de rangorde. Dat uit zich bij ontmoetingen met andere teefjes die zich kennelijk onderdaniger gedragen in het onderewerpen van deze teefjes door overstaan, al grommend (niet bijtend). Na volledige onderwerping van het onderliggende teefje, moet de rangorde bepaald zijn en zou er niets meer aan de hand behoren te zijn. Echter in de praktijk krijg je een conflict met de eigenaar van de onderliggende hond en wordt mijn hond zowel door mij als door de andere eigenaar met een een paar flinke brullen en zo nodig wegtrekken, verstoord in die rangorde bepaling. Hierdoor llijn ik dan ook mijn hond bij tegemoetkoming van andere hond(en) altijd maar aan, met als resultaat uitvallen en grauwen van mijn hond naar de andere hond. Meestal is er met reuen nooit zoiets aan de hand. en als dat klikt wordt er geweldig gespeeld (boxers eigen). Thuis is het een perfecte hond en als ik zonder ontmoetingen met haar in het losloopgebied ben, luistert ze prima. Straal ik het nu zelf te veel naar haar uit met het continu aanlijnen als ik een andere hond zie komen. En hoe kan ik haar gedrag richting teefjes be´nvloeden? Is het abnormaal gedrag van mijn hond.Ze is niet gecastreerd en ik weet dat tegen de loopsheidperiode ze hierin ook wat moeilijker is. Maar toch, het zou zo heerlijk zijn als ik haar rustig los kon laten bij ontmoetingen met allerlei andere honden. Soms probeer ik bij haar het grauwen na te doen als ze dat doet naar andere honden (alleen als ze aan de lijn is). Daar is ze dan wel wat van onder de indruk lijkt het.
Graagt uw visie en asdvies.
Antwoord:
Bij een vluchtige ontmoeting, kan een rangorde nooit echt bepaald worden. Dit gebeurt pas als de honden echt los van de lijn zijn. Zolang er sprake is dat ze aan de lijn zijn; heb je ook te maken met een (verplaatsbare)  grens, die  verdedigd moet worden. Omdat u ook nog eens uw hond aanlijnt, maakt u haar duidelijk dat er iets staat te gebeuren. Er is niets mis met uw hond, want dat ziet u zelf als ze van de lijn af is. Ze luistert goed, iets wat heel bijzonder voor een boxer is. Helaas zijn niet alle baasjes diezelfde mening toe gedaan. Wat ik kan adviseren is om uw hond af te leiden met iets lekkers,( of spel) tot de andere hond gepasseerd is. Hoe goed uw bedoelingen ook zijn, grauw niet mee, het versterkt haar gevoel alleen maar, dat haar baas achter haar staat en hetzelfde er over denkt.( u jut haar juist op) Natuurlijk zal ze daar van onder de indruk zijn, want dat is ook heel bijzonder.
Mocht u er toch niet uitkomen neem dan contact op met een gedragstherapeut, die kan de situatie ter plaatse beoordelen. Heel veel succes, mvg elaine
 
Reactie vraagsteller:
Het afleiden met lekkers werkt niet als ze een andere hond aan ziet komen. Vaak gaat ze sowieso dan op een bepaald moment liggen totdat de tegemoetkomende hond dichterbij is gekomen, om dan meestal uit te vallen. Gisteren ontmoeting met een teefje die ze van vroeger kent, maar nu nog msaar zelden ziet. Hield haar uit voorzorg maar vast. Stond even te praten met de baas en alles leek rustig. Liet mijn hond daarna los. Ze stonbd al dicht bij het teefje. Die ging (onderdanig als ze is) al op haar zxij richting rug liggen. Dat was voor mijn hond aanleiding om bove haar te gaanb staan. Reactie van de baas (en van mij) stoppen en fiks weghalen. Baas boos en sommeerde mij mijnhond aan te lijnen, alhoewel mijn hond toen geen aanstalten maakte dit opnieuw te willen doen. "Kijk nou, mijn hond gaat nb. in onderdanige houdinbg liggen en jouw hond gaat dan alsnog boven haar staan. Dat is niet normaal zeg!". en dat wil ik graag weten, is dit echt abnormaal gedrag van mijn hond. Ik heb ooit eenbs met iemand staan praten met mijn hond en haar honden nsaast ons, die in eerste instantie elkaar niet leuk bejegenden. Na een aantal minuten was alles rustig en lagen de honden rustig naar elkaar te kijken. Maar ja, die tijd woirdt er meestal ook niet voor genomen en mijn reactie is natuurlijk ook: liever uit de weg gaan en aangelijnd langs elkaar lopen, terwijl er dan wel gegrauwd wordt, in ieder geval door mijn hond. Heb twee jaar met haar gehoorzaamheid getraind (boxertraining), na de eerste puppietraining.
Naar mensen toe is ze geweldig en zxeer betrouwbaar, ook naar kinderen, behalve dan dat ze zo enthousiast is dat ze springt. Dat heb ik haar niet kunnen afleren. Heeft dat toch te maken met mijn autoriteit?
 
Antwoord Beheerder:
Zoals ik u al zei, is er niets mis met uw hond. Jammer genoeg heeft het baasje van de andere hond er maar weinig begrip voor, en grijpt veel te vlug in. Juist als je er ook nog bij gaat staan roepen, moedig je de honden alleen maar aan. Denk even logisch na; als er écht alleen maar gevochten zou worden, zou heel Nederland en België met halve honden, zonder staarten en oren  aan de lijn lopen? Honden kunnen het prima zelf regelen. Maar voor u eigen geruststelling; neem contact op met een gedragstherapeut, die kan met u de situatie uitlokken en aanpakken. Twijfel niet te veel aan uzelf!
mvg elaine

Beantwoord door:
elaine
profielpagina


Gerelateerde vragen aan rangordebepaling naar onderdanig gedragende honden:

zindelijkheid om hondje shihtzu maltezerleeuwtje
      [Gesteld in Honden]
2007-10-31 20:55:11
hoe krijg ik dunne benen en een patte buik ?
      [Gesteld in Kickboksen]
2009-06-25 17:35:32
onze jongste hond van 3 jaar plast binnen
      [Gesteld in Hondengedrag]
2009-11-19 00:47:30
mjin 4jarige chihuahua-reu,blijft in huis plassen,
      [Gesteld in Hondengedrag]
2009-11-19 00:50:45
Hallo, franse bulldog teef poept s┤nachts in huis
      [Gesteld in Hondenopvoeding]
2010-02-06 09:18:29

Gemiddelde score Hondengedrag: 8.3 (3197x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+