Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid » Psychologie » Kinderpsychologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Kinderpsychologie en krijg online een antwoord van de specialist in Kinderpsychologie

Zelf een vraag over Kinderpsychologie? Klik hier.
Meer vragen over Kinderpsychologie.
De huidige beheerder van de rubriek Kinderpsychologie:
Naam: DEVOTAS
Bedrijf: Devotas
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 7.5 (van max. 10)
Meer informatie over DEVOTAS vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over KinderpsychologieVragen over Kinderpsychologie via RSS. Klik hier.
RSS over Kinderpsychologie op jouw website?Vragen over Kinderpsychologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over KinderpsychologieVragen over Kinderpsychologie via E-mail. Klik hier.

mag je dit een peuter aandoen?

[Gesteld op: 12-07-2010]

Toelichting:
de schoonvader van mijn dochter is gister overleden. nu wilde hij dat mijn kleindochter van 1.5 jaar bij het graf een roos op de kist legt. mijn kleindochter is een hypergevoelig kind. de schoonfamilie heeft heel veel psychiatrische problemen en mijn dochter staat tussen 2 vuren. is dit ales in het belang van mijn kleindochter? ze is behoorlijk snel van slag en heeft veel structuur nodig
Antwoord:

Beste ........,

Hoewel men vroeger dacht dat dit niet zo was, rouwen kinderen na een verlies, net zoals volwassenen. Toen dacht men dat kleine kinderen er geen weet van hadden en de gebeurtenissen snel zouden vergeten. Maar kinderen vangen veel meer op dan we denken. Ze merken dat dingen anders gaan, dat mama verdriet heeft, ze vangen flarden van gesprekken op en voelen de spanning die er is. Maar ze hebben het nodig dat aan hen uitgelegd wordt wat er aan de hand is, anders worden ze onrustig en angstig. En aan vertellen hebben veel kinderen niet genoeg, ze moeten het met al hun zintuigen ervaren.

Kleine kinderen begrijpen het definitieve karakter van dood zijn nog niet. Voor hen is dood iets tijdelijks, een soort slaap, waarbij de dode niet kan zien en niet meer kan bewegen. Ze denken vaak dat leven en dood elkaar afwisselen. Daardoor wekken ze soms de indruk het de gewoonste zaak van de wereld te vinden dat opa is doodgegaan.

Ze hebben vaak veel belangstelling voor de feitelijke kanten van de dood. ‘Hij ziet wit’, ‘Kan hij niet meer lopen?’, ‘Kan opa het nog horen als ik iets zeg?’. Ze zijn nog niet bang voor de dood. Voor hen is een scheiding door de dood nog niet definitief. Daarom moet je het ook goed uitleggen want anders komen ze na verloop van tijd met vragen over wanneer de overledene terugkomt, alsof het een spelletje is geweest.

Ook hun eerste reactie is voor volwassenen niet altijd te begrijpen. Aan een vierjarig meisje wordt verteld dat haar papa dood is. Ze luistert en vraagt vervolgens: ‘Mag ik nu buiten gaan spelen?’ Voor haar moeder een onbegrijpelijke reactie. Zij gaat ervan uit dat haar dochter net zo verdrietig zal reageren als zij.

Veel kleine kinderen zijn echter in verwarring omdat een uitvaart veel elementen heeft van een feest. Er komt bezoek, er is veel aandacht voor de kinderen, iedereen heeft mooie kleren aan, en er zijn koekjes of cake. Ze hebben geen notie van het definitieve van het afscheid. Ze moeten dat nadrukkelijk uitgelegd krijgen en meestal is het nodig om het iedere keer weer te herhalen. Want kinderen houden hoop en grijpen ieder teken aan waaruit blijkt dat het mogelijk anders is.

Hun verlieservaring verwerken kinderen in hun spel. Ze spelen de gebeurtenis na via botsende autootjes, poppen in een schoenendoos die als kist dient, via Playmobil, blokken of de poppenkast. Het gaat je soms door merg en been maar het is dé manier waarop kinderen het doen. Denk niet te snel dat het niet normaal is en dat je kind een psycholoog nodig heeft. Als je twijfelt, kun je anderen om advies vragen.

 

De eerste vragen die kleuters stellen zijn vaak praktisch van aard en betreffen het hoe, wat en waarom van doodgaan. Waar volwassenen vooral hun verdriet voelen, willen kleuters eerst onderzoeken of het echt niet anders had gekund. Pas later komen ze met de consequenties van het overlijden, met herinneringen en met hun verdriet.

Het begrijpen van ‘dood zijn’ valt kleine kinderen nog moeilijk. Ze blijven vragen stellen, soms tot vervelens toe. ‘Wordt opa nou niet vies in de grond?’, ‘Heeft hij geen honger in het graf?’, ‘Is dat niet zielig, zo alleen in de kist?’, ‘Met wie moet Dirkje nou spelen?’ Langzamerhand beginnen ze te begrijpen dat ‘dood zijn’ een afscheid voor altijd betekent.

Verlies is een verdrietig moment, ook kinderen kunnen leren hiermee om te gaan. Met de juisteondersteuning van ouders en u als groot ouders zal dit zeker lukken.

ik hoop dat u iets met deze infomratie kunt.

groetjes, www.devotas.nl

 
Reactie vraagsteller:
U heeft het over kinderen die kunnen praten en door spelen hun emoties kunnen verwerken. Mijn kleindochter is 18 maanden, dit lijkt mij een wezenlijk verschil. Vragen stellen ed is bij haar nog niet aan de orde. Helaas kan ik weinig met bovenstaand antwoord
m.vr.gr.
Edith Stikkers
 
Antwoord Beheerder:
.
Beantwoord door:
DEVOTAS
profielpagina


Gerelateerde vragen aan mag je dit een peuter aandoen?:

Hallo
      [Gesteld in Autisme]
2007-05-21 11:58:26
WAT IS VCS
      [Gesteld in Chronisch Vermoeidheidssyndroom]
2007-10-11 23:00:27
mijn hond heeft een kind gebeten. wat nu?
      [Gesteld in Honden]
2010-07-17 01:53:51
Hoe kunnen we ons zoontje helpen bij het pipi doen
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2010-09-28 19:44:45
agresssie bij kindje van 1,5 jaar
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2010-12-12 19:24:41

Gemiddelde score Kinderpsychologie: 7.1 (124x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+